Annonce
Jelling

Musikskolechef vil bevare Jellinghus: Er man helt ligeglad med kulturarv?

Det er dette hus, Skovgade 4, Jelling, der skal rives ned for at skabe plads til parkeringspladser og varelevering i forbindelse med en ombygning af Rema 1000, der på dette foto ligger bag huset. Foto: Mette Mørk

Efter mange års nedrivninger ligger bymidten i Jelling åben hen. I øjeblikket vækker det debat, at et af de ældste tilbageværende huse skal rives ned i forbindelse med udvidelse af Rema 1000

Jelling: "Er man helt ligeglad med kulturarv?"

Sådan spørger Flemming Meng, der er musikskolechef i Vejle Kommune og musikhistoriker hvad angår den lokale musikhistorie. Han reagerer på, at komponisten Oluf Rings fødehjem i Skovgade 4 Jelling, er stærkt nedrivningstruet, fordi der skal laves ekstra parkeringspladser på grunden i forbindelse med udvidelse af Rema 1000.

Lokalplanen behandles af politikerne i Vejle Byråds teknisk udvalg tirsdag eftermiddag - og siden i byrådet. 146 har skrevet under på en protest mod nedrivningen. Embedsmændene forholder sig i kommentaren til høringsvaret kun til, at Rema 1000 har behov for at udvide, og at huset skal væk for at skabe en tilkørsel til Rema, som politiet kan godkende.

- Vejle Kommune skal ikke være et frilandsmuseum. Men bør vi ikke gøre en større indsats for at bevare vor kulturhistories monumenter så som Oluf Rings fødehjem og Evald Tang Kristensens "Mindebo" (ved Fredericiavej i Vejle, red.) for eftertiden?

Annonce

- Vejle Kommune skal ikke være et frilandsmuseum. Men bør vi ikke gøre en større indsats for at bevare vor kulturhistories monumenter så som Oluf Rings fødehjem og Evald Tang Kristensens "Mindebo" for eftertiden?

Flemming Meng

Komponist med hits

- I det ret omfattende galleri af kulturpersonligheder, som Jelling og seminariet har bidraget med siden 1841, er Rings stemme én af de tydeligste og stadig hørte, fremhæver Flemming Meng.

Han forklarer, at Oluf Rings betydning for den folkelige danske sang ikke kan overvurderes. Ved sankthansfesterne er Oluf Rings to midsommersange "Du danske sommer, jeg elsker dig" og "Danmark, nu blunder den lyse nat" ofte på programmet.

Blev kendt via radioen

- Hans melodi til "Se, nu stiger solen" bliver brugt til alt fra højmesser over barnedåb til begravelser. Rings sangværk hænger helt sammen med faderen, Marius Sørensens virke som historie- og dansklærer ved Jelling Statsseminarium. Efter rejser og studier i Europa blev Ring i 1930 lærer ved Skårup Seminarium, og det var derfra han - blandt andet med radioens hjælp - kunne udbrede sine sange. Men det var det grundtvigske miljø i Jelling med det levende ord og samling omkring højskolesangbogen, der skabte komponisten til de mange sange, som stadig er i live, oplyser Flemming Meng.

Oluf Ring blev født i Jelling 24. december 1884. Hans far, Marius Sørensen, var ud over at være lærer ved seminariet også en meget benyttet foredragsholder og flittig leverandør af store historiske artikler i Vejle Amts Folkeblad.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce