Annonce
Kultur

Musikmand med svær mission: 'Det ser ud ad helvede til, for at sige det lige ud'

Bjarne Rask forstår godt de unge musikeres fortvivlelse. - Det ser ud ad helvede til i Vejle, for at sige det lige ud. Der er bare ikke den samme tradition i Vejle som i nabobyerne, siger han. Foto: Mette Mørk
En gang var der et musikmiljø i Vejle, og de unge strømmede til Bygningen for at få øregangene blæst godt igennem. Nu mangler der både miljø og unge ambitiøse musikere, der rent faktisk bliver til noget. En veteran-arrangør giver her gode råd til unge talenter.

Vejle: - Det der med, at folk lige frem "hungrer" efter kulturtilbud, jo det lyder flot, men er det nu også helt realistisk?

Bjarne Rask er musikbooker i Bygningen i Vejle og skal sørge for spillestedets musiktilbud.

Coronaen har rodet rundt i hans arbejde, men der er dog ting, der er uforandrede: Publikum går efter de kendte ting og vil faktisk hellere ned til værtshus-klyngen på Dæmningen.

På besøg hos musikere på Vejleegnen

Hen over sommeren, hvor festivalerne blev aflyst på grund af coronavirussen, talte Vejle Amts Folkeblad med en stribe lokale musikere for at høre om, hvordan de arbejdede med musikken og om deres håb og drømme. Her er dem, vi fortalte om.

Bjarne Rask bekræfter dermed billedet fra Vejle Amts Folkeblads sommerserie om talentfulde musikere, der har opdaget, at det er svært at få opfyldt drømmen om at finde et publikum at spille for.

Han er også enig med dem i, at der ikke rigtig er noget musikmiljø i Vejle.

Annonce

Ikke så godt

- Det ser ud ad helvede til, for at sige det lige ud. Der er bare ikke den samme tradition i Vejle som i nabobyerne. Det hænger sammen med den udøvende del. Hvornår hører man om et ungt ambitiøst Vejle-orkester? Jeg er ikke blevet rendt på dørene, konstaterer Bjarne Rask.

Bjarne Rasks forklaring på Vejles forsvundne musikmiljø er teknologien, der har gjort det muligt for enhver selv at skabe og producere musik på pc'en derhjemme. Der er ikke samme behov for samspil og studier. Når man ikke mødes i øvelokalerne, så forsvinder et miljø blandt musikerne.


I 1990 kunne vi sende hvad som helst på scenen i Paraplyen, så kom gymnasieeleverne. I dag har de deres egne koncerter, som uddannelsesstederne investerer i for at tiltrække de unge. Øvelokaler er ikke nødvendigvis det rette svar. Der er flere øvelokaler i Kolding og Fredericia, men de er fyldt med 50-årige mænd, der øver kopimusik.

Bjarne Rask, musikbooker


- I 1990 kunne vi sende hvad som helst på scenen i Paraplyen, så kom gymnasieeleverne. I dag har de deres egne koncerter, som uddannelsesstederne investerer i for at tiltrække de unge. Øvelokaler er ikke nødvendigvis det rette svar. Der er flere øvelokaler i Kolding og Fredericia, men de er fyldt med 50-årige mænd, der øver kopimusik, bemærker Bjarne Rask.

Annonce

Medbring selv publikum

Bygningen er et professionelt spillested for professionelle musikere. Bliver han opsøgt af unge talenter, sendes de oftest videre til Værket.

- Mange musikere tror, at de skal komme og spille for vores publikum. Men Bygningen har ikke et publikum. Bygningen har en scene. Publikum skal musikerne selv sørge for, fastslår han.

Gå sammen med andre bands, lyder et godt råd fra musikbooker Bjarne Rask i Bygningen, når det handler om at gøre vejen frem lettere for unge musikere. Foto: Mette Mørk

Bygningen har indført "musikambassadører", der skal bruge deres netværk til at foreslå bands, der skal optræde, samt hjælpe med at trække publikum til.

Fem gode råd til håbefulde musikere

VAF bad Bjarne Rask om gode råd til unge musikere, der gerne vil ud med deres musik.

  1. Vent med at tage på landevejen, til I har til en koncert på 75 minutter, eller gå i samarbejde med et andet band.
  2. Gør jer gode venner med nogle af de etablerede orkestre og få en tjans som opvarmningsband. Vi bestiller et orkester, vi først har hørt som opvarmningsband.
  3. Jo flere gange, du får nævnt dit navn, jo bedre.
  4. Brug ikke kræfter på demoindspilninger i studiet. Lav i stedet noget godt video fra jeres koncerter.
  5. Vær klar til at spille gratis for at få erfaring. I er jo også klar til at betale for at gå i studietid. Urimeligt? Tjah, men hvis man vælger musik som hobby, så kan det jo sammenlignes med at gå til fodbold. Selv de største talenter startede sikkert med at betale for at være med.

- Vi gav dem gratis billetter, som de kunne bruge som præmier på gymnasierne, men ingen gad vinde dem, siger Bjarne Rask med en opgivende hovedrysten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Endelig: Dansere rykkede ud i det fri

Vejle

Første uge med genåbning: Butikker og kunder har givet hinanden en fælleskrammer

Annonce