Annonce
Vejle

Næstsidste spadestik: Nu er Tulipgrunden næsten helt fyldt op

Der var linet op med sodavand, champagne og kaffe, da boligselskabet Domea fredag markerede den officielle start på byggeriet af to boligtårne i Havneparken i Vejle. Det ene tårn skal være lejeboliger og det andet ejerlejligheder. Blandt talerne var Domeas lokalformand Jens Anker Gjelstrup. Foto: Martin Ravn

16 år efter spadestikket til Den Hvide Facet tager KPC fat på det sidste store byggeri på den tidligere slagterigrund ved havnen

Annonce

Vejle: For 16 år siden tog entreprenør Kurt Poulsen fra Herning et symbolsk spadestik sammen med daværende borgmester Flemming Christensen.

De symbolske stik i jorden markerede starten på det første byggeri på den 35.000 kvadratmeter store grund ved havnen, der indtil starten af 1990'erne husede Tulips store slagterivirksomhed. KPC var klar til at bygge højhuset Den Hvide Facet og en række mindre boligkomplekser i Havneparken.

I går var det så en ny borgmester, der fik æren af at tage det, som projektudvikler i KPC Kim Tuominen udnævnte til det næstsidste spadestik i den store bebyggelsesplan:

- Vi har stadig et lille hjørne på 500 kvadratmeter op mod Danmarksgade. Men så er grunden helt bebygget, forklarede projektudvikleren inden borgmester Jens Ejner Christensen (V) fik spaden og æren af at grave for til Trianglen.

Knap 9.000 om måneden

Doemeas 27 lejligheder står efter planen færdige til sommer næste år.Lejlighederne bliver på cirka 110 kvadratmeter med tre på hver etage. Med en årlig kvadratmeterpris på 966 kroner bliver den månedligehusleje på 8.855 kroner om måneden plus forbrug.

De øvrige 30 boliger bliver ejerlejligheder fordelt på 12 etager. På de nederste syv etager er der tre lejligheder - akkurat som i Domeas tårn - mens der bliver to lejligheder per etage på de øverste fem. Ejendomsmæglerfirmaet Home står for salget.

De nye bygninger bliver nærmeste naboer til højhuset Den Hvide Facet og det lavere etagerbyggeri i Havneparken. På forhånd har naboer været bekymrede for ødelagt udsigt og skyggevirkninger. Foto: Martin Ravn
Annonce

Nabo til højhus

De første spæde spadestik er den officielle start på byggeriet af 58 lejligheder med Den Hvide Facet og Vejle Kommunes jobcenter som nogle af de nærmeste naboer.

- Nye boliger er altid velkomne i Vejle. Kommunen vokser jo med 1500-1600 indbyggere om året og hussalget går strygende. Det betyder, at mange vælger at flytte fra deres hus og i en lejlighed, understregede borgmesteren - inden han overlod spaden til den lokale Domea-formand, Jens Anker Gjelstrup.

Boligselskabet skal stå for det mindste af de to trekantede tårne. Når det ni etager høje hus står færdigt i midten af 2018, råder Domea over ekstra 27 lejligheder stort set i centrum af Vejle:

- Beliggenheden er ideel her tæt på midtbyen og banegården. Og så har vi gode erfaringer med at blande alment byggeri med ejerboliger. Det er allerede sket i Fem Søstre, hvor vi har den ene søster, mens de øvrige fire er ejerlejligheder. Og det giver en god balance mellem beboerne, lød det fra Domea-formanden.

Selvom der fredag blev taget første spadestik, har byggeriet været i gang i en rum tid. Det trekantede fundament til Domeas ni etager høje ejendom er allerede støbt og de mange pæle til tårn to slået i undergrunden. Foto: Martin Ravn
Annonce

Fra tre til to huse

Kim Tuominem var sidste mand ved spaden. Egentlig var det meningen, at KPCs bagmand, Kurt Poulsen, selv skulle have gravet - men han var forhindret denne smukke juniformiddag. Derfor fik projektudvikleren æren af at være med til at grave for til det cirka 140 millioner kroner dyre byggeprojekt.

Han glædede sig over, at byggeriet nu for alvor kan komme i gang. Pælerammerne har allerede sikret undergrunden, så der er et stabilt underlag at bygge på, og selve fundamentet til Domeas trekantede tårn er støbt.

- Det er efterhånden to år siden, vi havde møde med kommunaldirektør Niels Ågesen og daværende borgmester Arne Sigtenbjerggaard. Her nikkede de til, at vi kunne gå i gang med at udvikle grunden. Siden fik vi så lov til at rette projektet til, så vi opfører to lidt højere bygninger i stedet for tre, konstaterede Kim Touominen.

På det tidspunkt var proppen allerede sprunget af en flaske med boblevand. Det skete af sig selv, da borgmesteren tog ordet - måske som utålmodig markering af, at der er gået 16 år mellem de to spadestiks-ceremonier.

Som landmand er borgmester Jens Ejner Christensen ikke uvant med at håndtere en spade. Og Domea havde tilmed gjort det ekstra let ved at stable en symbolsk bunke jord op. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce