Annonce
Fredericia

Naboer til Bridgewalking anker dom: Nej tak til erstatning på 1,3 millioner kroner

Gangbroen fra Snoghøj ud til selve Bridgewalking-aktiviteten går direkte hen over ejendommene på Gl. Færgevej. Da aktiviteten var ny, blev gangbroen benyttet flittigt, og retten har netop tilkendt naboerne en samlet erstatning på 1,3 mio. kroner for generne. Men pengene er sendt retur og dommen anket. Imens er der er gang i konstruktive forhandlinger om hvor lidt og hvor meget gangbroen må benyttes. Arkivfoto: Søren Gylling
Naboerne til Bridgewalking Lillebælt var enige om at sige nej tak til den erstatning Retten i Odense har tilkendt dem i forhold gangbroen hen over deres ejendomme. De har anket dommen, men er i konstruktiv dialog med Middelfart Kommune om en løsning på års konflikt.

Lillebælt: De fleste ville være glade for et indskud på kontoen på mange tusinde kroner, men de jyske naboer til den gamle Lillebæltsbro har takket nej.

Naboerne er ved dom 20. maj blevet tilkendt erstatning for de gener, de er ramt af på grund af en gangbro til Bridgewalking-attraktionen. Gangbroen passerer tæt ind over deres ejendomme og giver fuld indsigt til deres haver og endda soveværelser.

- De gener har dommeren besluttet, at vi skal have kompensation for i form af en erstatning. Til gengæld fik vi ikke medhold i vores ønske om at få gangbroen pillet ned. Bridgewalking og Middelfart Kommune var meget tilfredse med dommen, og erstatningerne blev betalt med det samme. Men vi har valgt at anke og sende pengene retur, siger Steffen Borgbjerg på naboernes vegne.

Annonce


Bridgewalking og Middelfart Kommune var meget tilfredse med dommen, og erstatningerne blev betalt med det samme. Men vi har valgt at anke, og sende pengene retur.

Steffen Borgbjerg husejer på Gl. Færgevej


Konstruktiv dialog

Selv om retssagen ikke opfyldte naboernes ønske om at få gangbroen væk, så har den åbnet for en god dialog med Middelfart Kommune, som fører ordet på vegne af Bridgewalking Lillebælt og Fredericia Kommune. Kommunerne har i fællesskab investeret i attraktionen.

- Vi forhandler i en meget positiv tone, så vi tror på, at det kan lykkes at få en aftale på plads, hvor gangbroen kun bliver benyttet i meget beskedent omfang. Men selv om vi er i fin dialog, så besluttede vi alligevel at anke inden for tidsfristen. Hvis vi får en aftale på plads, så kan den trækkes tilbage, siger Steffen Borbjerg.

- Men selv om gangbroen bliver benyttet mindre, så vil der fortsat være et problem med støj?

- Det er rigtigt, men det allervigtigste for os er, at vi sikrer, at gangbroen benyttes så lidt som overhovedet muligt. Både i forhold til indsigtsgenerne, men også den støj, det giver, når gæsterne går hen over gangbroen, siger Steffen Borgbjerg.

Fredericia-adgang til tre mio. kr. plus det løse

Middelfart Kommune og Fredericia Kommune indskød hver 2,5 mio. kr. i forbindelse med etableringen af forlystelsen Bridgewalking Lillebælt.

Da de to byråd i Fredericia og Middelfart i 2014 besluttede at etablere den fælles turistattraktion, ønskede begge kommuner at få en opgang til attraktionen. Men det blev ikke undersøgt, om godkendelsesmyndigheden Teknologisk Institut ville have accepteret en løsning uden gangbroen på Jyllandssiden.

Teknologisk Institut godkendte blot den samlede konstruktion, som de blev præsenteret for, hvorefter Fyns Politi gav tilladelse ti, at benytte anlægget. Det betegnes som en forlystelse i lighed med de, der er i Legoland eller Tivoli.

Broen, trappetårnet og skinnesystemet på Fredericia-siden var budgetteret til at koste 2,495 mio. kroner, men endte med at koste omkring tre mio. kroner.

Siden er der brugt mange penge på at udbedre skinnesystemet på hele strækningen og på at håndtere de støjudfordringer, der har været med systemet generelt og på gangbroen.

Oven i de regninger kan kommunerne nu lægge erstatning på 1,3 mio. kroner til naboerne, hvis naboerne ender med at acceptere dommen. Dertil kommer udgifter til advokater.

Hvis forhandlingerne falder på plads efter naboernes ønske, så skal der formentlig udformes en aftale, som skal godkendes af byrådet i både Fredericia og Middelfart. Det var Fredericia Kommune, som oprindeligt insisterede på, at der skulle kunne ske opgang til Bridgewalking fra begge sider af Lillebælt.

I den ligning glemte kommunen i første omgang at informere naboerne. Først da gangbroen lå i baghaven hos beboerne på Gl. Færgevej og klar til opsætning, blev der indkaldt til en naboorientering. Heller ikke Fyns Politi huskede at sikre, at naboerne var hørt, før man gav en midlertidig tilladelse til aktiviteten.

Annonce

Midlertidig tilladelse

Bridgewalking Lillebælt har stadig kun en midlertidig tilladelse fra Fyns Politi. Tilladelsen udløb 1. januar i år, men er nu forlænget. Dog kun med tilladelse fra opgang fra Fyn.

Fyns Politi besluttede at afvente resultatet af retssagen i forhold til en samlet og endelig godkendelse af forlystelsen.

- Vi håber, at vi får en aftale på plads med Middelfart Kommune, som både vi og de kan leve med, siger Steffen Borgbjerg.

Allerhelst så naboerne, at gangbroen kom helt væk.

- Det ville måske koste 600.000-700.000 kroner at tage den ned, men det vil man ikke. Til gengæld vil man gerne udbetale os det dobbelte i erstatning. Det undrer vi os lidt over, men det er deres valg, siger Steffen Borgbjerg.

Det søgte man om

Udgangspunktet er, at det er opgangen fra Middelfartsiden, der primært tages i anvendelse.

At der alene anvendes opgang fra Fredericiasiden to gange dagligt, både lørdage og søndage, og fortrinsvist til særlige arrangementer som eksempelvis bryllup.

At der på hverdage i skoleferier alene tillades opgang fra Fredericiasiden indtil fire gange ugentligt og højst to gange om dagen.

At der i de tilfælde, hvor opgang til Bridgewalking Lillebælt sker fra Middelfartsiden, vendes rundt, mens man stadig er ”over vand”, og foretages nedgang fra Middelfartsiden.

At der ikke sker opgang til Bridgewalking Lillebælt fra Fredericiasiden fra fredag klokken 16.00 til mandag klokken 07.00 i perioden fra den 1. april og til den 30. september.

At der ikke sker opgang til Bridgewalking Lillebælt fra Fredericiasiden i skoleferierne fra 1. april til den 31. oktober.

At opgangen fra Fredericiasiden altid skal kunne benyttes som nødudgang, reparationsarbejder og inspektion af anlægget.

Fyns Politi har lavet en delafgørelse, hvor der alene givet tilladelse til opgang fra Middelfart.

Annonce
Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Sport For abonnenter

FHK vandt igen; det er ikke perfekt men meget tæt på

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

Børkop For abonnenter

Christina og Louise er jævnaldrende frisører: Og derfor er deres nye salon atypisk

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce