Annonce
Jelling

Nationalmuseet skal spare: Her er konsekvenserne for Kongernes Jelling

De 8 fuldtidsansatte og 24 deltidsansatte på Kongernes Jelling beholder jobbet trods sparerunde hos Nationalmuseet. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Nationalmuseet fyrede torsdag 34 medarbejdere, men ingen af disse var på lønningslisten hos Kongernes Jelling. Til gengæld bliver statens tilskud til det lokale oplevelsescenter reduceret med 100.000 kroner.

Jelling: Onsdag var det DR, og torsdag var det Nationalmuseets tur til at skille sig af med en række medarbejdere.

Her fik 34 ansatte en fyreseddel, mens der yderligere var otte ansatte, som valgte at takke ja til frivillige fratrædelser. Det sker som følge af det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betyder, at statslige institutioner skal til at spare to procent af udgifterne om året.

Men på oplevelsescenteret Kongernes Jelling, der hører under Nationalmuseet, bliver der ikke ændret på antallet af medarbejdere.

Vi skal tjene over halvdelen af vores penge selv, og hvis vi begynder at smide medarbejdere ud, får vi svært ved at tjene flere penge, og det vil bare blive en nedadgående spiral.

Hans Ole Matthiesen, museumschef på Kongernes Jelling

32 lokale ansatte

Det fortæller museumschef på Kongernes Jelling, Hans Ole Matthiesen.

- Ingen af mine medarbejdere er omfattet af sparerunden, så det er vi selvfølgelig glade for. Ud over at vores økonomi blandt andet er medfinansieret af Vejle Kommune, tjener vi så mange penge selv, at vi er friholdt enhver form medarbejderbesparelser, siger Hans Ole Matthiesen.

Ifølge chefen er der 8 fuldtidsmedarbejdere og 24 deltidsmedarbejdere på det lokale museum.

- Vi er ikke forbundet ind i Nationalmuseets økonomi på samme måde, som hvis man arbejder inde i København. Vi skal tjene over halvdelen af vores penge selv, og hvis vi begynder at smide medarbejdere ud, får vi svært ved at tjene flere penge, og det vil bare blive en nedadgående spiral. Der er vi heldige med, at vi selv har en stor finger på pulsen, siger han.

Annonce

Mister 100.000 kroner

Kongernes Jelling slipper dog ikke helt for økonomiske besparelser.

- Vores tilskud fra staten bliver reduceret med 100.000 kroner. Jeg håber ikke, det får den store betydning, da vi har været gode i mange år til at tænke i, hvordan vi kan tjene nogle penge, siger Hans Ole Matthiesen.

Hvordan tjener Kongernes Jelling penge, når det er gratis at komme ind?

- Vi tjener næsten fem millioner kroner, selv om vi ikke tager entré. Det gør vi gennem vores butik, café, rundvisninger, lokaleudlejning, og så har vi et produkt, der hedder indtægtsdækket virksomhed, hvor vi går ud og servicerer ydelser for andre museer og kommuner, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Kampen genoptages efter Eriksens kollaps

Annonce