Annonce
Fredericia

Musik i stalden skal sikre ung forsker EM-titel

15-årige Emma Weiss Nielsen blev fejret af hele sin årgang på Erritsø Fællesskole, da hun i april vandt titlen som årets unge forsker i den nationale konkurrence. Nu gælder det EM i Sofia 13.-18. september. Arkivfoto: Søren Gylling
15-årige Emma Weiss Nielsen har arbejdet videre med sit forskerprojekt om at få køers mælkeydelse i vejret ved hjælp af musik. Om lidt skal hun dyste om EM-titel.

Erritsø: Den 15-årige Emma Weiss Nielsen har krydret sin sommerferie og skolestart på HTX med at optimere sit forskningsprojekt om musiks indflydelse på køers mælkeydelse.

Fra 13.-18. september skal hun kæmpe med unge forskere fra 40 lande om EM i naturvidenskab. Emma vandt i april den danske finale i juniorrækken i Unge Forskere, som er arrangeret af det nationale naturfagscenter, Astra.

Emma Weiss har som den første påvist, at musik i langsomt og vekslende tempo øger mælkeproduktionen hos mejerikøer. I sin videre forskning har talentviolinisten Emma Weis spillet både russisk folkemusik og rockmusik for jerseykøerne hos en landmand, og det ser ud til, at køerne reagerer positivt ved at gå oftere ind til malkerobotten, hvor musikken bliver spillet.

At stå over for en jury er altid nervepirrende, og det, at dens medlemmer er internationale, letter jo ikke ligefrem på det.

15-årige Emma Weiss Nielsen

150 skarpe unge

Emma havde ikke stået i en stald, før hun gik i gang med sine forsøg, og heraf udviklede en en algoritme, som kan vise præcist, hvordan musikken skal komponeres i tempo og afstand mellem tonerne for at give det bedste resultat for køerne.

Hun skal dyste mod 150 af Europas skarpeste unge hjerner om at blive den bedste unge europæiske forsker 2019. I alt 99 projekter fra 40 lande deltager i sciencekonkurrencen.

- At stå over for en jury er altid nervepirrende, og det, at dens medlemmer er internationale, letter jo ikke ligefrem på det. Men ikke desto mindre er det en kæmpe mulighed, og jeg ser spændt frem til at drøfte mit projekt med dem alle, siger hun i en pressemeddelelse om konkurrencen.

På tilskuerrækkerne vil Emma Weiss forældre sidde, når det går løs. Europamesteren kåres tirsdag 17. september.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se video: Gigantiske mængder af sten bliver plumpet i Vejle Fjord: Her skal kunstige rev skabe liv

Navne For abonnenter

Maria så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Kultur

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Populær café mister forpagter efter seks år: Ét særligt problem får Dorthe til at give op, selv om der er gæster nok

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Kultur

Advarsel: Jelling har ingen veje: Tag hellere toget - med rabat

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Kultur

Musikfestival passerer 650.000 gæster i år - så mange var vi og her er hovednavnene år for år

Annonce