Annonce
Ikast-Brande

Nødråb: Politikere besøger Brande Højskole

Mogens Sommer Madsen, forstander på Brande Højskole, var i højt humør, da han i januar 2014 tog første spadestik til den nye højskolebygning. Men nu er der krisestemning på højskolen, da tilgangen af elever er bremset. Arkivfoto
Nødrøb fra højskole har fået politikere på banen. Kommunerne forhindres i at sende unge på højskole, siger forstander.
Annonce

Brande: En række folketingspolitikere besøger Brande Højskole i den kommende tid. Baggrunden er, lyder det fra højskolen, at man på højskolen længe har råbt vagt i gevær i forhold til den behandling, som de kortuddannede og uddannelsesløse unge får i disse dage, i forbindelse med opstarten af den nye FGU uddannelse (Forberedende Grunduddannelse) for unge, der ikke kan komme ind på en ungdomsuddannelse.

Det skal nu drøftes på skolen med flere politikere. Den 17. februar kommer miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S), tidligere økonomiminister Kristian Jensen (V), Gitte Willumsen (V) og Jakob Sølvhøj (Enhedslisten) på besøg. Den 19. februar bliver det tidligere økonomiminister, kulturminister m.m. Marianne Jelved (R) og den 9. marts Andreas Steenberg fra de Radikale. - Fra august sidste år stod de unge pludselig i en uoverskuelig situation. Den nye Forberedende ungdomsuddannelse startede noget kaotisk ud, og de unge, der måtte væk fra det lokale miljø på grund af mobning, familieproblemer eller misbrug, blev overladt til sig selv. De kunne ikke holde til at gå på FGU, og der var pludselig ikke andre tilbud til dem, lyder det fra Mogens Sommer Madsen, der er forstander på Brande Højskole. - Fra den ene måned til den anden var der for eksempel lukket for tilgang til Brande Højskole. Vi er kendt for at få unge, som har opgivet alt, og som de færreste kan se nogen udveje for, tilbage på sporet og videre på en ungdomsuddannelse og et værdigt liv, udtaler han. - Brande Højskole har exceptionelt gode resultater, når det kommer til at få de unge til at tro på sig selv og gå efter nye livsmuligheder. Når de kommer på højskolen, har de ofte givet op, når de tager herfra, har de fundet de indre ressourcer og de livsmuligheder, de troede, de havde tabt. Nogen af dem har på Brande Højskole taget den 9. klasses prøve i matematik og dansk, som de aldrig fik. Nogen har, gennem praktik hos højskolens erhvervskontakter i Brande, fået fornyet tro på, at de magter at varetage et job. Med andre ord: De er blevet mennesker igen, tilføjer forstanderen.

Annonce

Mulighed lagt død

- Muligheden for kommunerne til at sende elever på højskole blev reelt lagt død ved FGU'ens indførelse i 2019. Skolens netværk af vejledere og sagsbehandlere ringede og beklagede situationen (og var vrede på de unges vegne) – de følte sig magtesløse, fordi de ikke kunne sætte det i gang for den unge, som de vidste, den unge havde brug for. Kommunerne har simpelthen lagt alle deres æg i FGU'en. Men FGU'en har ikke økonomi til at sende eleverne videre, så muligheden, for at bruge højskolerne, som eksisterede før august 2019, er ikke længere tilstede, lyder det videre fra Mogens Sommer Madsen. Men Brande Højskole giver ikke op, understreger han:

- Vi kæmper de unges sag og ønsker de muligheder, der gjaldt i det gamle system genoprettet i det nye. Det er den kamp, vi søger politikernes støtte til. Folketingspolitikerne møder på skolen for ved selvsyn at se og opleve Brande Højskoles tilbud og møde de unge mennesker, det hele drejer sig om, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce