Annonce
Give

Når naturen kalder lytter Zootopia

Familiehygge i hjemme i redekassen. Der er et utrilig stærkt familiesammenhold hos kæmpeddoerne. Sammenholdet er der stort set fra fødslen. Foto: Zootopia,
Givskud Zootopia har tidligere med stort held leveret dyr tilbage til naturen. Hjorteantiloper til Indien og Parkistan og przewalskiheste til Mongoliet var en stor succes. Brutalis en tragedie. Nu prøver man for første gang at sætte kæmpeoddere ud i det nordlige Argentiana.

Givskud: De kom til Zootopia for kun syv år siden, kæmpeodderne.

Den gang kom de, fordi arten skulle reddes. Dens normale levesteder i flodsystemerne langs den sydamerikanske østkyst var under hastig forandring og det truede deres levesteder i flodsystemerne vest for Andesbjergene. Deres levesteder strækker sig fra det nordlige Brasilien til det et stykke ned i den nordligste del af Argentina.

Zootopia fik to eksemplarer af arten med det videnskabelige navn Pteronura brasiliensis. Frieda og Saro var navnene på de to eksemplarer Zootopia fik tildelt af det europæiske avlssamarbejde om bevarelse af truede arter. På det tidspunkt i 2012 blev Zootopia den blot niende zoo med arten.

‒ Derfor har det været svært, og vi har måttet vente længe på at få tildelt dyr, forklarede administrerende direktør Richard Østerballe den gang i 2012.

Frieda og Saro flyttede ind i første etape af anlægget, et næsten 500 kvadratmeter stort tropehus, 1. juni. I løbet af 2012 blev der bygget videre på et 1200 kvadratmeter stort udendørsanlæg, som stod færdigt sommeren 2013.

Annonce
Normalt holder familiens medlemmer sammen på eksemplarísk vis. Men indimellem kan de også jage et svagt familiemedlem ud af flokken. Foto: Mette Mørk

Den anden vej

Frieda og Saro trivedes så godt, at de efterhånden fik etableret en stor familie. Ikke at alle kuld kom lige godt fra start.

Faktisk har det også i Givskud været svært at få alle nyfødte til at overleve. Begge unger i første kuld omkom og der har været problemer. Alligevel er flokken blevet så stor, og ungerne så voksne, at man kan begynde at sende oddere den anden vej tilbage til naturen fra Europa.

For første gang nogensinde er to kæmpeoddere blevet genudsat i deres naturlige leveområde i Argentina. Det har enorm betydning for bevaring af den truede art og Zootopia er med i det historiske projekt. Hannen kommer nemlig fra Givskud.

"Coco" hedder hannen i projektet og han er både født og opvokset i Zootopia.

- Det er et ekstremt vigtigt projekt. I en tid, hvor der hver dag forsvinder op mod 200 dyre- og plantearter, og hvor tusindvis fortsat er truet, er vi nødt til at arbejde med bevaring verden over - og det er netop målet for dette projekt. Det er også et af vores formål her i Zootopia, og derfor er det både en stor ære, en glæde og utrolig spændende at være med, siger biolog Kim Skalborg Simonsen.

"Coco" has left the Zoo

"Coco" er allerede langt fremme i projektet. Han er sendt fra Givskud til Kastrup i bil. I Kastrup fandt man hans papirer i orden og han kom godt gennem tolden.

Så hed ruten ellers Kastrup, mellemlanding i Frankfurt og derfra videre til Buenos Aires, hvor han landede i god behold.

Inden har tog fra Givskud var han i karantæne, og også i Argentina skal ”Coco” tilbringe de første fire uger i karantæne. Det skyldes, at man skal være helt sikker på, at han ikke risikerer at bringe eventuel sygdom og smitte ud i naturen.

Derefter skal han have en sender på, så folkene bag genudsættelsesprojektet kan følge ham. Og så vil han blive lukket ud i Iberá National Parl, som er en del af verdens næststørste vådområde. Zootopia arbejder sammen med Conservation Land Trust om genudsættelsen. De arbejder på at genoprette dyrelivet i Iberá og har allerede sat blandt andre tapirer, myreslugere og jaguarer ud i området.

Hvis projektet skal lykkes, skal der også være en hun. Hun er blevet sat for et par måneder siden. Hun klarer sig fint, viser den sender, hun har fået monteret.

Forhåbningen er så, at når "Coco" om føje tid sættes ud i parken, kan han ig hun både finde hinanden og finde ud af det sammen.

De fire kæmpeoddere, der endnu ikke er så kæmpe, blev født for tre måneder siden. Kæmpeoddere er "familiemennesker" og har nogle af de samme mekanismer som mennesker, både positive og negative. Foto: Zootopia
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce