Annonce
Vejle

Naboerne har allerede ventet i 19 år: Et tjek kan udskyde ny vej helt til 2025

Paul Vestergaard - i blå trøje - har boet på Uhrhøj i 40 år og var til det møde på Petersmindeskolen for snart 20 år siden, hvor socialdemokraten Finn Bjerg lovede en ny vej. Nu er Vestergaards tålmodighed ved at slippe op. Foto: Yilmaz Polat

Beboere i Planetbyen ser gerne, at der udarbejdes en ny VVM-rapport - for andre Uhrhøj-borgere er tålmodigheden ved at løbe ud. De har ventet på den ny vej i 19 år.

Vejle: Det bliver ikke lige i morgen, at vi kommer til at køre på en ny vej fra Vejle Ådal over bakkerne til Planetbyen og Uhrhøj.

Selv hvis det 130 millioner kroner dyre vejprojekt skrider frem så hurtigt som muligt, står der formentlig 2023 på kalenderen, før de første biler snor sig op fra Vardevej på den nye asfalt.

- Som det ser ud nu, vil der gå et par år, før vi tidligst kan gå i gang med at anlægge vejen. Og selve arbejdet vil også vare cirka to år, lød det fra leder i Vejle Kommunes infrastrukturafdeling Claus Weng Petersen på et informationsmøde sent onsdag eftermiddag.

Tidsplanen

Arbejdet med at planlægge en ny vej til Planetbyen er i gang. Vejle Byråd har frigivet otte millioner kroner til de foreløbige undersøgelser i terrænet.De næste måneder vil landmålere og geoteknikere med flere bevæge sig ud på markerne og skrænterne for at fastlægge et vejforløb. Samtidigt går man i gang med de foreløbige vurderinger af, hvad en eventuel ændring af vejforløbet og nedgravning betyder.

I forsommeren kommer forvaltningen med et oplæg til politikerne, og her vil der også være mulighed for offentlig debat - eksempelvis, hvis beslutningen bliver, at der ikke er brug for en ny VVM-rapport.

Alt efter den politiske beslutning skal vejen så færdig-planlægges og anlægget sendes i EU-udbud. På den baggrund vil der formentlig gå et par år, før selve anlægs-arbejdet går i gang.

Skal der udarbejdes ny VVM, lyder vurderingen, at anlægget tidligst starter i 2023. Anlægsfasen er beregnet til to år.

Sådan er den nye vejløsning skitseret i den 10 år gamle VVM-rapport. Vejforløbet ligger temmelig fast fremgik det af onsdagens informationsmøde, men kommunen arbejder på at trække vejen lidt tættere på skoven oven for bakkerne og grave den ned af hensyn til villaejerne i Planetbyen. Illustration fra VVM-rapporten

VVM tager tid

I løbet af foråret og forsommeren vil det vise sig, om projektet kommer til at trække yderligere ud. Viser forundersøgelserne, at der er brug for en helt ny VVM-rapport, vil det ifølge planchef Lars Buksti lægge yderligere to år til tidsplanen.

- Det tager typisk et par år at få udarbejdet og godkendt en VVM, konstaterede Lars Buksti på mødet i Petersmindeskolens teatersal.

Det var på samme skole, at daværende byrådspolitiker og ledende socialdemokrat Finn Bjerg for snart 20 år siden lovede Uhrhøj-borgerne en ny vej. En vej, der skulle sikre, at trafikken til det planlagte villakvarter Planetbyen ikke skulle belaste de eksisterende veje.

Annonce

10 år gamle tal

Selv i hurtigste fald vil det løfte næsten få 25-års jubilæum, før vejen ligger klar. Og på mødet, der havde tiltrukket en pænt fyldt sal, var der delte meninger i forhold til tidsplanen.

På den ene side står beboerne i det nye villakvarter. De har ikke lagt skjul på, at de ønsker en ny VVM-redegørelse. Den nuværende er 10 år gammel, og kritikerne peger på, at meget har ændret sig, siden rapporten blev lagt frem i 2009. Det gælder ikke mindst trafikbelastningen, hvis vejstykket bliver en del af et større ringvejsprojekt nordvest om Vejle.

Annonce

19 år gammelt løfte

På den anden side er tålmodigheden hos beboerne i det ældre Stjernevejskvarter omkring Petersmindeskolen ved at være tyndslidt. Som Paul Vestergaard fra Uranusvej sagde på mødet:

- Det er 19 år siden, løftet om en ny vej blev givet. Den skulle anlægges, før villakvarteret blev udbygget. Vi venter stadig, og jeg har hver dag masser af trafik, der passerer 50 centimeter forbi min hæk. Derfor er min opfordring at speede lidt op på processen.

Annonce

Kommunen: VVM er gyldig

Repræsentanter for grundejerforeningerne i Planetbyen plus den særlige vejgruppe, der er nedsat, gjorde opmærksom på, at de ikke er imod vejen.

- Men når det har varet 19 år, mener vi bare, at man også skal tage sig tid til at gøre det rigtigt, lød det på mødet.

Hos kommunen er den umiddelbare vurdering, at den gamle VVM-rapport stadig er gyldig. Det bygger man ifølge afdelingsleder Claus Weng Petersen på udsagn fra to rådgivningsfirmaer.

Annonce

Nedgravning

Siden VVM-rapporten blev skrevet, er der dog sket en markant ændring. Teknikerne arbejder med planer om at flytte vejen cirka 60 meter længere væk fra grænsen til villakvarteret og grave den tre meter ned af hensyn til naboerne.

- Det kan betyde noget for grundvand og transport af jord - og det er to af de faktorer, vi skal have med i vores vurdering i forhold til VVM, sagde Claus Weng Petersen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce