Annonce
Vejle

Næstformand svarer igen i strid om havneslam: Klap lige hesten, Elsig

Når der udgraves i en havn eller en sejlrende for at sikre en passende vanddybde, kan man søge om at bortskaffe bundmaterialet på havet. Arkivfoto: Mette Mørk
Lars Schmidt (V) køber ikke Torben Elsig-Pedersens kritik af natur- og miljøudvalgets mangel på handling i sagen om klapning i Vejle Fjord.

Vejle Kommune: Det er mangel på respekt, og det lugter lidt af valgkamp, at formanden for Vejle Byråds børne- og familieudvalg kritiserer natur- og miljøudvalget for ikke at gøre nok i sagen om dumpning af havneslam.

Det mener Lars Schmidt (V), som er næstformand i natur- og miljøudvalget.

I en mail til avisen svarer han på kritikken, som blev rejst af Torben Elsig-Pedersen (R) torsdag.

Annonce

- Torben Elsig-Pedersen har faktisk selv i en årrække siddet i havneudvalget og må som følge være bekendt med klapningen. Så i det lys er det en noget hul kritik at rejse nu. Natur- og miljøudvalget har været i dialog med havnen, og vi har forholdt dem problemstillingen, og at der skal findes andre og mere bæredygtige løsninger på sigt. Lige nu er der bare ikke bedre alternativer. Klapning er indiskutabelt et stort miljøproblem, og det tager vi ultra-seriøst, lyder det fra Lars Schmidt (V).


Torben Elsig-Pedersen har faktisk selv i en årrække siddet i havneudvalget og må som følge være bekendt med klapningen. Så i det lys er det en noget hul kritik at rejse nu.

Lars Schmidt (V)


Torben Elsig-Pedersen fremlægger et forslag ved næste byrådsmøde, hvori han forlanger, at udvalget disker op med alternativer, så mudder og slam fra sejlrenden ikke dumpes ved udmundingen af Vejle Fjord.

Men hvis miljøet i fjorden ligger Torben Elsig-Pedersen så meget på sinde, så burde han have vendt sine synspunker for udvalget for at få sagen belyst "frem for at lave et stunt i avisen", påpeger Lars Schmidt.

- Fra udvalget har vi opfordret Miljøstyrelsen til at finde alternativer til gældende praksis, men vi har også opfordret til at revurdere placeringen af de klappladser, som lige nu er i brug. Så klap nu lige hesten, Elsig, siger han.

Proportioner i debatten

Lars Schmidt mener ikke, at kommunen kan diktere på havområdet, da det hører ind under staten. Han mener også, at der mangler proportioner i debatten, da Vejle Erhvervshavn vil dumpe 20.000 ton årligt i de fem år, klaptilladelsen varer.

- Til sammenligning har Energinet dumpet over 100.000 ton på en gang på et år, og dumpningen er tilmed sket i vækstsæsonen, hvor klapningen er ekstra skadelig for havmiljøet, og Kolding Kommune søger lige nu om 300.000 ton, siger Lars Schmidt (V).

Klapning er den eneste tilladte dumpningsform i danske farvande og har været brugt i mange år. Da klapning kan være skadelig for miljøet, kræver arbejdet en myndighedstilladelse fra Miljøstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce