Annonce
Børkop

Muslingedag forude: Det hele startede med et par milliarder af dem i fjorden

Vejle Fjordhaver byder på lørdag på smagen af muslinger og en sejltur ud til våde haver på fjorden. Her på skibet Mytilus. Foto: Jørgen Flindt
I Vejle Fjord har Vejle Fjordhaver sat milliarder af muslinger ud. De færreste ender dog på spisebordet, men på lørdag kan man netop komme forbi og smage høsten fra fjordens vand.
Annonce

Brejning: Det er store tal, når talen falder på muslinger i Vejle Fjord.

For de skal snart høstes, og på lørdag kan alle komme og smage dem, men forinden er det hele virkelig begyndt i det små. Og alligevel i en mængde, der er kæmpe.

- De muslinger, som er et år gamle, er virkelige flotte, og det er dem, vi alle kan smage på her på lørdag. Men det hele startede sidste år med, at vi satte dem ud, og der var der måske to milliarder af dem, forklarer Steen Hedrup, der er naturvejleder og medlem af Vejle Fjordhaver.


De muslinger, som er et år gamle, er virkelige flotte, og det er dem, vi alle kan smage på her på lørdag

Steen Hedrup, Vejle Fjordhaver


Det er Vejle Fjordhaver, som sammen med Havhøst, er arrangør af eventen "Bliv havbonde for en dag", og det er Vejle Fjordhaver, som høster de mange muslinger, der efterhånden har vokset sig store.

Annonce

Hårdt muslingeliv

Det er dog ikke et par milliarder, der har vokset sig store, for det er et hårdt liv at være musling.

- De starter med at være plankton, der flyder rundt med strømmen, og så sætter de sig. Det kan være på ryggen af en krabbe, men det skal helst være på de net, vi har sat ned i vandet. Det gør de så, og det er måske over en milliard af dem, men de fleste dør. Muslinger har mange fjender, så de starter med at være helt utroligt mange, for så er der altid nogen, der overlever, forklarer han.

Kom med ud at sejle

Hvis man kommer forbi "Ild og vand - en dag som havbonde" på lørdag, kan man få en sejltur tværs over fjorden.

Det er på modsatte side af fjorden, at muslingerne vokser på nogle lange strømper.

Vejle Fjordhaver har et par både, der kan bringe de interesserede ud på bølgerne. Deriblandt deres egen båd Mytilus.

Faktisk vil Vejle Fjordhaver kun høste omkring 10.000 af dem. De fleste andre ender som en del af fjordens kredsløb, hvor også fjordens bunddyr nyder godt af muslingerne.

Annonce

Smag på muslingerne

Men vi landkrabber kan også nyde dem. På lørdag kan man komme og smage de frugter, som er høstet fra havet.

- Det er kokkeelever fra syddansk erhvervsskole i Vejle, der skal stå for at lave mad med muslinger, og ud over, at muslinger smager godt, så gør de noget godt for både fjorden og vores maver. Man kan sige, at muslingerne renser fjorden for næringsstoffer, som så ender i vores maver, siger Steen Hedrup.

Sådan ser det ud, når blåmuslinger lige er høstet. Foto: Vejle Fjordhaver

Det er i tidsrummet klokken 14 til 19, at der er er "Ild og vand - en dag som havbonde" ved Brejning Lystbådehavn. Man kommer bare forbi, og det henvender sig både til børn og voksne.

Der er fri entré.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce