Annonce
Vejle

Næsten kvalt i succes, men vinterbadere kan ikke tø kommunen op

Det er efterhånden to år siden, Morgenrøden og Vejle Kommune kunne indvie de nye faciliteter ved Tirsbæk. Siden er medlemstallet eksploderet. Foto: Martin Ravn
Morgenrøden har lang venteliste, men kan ikke få mere tid i faciliteterne ved Tirsbæk Strand. Kommunen vil sikre, at alle har mulighed for at leje sig ind.

Vejle: 450 medlemmer og 100, der venter på at blive lukket ind.

Sådan er situationen for vinterbadeforeningen Morgenrøden, der dyrker glæden ved det kolde fjordvand ved Tirsbæk Strand.

Adgang til vandet er ikke noget problem. Det er pladsen i sauna og omklædningsrum, det kniber med. Og her har foreningen i længere tid haft kig på de timer, Vejle Kommune har reserveret til almindelig udlejning:

- Vores statistik viser, at det kun er 43 procent af timerne, der bliver udnyttet. Der er altså 57 procent tilbage. Dem ville vi gerne købe os ind på, men vi har fået nej, siger Morgenrødens formand, Karen Blok.

Koldt vand og sauna trækker

  • Det har virket som en magnet på potentielle vinterbadere, at foreningen Morgenrøden og Vejle Kommune 1. oktober 2017 kunne indvie nye faciliteter på molen ved Tirsbæk. Ved sæsonstart 2017 havde foreningen 215 medlemmer - i dag er antallet fordoblet til 450 medlemmer og 100 på venteliste.
  • I vinterbadesæsonen fra 1. oktober til 1. maj kan vinterbaderne benytte sauna og omklædningsrum fordelt i fire træhuse, der hvert år bliver sat op, når sæsonen indledes, og fjernet, når sommeren banker på. Den lidt besværlige proces er et krav fra Kystdirektoratet, der ikke tillader nye permanente faciliteter i det fredede område ved fjorden.
  • Vejle Kommune har betalt 1,5 millioner kroner for faciliteterne og står for opsætningen og nedtagningen. Morgenrøden bidrog i 2017 med 375.000 kroner, der var kommet ind via fondsmidler.
  • Ud over Morgenrøden kan sauna og omklædning lejes af private og foreninger via kommunens hjemmeside. Prisen er 200 kroner for tre timer plus depositum på 500 kroner. Fra sæsonstart 2019 forenkles proceduren, så det ikke længere er nødvendigt at hente nøgle hos kommunen.

Vigtigt at alle kan få lov

Forsøget på at tø kommunen op har strakt sig over flere møder. Men selvom Karen Blok overordnet er tilfreds med samarbejdet med kommunen, er det ikke lykkedes at ændre holdningen.

Det bekræfter den øverst ansvarlige for området i teknisk forvaltning, Jørgen Chris Madsen. Han siger:

- Det er vigtigt for os at have timer til rådighed, så folk har mulighed for at prøve vinterbadning uden at skulle være medlem af en forening. Derfor holder vi fast i det antal timer, der er aftalt.

Ifølge Jørgen Chris Madsen har kommunen oplevet en stor stigning i antallet af private bookninger:

- Sidste sæson registrerede vi knap 430 bookninger. Det er fordobling i forhold til sæsonen 2017/2018. Akkurat som Morgenrøden kan vi mærke den store interesse. Der vil naturligvis være tider, hvor faciliteterne ikke er booket - men det hænger jo også sammen med, at Morgenrøden har mange af de attraktive timer i den sammenhæng.

Svært at komme ind fra venteliste

Aftalen mellem Vejle Kommune og vinterbade-foreningen betyder, at Morgenrøden er sikret fire timer alle dage fra klokken 6 til 10. Derudover har foreningen timer tre hverdags-eftermiddage om ugen fra 16 til 19, og så har man købt sig ind på ekstra tid til arrangementer som eksempelvis fuldmånebad og nytårsbad.

Men ifølge Karen Blok mangler foreningen timer, så det var muligt at lukke flere ind fra ventelisten. Som det er i dag er udskiftningen ikke stor. Vinterbadere, der er kommet indenfor i den fælles sauna-varme, er ikke tilbøjelige til at droppe medlemskabet.

- Og vi har på forhånd besluttet, at vi er nødt til at have en grænse - ellers bliver der for stor trængsel i omklædning og sauna, siger Karen Blok.

Sauna og omklædning bliver også brugt efter mørkets frembrud - blandt andet da Morgenrøden inviterede medlemmerne på vildmarksbad i vinter. Foto: Mette Mørk

Politisk forståelse - men nej

Problemet blev vendt på foreningens generalforsamling søndag. Her fortalte Karen Blok, at foreningen blandt andet har ønsket tider de hverdagseftermiddage, hvor Morgenrøden ikke har adgang plus mere tid i weekenden.

I sin beretning fortalte Karen Blok blandt andet, at foreningen har oplevet forståelse fra to byrådspolitikere, Søren Peschardt (S) og Karl Erik Lund (DF), men at det alligevel blev et nej ved mødet med kommunens embedsfolk i juni.

- Her nævnte man muligheden for, at kommunen eventuelt kunne være os behjælpelig med en placering et andet sted i Vejle Kommune, siger Karen Blok.

Den melding tygger foreningen så på her få før uger, før sæsonen indledes 1. oktober.

Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Med på lastbil-razzia: Dækkede massivt overlæs med gummiklods og cykelslange - to uger efter alvorlig ulykke

Annonce