Annonce
Erhverv

Nørder fra Vejle fik en god ide: Guitarister over hele verden bruger deres opfindelser

Når der skal lanceres en ny pedal, bliver produktet præsenteret på video, som indspilles på fabrikken på Hjulmagervej. Det er som regel Kristian "Kette" Nielsen (t.v.) og Michael Pagaard, der står for at indspille dem. Foto: Yilmaz Polat

T-Rex fra Vejle har siden starten spyttet omkring to millioner pedaler ud til alverdens kendte guitarister, men det var Jacob Binzer fra danske D-A-D, der først så ideen.

Vejle: Hvad har store guitarister som Totos Steve Lukather, Pete Townshend fra The Who og Pink Floyds David Gilmour tilfælles?

Ud over at de er mega-navne i guitar-kredse er fællesnævneren, at de alle tre bruger effektpedaler fra vejlensiske T-Rex Effects, der blev stiftet i 1996 af tre teknologi-nørder: Lars Dahl-Jørgensen, Sebastian Jensen og Lars Hamborg.

Sebastian Jensen er i dag medejer af T-Rex sammen med Lars Dahl-Jørgensen, mens Lars Hamborg forlod firmaet for at blive medejer af arkitekt-firmaet Viva Arkitekter i Horsens.

- Vi studerede sammen i Aarhus og havde lavet en lydeffektmaskine, og den fik vi så gode karakterer for til eksamen, at vi besluttede at lave et firma sammen, fortæller Lars Dahl-Jørgensen.

De tre iværksættere sikrede sig et banklån på 30.000 kroner og fik derudover 300.000 kroner i støtte fra Vejle Erhvervs Center, og så gik de ellers i gang med firmaets første produkt: En enhed, der aflastede guitarister med et stort pedal-board.

- I stedet for at guitaristerne skulle stå og stepdanse på scenen for at tænde og slukke deres pedaler, kunne de med vores enhed nøjes med at træde på en enkelt knap, når de skulle skifte mellem pedalerne. Det var ikke set før, og det var enkelt og skidesmart, og vi kørte rundt til samtlige musikforretninger i Danmark med vores produkt, men der var ikke rigtig andre end os, der kunne se ideen og det smarte i det, fortæller Lars Dahl-Jørgensen.

Annonce

Det var ikke set før, og det var enkelt og skidesmart, og vi kørte rundt til samtlige musikforretninger i Danmark med vores produkt, men der var ikke rigtig andre end os, der kunne se ideen og det smarte i det.

Lars Dahl-Jørgensen
Lars Dahl-Jørgensen etablerede T-Rex sammen med medejer Sebastian Jensen og studiekammeraten Lars Hamborg for 21 år siden. På væggen bag Lars Dahl-Jørgensen hænger et par store kopier af firmaets to første pedaler: Alberta og Mudhoney. Foto: Yilmaz Polat

Gennembrud med Binzer

Branchen fik dog øjnene op for opfindelsen, da Jacob Binzer fra Disneyland After Dark (senere D-A-D) som den første købte enheden.

- Det var der en masse andre guitarister, der så, og pludselig havde vi solgt alle 50 eksemplarer, vi havde lavet, fortæller Lars Dahl-Jørgensen.

Salget gav de tre mod på mere, og en søndag aften i 1998 tog de beslutningen om at udvide forretningen og begynde at producere guitarpedaler.

- Vi købte nogle kasser og en søjleboremaskine i Harald Nyborg, og så blev svigerfar ellers hyret ind til at stå og bore huller, mens vi lavede indmaden. Woodstock Guitars i Aarhus købte hele det første parti af vores to første pedaler, Mudhoney og Alberta, og da vi kort tid efter deltog i en messe i Frankfurt, fik vi en bestilling på 500 pedaler fra en forhandler i Japan. Det var vi jo slet ikke gearet til på det tidspunkt, men det lykkedes os at få dem færdige efter, at vi havde købt endnu en søjleboremaskine og fået overtalt svigerfar til igen at bore huller, fortæller Lars Dahl-Jørgensen.

Santana kom i folden

Efter ordren til Japan var leveret, begyndte tingene at rulle - og de store navne begyndte at få øjnene op for Vejle-virksomheden.

- Pludselig spillede folk som Carlos Santana, Pete Townshend og David Gilmour med vores pedaler, og så gik det ellers stærkt, fortæller Lars Dahl-Jørgensen.

Siden starten for 21 år siden er der skippet omkring to millioner pedaler ud fra den lille fabrik på Hjulmagervej, der er arbejdsplads for 10 personer. Derudover giver T-Rex arbejde til en håndfuld underleverandører i blandt andet Kolding, Rask Mølle og Skanderborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Annonce