Annonce
Erhverv

Myrhøj: Sæt 225 timers-reglen på pause under corona-krisen

Byrådsmedlem Lone Myrhøj (SF) har stillet forslag om, at Vejle suspenderer kravet om 225 timers ordinært arbejde for kontanthjælpsmodtagere under coronakrisen. Arkivfoto: Torben Glyum
Byrådsmedlem Lone Myrhøj (SF) stiller forslag om midlertidigt at suspendere 225 timers-reglen for kontanthjælpsmodtagere.

Vejle: Kontanthjælpsmodtagere bør under coronakrisen ligestilles med ledige og dagpengemodtagere: Ligesom de er blevet fritaget fra kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, bør kontanthjælpsmodtagere fritages fra 225 timers-reglen.

Sådan lyder et forslag fra byrådsmedlem Lone Myrhøj (SF) til økonomiudvalget om at vedtage, at Vejle Kommune midlertidigt suspenderer kravet om at udføre 225 timers ustøttet arbejde for kontanthjælpsmodtagere.

- Kontanthjælpsmodtagere er ikke omfattet af den generelle ophævelse af rådighedskravet som andre ledige har fået, selvom der stort set ingen job er i denne tid. Helt overordnet synes jeg, at Folketinget gør et godt arbejde i denne krise, men her har man altså overset en gruppe. Min partifælle Karsten Hønge arbejder i Folketinget på at få kontanthjælpsmodtagere fritaget fra 225 timers-reglen under coronakrisen. Men jeg mener godt, at vi her i Vejle kan være på forkant og vedtage forslaget i den helt særlige situation, vi står i. Jeg støtter, at vi går langt for at hjælpe erhvervslivet, men det er lige så vigtigt, at vi hjælper de kontanthjælpsmodtagere, som ikke har en chance for at støve et job op i denne tid, siger Lone Myrhøj.

Forslaget kan tidligst komme til afstemning i økonomiudvalget ved udvalgets næste møde tirsdag 14. april - medmindre der indkaldes til et ekstraordinært møde.

- Jeg har præsenteret mit forslag på et orienteringsmøde for udvalget, men jeg venter stadig på svar på, om vi kan mødes tidligere end 14. april og stemme om forslaget, fortæller Lone Myrhøj.

Annonce

Hvad er 225 timers-reglen?

  • 225 timersreglen er et krav om, at borgere, der modtager uddannelseshjælp, kontanthjælp, selvforsørgelsesydelse, hjemrejseydelse eller overgangsydelse, skal arbejde mindst 225 timer i løbet af 12 måneder for stadig at få ydelsen.
  • Det svarer til omkring seks ugers fuldtidsarbejde.
  • Det er en betingelse, at arbejdet er ordinært og ustøttet for at tælle med. Virksomhedspraktik og løntilskud tæller altså ikke med.
  • Opnår borgeren ikke kravet om 225 timers arbejde, bliver ydelsen sat ned, og for ægtepar kan ydelsen helt bortfalde.

Ifølge Vejle Kommunes arbejdsmarkedschef Birgit Thorup kan byrådet i Vejle imidlertid slet ikke beslutte, at kontanthjælpsmodtagere skal fritages fra 225 timers-reglen.

Den magt ligger hos Folketinget.

- Der er tale om national lovgivning, og national lovgivning kan vi ikke suspendere lokalt, siger Birgit Thorup.

Det bekræftes af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Det er rigtigt, at 225 timers-reglen fortsat gælder. Som regeringen hele tiden har sagt vil vi ikke afvise, at der kommer flere initiativer, og 225 timer-reglen er noget af det, vi kigger på, lød det fra ministeren mandag morgen.

Det forventes, at beskæftigelsesministeren kommer med en udmelding om 225 timers-reglen senere mandag eller i morgen tirsdag. På den måde kan Lone Myrhøjs forslag i Vejle så at sige blive overhalet indenom af Christiansborgs regler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Hjernehold holder sammen

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce