Annonce
Rejser

Nattemørke og stjerner er dine sovekammerater i Observatoriets stjernekigger-shelter

De fire stjernekigger-sheltere er bygget i bionedbrydelige materialer, formet i bløde linjer og udstyret med et stort glastag, så der er direkte udsigt til nattehimlen. Ikke langt derfra ligger bålpladsen, hvor man møder andre overnattende shelter-folk. Her familien Hagen: fra venstre mod højre Hugo på ni år, Louis på fem år, deres forældre Trine og Jon og helt til højre denne artikels skribent. I baggrunden ses Observatoriets observationskupler. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Indtil 1996 blev der forsket i stjernehimlen på Observatoriet. Derfor var mørke afgørende for arbejdet. Siden da er det omdannet til et opdagelsescenter, men lysforureningen er stadig minimal, for mørket omkring opdagelsescenteret er totalfredet. Det er bare én god grund til at overnatte i stedets nye stjernekigger-sheltere.

Himlen er lysegrå, vinden er tyst, og bladene på træerne er så småt ved at opgive deres fotosyntese og forbereder sig på vinterhalvårets komme. Det samme gør folkene på opdagelsescentret Observatoriet i den lille by Brorfelde ved Tølløse. Men ikke til at gå i dvale - tværtimod.

Kalenderen siger lørdag den 16. oktober og indvielsesfest for opdagelsescentrets nye udstilling om Observatoriets historie, en nyrenoveret hovedbygning og åbning af fire nye stjernekigger-sheltere.

Observatoriets observationskupler i solnedgangen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Vinduet i loftet giver direkte udsigt til himlen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I de arkitekttegnede, ovale sheltere med et vinduesloft, der tillader direkte udsigt til himlen, er der plads til op til otte personer. Denne lørdag er vi dog kun to venner, men det går også snildt an. Især taget i betragtning af, hvor meget oppakning vi har medbragt. Men som nybegyndere udi shelter-overnatning pakkede vi efter better safe than sorry - for oktober er en kold årstid. Også selv om de nye sheltere er placeret højt over jorden, og deres hulrum er isoleret med papiruld.

Annonce
Hvert shelter består af cirka 530 dele. Stjernekigger-vinduet er samlet af 49 dele og tætnet med tætningsbånd, som skaber vinduets sprossetegning. Alle materialerne er biologisk nedbrydelige eller recirkulerbare. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Med muligheden for overnatning i naturen er det opdagelsescentrets forhåbning, at det vil give flere, for eksempel børnefamilier, en debut i shelter-overnatning. For ud over at være designet til en vis grad af komfort er der også adgang til vand, som kan afhentes ved huset Jorden nr. 9 (vandhanen sidder på højre side af huset). Der er også toiletter tilgængelige (et multtoilet på pladsen og et handicaptoilet ved Observatoriets bygninger, cirka 500 meter fra shelter-pladsen).

Stjernekigger-shelter

Fra 1. oktober har opdagelsescentret Observatoriet i Brorfelde, Tølløse, kunnet tilbyde overnatning i fire specialdesignede stjernekigger-sheltere.

De fire sheltere er designet af Atelier Kristoffer Tejlgaard.

Der er plads til seks til otte personer i hvert shelter, som er placeret i forlængelse af Observatoriets nye aktivitetsområde med navnet Istiden, hvor der blandt andet er en klatremammut.

I samme område er der etableret et multtoilet, som er inspireret af verdensrummet. Nær Observatoriets andre bygninger og grusstiens start findes handicaptoilettet.

Opførelsen af shelterne er en del af Istidsruten, som er et tværkommunalt projekt og en 390 kilometer lang cykelrute, der går forbi flere attraktioner.

En overnatning i et shelter koster 450 kroner. Prisen er inklusive en pose med brænde, som det er muligt at købe ekstra af på stedet.

Ankomst er klokken 17. Husk at medbringe en trækvogn eller lignende, for man skal gå cirka 700 meter med bagagen fra p-pladsen.

Shelterne skal forlades senest klokken 10.30 dagen efter overnatning.

Læs mere eller book et stjernekigger-shelter på www.observatoriet.dk, hvor man også finder information og regler for overnatningen.

Fra parkeringspladsen ved Observatoriets hovedbygning skal man transportere sin oppakning cirka 700 meter til shelterpladsen, så det er en god idé at huske en trækvogn eller lignende. Det koster 450 kroner for en overnatning, og man har sit shelter fra klokken 17. Vi går ned ad en grussti, og shelterpladsen åbenbarer sig for os. De ovale stjernekigger-sheltere kunne godt forveksles med fire flyvende tallerkner, som er landet lige dér - midt i et tværkommunalt projekt, som forbinder fem kommuner sammen med en 390 kilometer lang cykel- og oplevelsesrute med navnet Istidsruten. Men da vi kommer frem til vores stjernekigger-shelter nr. 4, finder vi ingen væsener fra det ydre rum. Det eneste fremmedgjorte er vores erfaring udi shelter-overnatning.

Alligevel kaster vi os ud i det og gør klar til natten: Pumper den dobbelte luftmadras op, placerer en topmadras ovenpå, ruller vores soveposer ud og lægger dertil dyner ovenpå. Alt sammen tips og tricks, vi har suget til os fra erfarne shelter-folk. Det ser voldsomt ud, men basalt set handler det vel om at undgå at fryse, når det bliver tid til at gå til køjs.

Noget, som vi egentlig glæder os til, for et stort stjerneformet vindue udgør loftet og giver direkte udsigt til himlen - og mulighed for at nyde synet af stjerner, mens man falder i søvn.

På naturens præmis

Selv om skumringen er begyndt at omslutte pladsen, er der dog intet tegn på, at det grå skydække har i sinde at lette. Men naturen kan man jo heller ikke kontrollere, siger vi til hinanden, og vi giver os i stedet for i kast med at tænde et bål med den pose brænde, der er inkluderet i prisen, og aviser og optænding, som vi har taget med hjemmefra.

Observatoriets bygninger, naturen og mørket i Brorfelde er totalfredet. Det vil sige, at lysforureningen skal være minimal. Derfor må man kun lave bål og mad ved en bålplads, der er placeret med god afstand til shelterne og tæt på en lille legeplads. Her er en aflang grillrist med plads til, at flere kan lave mad samtidig. Her møder vi en lille familie, og inden længe deler vi både ild, snobrødsdej og remoulade til ristede pølser og brød.

Bålpladsen er etableret, så det er muligt at lave bål uden at forstyrre det fredede nattemørke. Man falder hurtigt i snak med andre shelter-gæster. Her hjælper Louis Hagen med at tænde bål. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Forældrene Trine og Jon Hagen har haft god erfaring fra sommeren med at tage deres drenge med ud i naturen på den her måde, og både Louis Hagen på fem år og Hugo Hagen på ni år lever oplevelsen fuldt ud på en klatremammut af træ og med at tænde bål.

Mens vi laver mad, falder mørket på, så vi tænder vores lommelygte og trækker ind i et overdækket madhus ved siden af bådpladsen, hvor man kan gå i ly for vind og vejr og spise sin mad.

Selv om opdagelsescentret lukker klokken 17, så finder der ofte særarrangementer sted om aftenen. Det kan blandt andet være Teleskop Torsdag eller Stjernevandring. Denne aften er der blandt andet åbent i Discovery Dome, som er et af fire observationskupler, der tidligere har huset teleskoper til forskning. I dag bliver husene brugt til forskellige udstillinger, men Discovery Dome huser stadig det otte ton store teleskop Discovery. Det er Danmarks største og har opdaget flere end 100 asteroider. Man begyndte at bygge det i 1963. Det tog tre år, før det stod færdigt.

I observationskuplen Discovery Dome finder man det otte ton tunge teleskop Discovery, der har opdaget over 100 asteroider. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Teleskopet er bygget til at tage billeder af himmellegemer. Før i tiden kunne det tage flere timer at få en optagelse i hus, men i dag er teleskopet digitaliseret, og et CCD-kamera kan tage et foto på 20 minutter. I samme kuppel går vi også på opdagelse i udstillingen ”Jagten på Asteroider”, hvor vi rører ved en udstillet meteorit og kigger ind i astronomens kontor, som det så ud før 1996. Der blev spillet en del syvkabale, kan vi se på den stationære computerskærm, men der har sikkert været enormt meget ventetid, når man arbejder i lysår og himmelrum.

Annonce

Et godt nattesyn

Da vi igen kommer ud i natten, er der desværre stadig ingen stjerner at se på himlen. Ikke at Observatoriet ikke har gjort sit bedste. Hele området er mørkt som en kop sort, stærk kaffe. Havde det været en stjerneklar nat, ville den uden tvivl have været fantastisk.

Men det eneste, der lyser op, er lamper med rødt lys langs vejen. Rødt lys har den evne, at det ikke ødelægger ens nattesyn. Kigger man for eksempel på en smartphone-skærm, går der mindst 10 minutter, før ens nattesyn er genoprettet. Vi føler os som ugler i natten og finder let tilbage til vores shelter. Omsluttet af soveposer og dyner ser vi godt nok ingen stjerner igennem loftsvinduet, men vi nyder at falde til ro i det ovale træ-shelter. Det føles lidt som at sove i en tryg forpupning.

Observatoriet

Observatoriet er et opdagelsescenter og videnskabsmuseum med fokus på naturvidenskab lige fra Jordens indre til det ydre rum.

Opdagelsescentret har hjemme i Observatoriet, som består af en række bygninger, der fra 1953 til 1996 var en arbejdsplads for astronomer, studerende og håndværkere.

Entré for voksne er 85 kroner. Entré for børn fra 4 til 17 år er 55 kroner.

På facebooksiden Observatoriet i Brorfelde kan man holde øje med særarrangementer som for eksempel Observatoriet by Night og Teleskop Torsdag.

I december er der planlagt to stjerneskudsaftener, hvor det er muligt at se stjerneskudssværmen Geminiderne, hvis vejret tillader det.

Observatoriet har åbent de fleste dage i skolernes juleferie. I hverdage uden for ferier er der åbent for skoler og private rundvisninger ved booking på forhånd.

Opdagelsescentret har åbent hele skolernes juleferie.

Adressen er Gyldenkernes Vej 3, 4340 Tølløse.

Læs mere på  www.observatoriet.dk.

Næste morgen er det dog bestemt ikke, fordi vi har forvandlet os til smukke sommerfugle. Selv om vi egentlig har sovet godt og uden at fryse, så møver vi os ud af soveposerne som et par slatne larver. Solen er i fuld gang med at overtage natten, og i en indhegning lige ved siden af græsser en flok morgenfriske køer.

Mørket er faldet på. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tidlig morgen efter en nat i et stjernekigger-shelter, hvor skribenten er ved at vågne. Hulrummet i konstruktionen er isoleret med papiruld, og ydersiden er skærmet af et lag linolie- og træ-tjærebehandlet marine-krydsfiner. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Et stjernekigger-shelter i oktober. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Bålpladsen er udstyret med en aflang grillrist, så det er muligt at lave mad. Vi havde medbragt pølser, brød og dej til snobrød, som var delevenligt med de andre overnattende, der viste sig at være bedre til at frembringe et velbagt snobrød end vores egne, der blev svært forkullede. Foto: Birgitte Carol Heiberg

At slå øjnene op og kigge direkte ind i øjnene på en nysgerrig ko er en god grund til at stå op. At sove i shelter betyder også, at det tager tid både at ordne sin morgenrutine og få varmt vand til kaffe, men da vi endelig er nået så langt, føler vi os bestemt en oplevelse rigere.

Stjernehimmel eller ej.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Der er kun 200 meter fra den ene Kirk Johansen-restaurant til den anden: Men der er himmelvid forskel på regnskaberne

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Psykiatrisk afdeling skal finde ny leder igen: Ledende overlæge stopper uden at have andet job på hånden

Alarm 112 For abonnenter

13-årig pige gav to drenge oralsex ved Spinderihallerne i 2020: Efter tre retsmøder er dommen endelig faldet

Billund

Børnenes Hovedstad har fødselsdag - og så kom en kronprinsesse på besøg

Alarm 112

Husejer står med hul i hækken, efter at to biler tørnede sammen på Søndermarken

Se kortet: Så tæt står vindmøllerne i landets kommuner

VEJLE

Der er tæt på at være fuldt hus på gågaden: Nu får du endnu en butik, du ikke kan undvære

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Sport

Se video: Tidligere cykelstjerne fra Vejle kæmper med Danmarks stejleste vej, mens VAF's reporter kommer halsende bagefter

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Kultur

Ja, ja, jaaaaaaaa: Her bliver der kæmpe tour-fest for hele familien - og festen starter lige fra morgenstunden

Vejle For abonnenter

Lejlighed solgt for 2.835.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Alarm 112

Varebil gik op i flammer på Agerglimt - ilden tog også lidt af græsplænen

Annonce