Annonce
Børkop

Landsby står sammen: Udstykning presser byen alt for hårdt

Jens Jørgen Rasmussen og Jacob Gjørtz foran et stykke af den grund, hvor der lægges op til udstykning. Foto: Jørgen Flindt
Næsten alle husstande i Gauerslund har skrevet under på en indsigelse mod en ny lokalplan. Den lægger op til, at der kan bygges 30 rækkehuse i landsbyen. Bekymringen er, at det vil fortætte byen så meget, at det ødelægger Gauerslunds landsbypræg.
Annonce

Gauerslund: I næsten alle husstande i Gauerslund har kuglepennen været fundet frem, for stort set alle har skrevet under på, at de gerne vil råbe politikerne op. De frygter, at en ny udstykning kan få store konsekvenser for den landsby, de bor i.

- Vi er ikke kede af, at der bliver udstykket, og at der skal bygges her i Gauerslund. Det er bestemt helt ok. Men vi frygter, at hvis der kommer 30 nye rækkehuse, vil det komme til at ændre hele landsbyens udtryk. For tætheden bliver ganske enkelt for voldsom. Der er cirka 35 husstande i Gauerslund, så 30 nye husstande vil snart fordoble byen, men det kommer til at ske på et meget mindre areal.

- Gauerslund er en landsby med store gårde og grunde, og hvis der kommer så mange huse på så lidt plads, vil det på ingen måde harmonere med resten af landsbyen, uddyber naboerne Jens Jørgen Rasmussen og Jacob Gjørtz.

Lige nu er der udarbejdet et forslag til en ny lokalplan for området, der åbner op for, at der kan bygges enten færre parcelhuse eller 30 rækkehuse på en nu delvist tom grund midt i Gauerslund.

Llokalplanforslaget er sendt i høring. Og høres vil Gauerslunds borgere gerne. Hovedparten af Gauerslunds indbyggere har nemlig skrevet under på en indsigelse, hvor de uddyber deres bekymring for den nye lokalplan.

- Borgerne i Gauerslund vil meget gerne invitere både politikere og embedsfolk ud til Gauerslund, så de ved selvsyn ser, hvordan Gauerslund er, og hvor presset det kan blive, hvis det ender med, at der bygges 30 boliger på grunden midt i Gauerslund. Vi vil gerne bede politikerne foretage en vurdering efter, at de har set det selv. Og derefter gentænke situationen. Vi er bestemt ikke imod, at der skal bygges på grunden, men vi er meget bekymret for mængden af boliger, siger de to naboer.

Skal fremstå som landsby

Det nye lokalplansforslag giver mulighed for at etablere et nyt boligområde i Gauerslund til enten rækkehuse eller parcelhuse. Hvis det laves som rækkehuse, må der bygges op til 30 rækkehuse.

Formålet med denne lokalplan er at give mulighed for at opføre nye moderne boliger, der er tilpasset landsbykarakteren i Gauerslund.

Den del af bebyggelsen, der ligger ud mod Hørgyden, skal opføres, så den visuelt vil blive opfattet som en del af den eksisterende landsbygade, Hørgyden.

Det vil sige som huse med sadeltag og med indkørsel direkte fra Hørgyden. Lokalplanen fastsætter byggelinjer mod Hørgyden. Vest for disse boliger skal bebyggelsen fremstå som en lille landsbygade mod den nye vej i lokalplanområdet.

De borgere i Gauerslund, der sammen gør indsigelse mod antallet af rækkehuse, frygter, at selvom der tænkes i, at der visuelt stadig tænkes i landsbypræg, vil det i sig selv være en umuligt opgave, for med så stor en mængde, som 30 huse er, vil det i sig selv fjerne det landsbypræg, Gauerslund i forvejen har.

Planerne er i offentlig høring frem til torsdag 25. april klokken 15. Herefter er det op til byrådet at tage endelig stilling til planerne.

Annonce

Klaget til nævn

Jacob Gjørtz forklarer, at borgerne også har klaget til Planklagenævnet.

- Vejle Kommune har valgt ikke at lave en miljøvurdering af udstykningsplanen til trods for, at man med udstykningen kommer til at lave en kraftig fortætning af landsbymiljøet. I sådan en miljøvurdering er der ellers et punkt, der påpeger, at der skal kigges nærmere på byfortætning. Det har man så undgået at kigge nærmere på, for man har slet ikke lavet miljøvurderingen. Denne beslutning har vi klaget over til Planklagenævnet, siger han.

Annonce

Mindre sikker skolevej

Ud over, at de frygter fortætningen af byen vil skæmme byens indtryk, frygter de også, at når byen bliver nærmest dobbelt så stor, vil det betyde en øget trafik. Ud til en skolevej.

Grunden ligger ud til Hørgyden, som bruges som skolevej af mange børn. 30 nye husstande vil have en væsentlig betydning for trafiksikkerheden for de børn, som går eller cykler til og fra skole via Hørgyden, mener Jens Jørgen Rasmussen og Jacob Gjørtz.

Ifølge formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V), vil man fra politisk side afvente og se, hvilke bemærkninger, der kommer i høringsperioden.

- Derefter tager vi en politisk diskussion om, hvad der er op og ned i lokalplanen. Vi møder altid input med åbent sind, og det kommer vi elvfølgelig også til at gøre i denne sag, siger han.

Det er det her område i Gauerslund, der er lavet et lokalplansforslag til. Her lægges op til, at der blandt andet kan bygges 30 rækkehuse på grunden, hvilket naboerne frygter er alt for mange i en by med cirka 35 husstande. Illustration: Vejle Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce