Annonce
Hedensted

Nattevagter på plejecentre skal også køre ude

Forslaget lægger op til, at Plejecenter Kirkedal i Rårup går fra at have to nattevagter til en. Til gengæld tilknyttes en såkaldt springernattevagt som hjælp. "Springeren" kører ud fra Kildevældet i Hornsyld. Arkivfoto

Forslag, der skal effektivisere nattevagternes arbejde i hjemmeplejen og på plejecentre, er sendt i høring. Forslaget lægger op til flere såkaldte springernattevagter, og at de kørende nattevagter decentraliseres.

Hedensted: En reorganisering af nattevagter på plejecentre og i hjemmeplejen i Hedensted Kommune kan være på vej. Politikerne i det ad hoc-udvalg, der har til opgave at effektivisere kommunen inden for social omsorg, har kig på en ny struktur, som kan give en årlig besparelse på 1,4 millioner kroner.

Forslaget, som har været omkring Udvalget for Social Omsorg og nu er i høring hos Seniorrådet, går ud på at decentralisere nattevagten i hjemmeplejen.

Nattevagterne møder i dag ind centralt i Hedensted som et fælles team, men fremover skal personalet arbejde i tre adskilte distrikter, foreslås det. Forventningen er en gevinst i form af kortere køretid på landevejene og dermed færre "kolde timer", som i stedet kan bruges på centrene i deres distrikt.

Forslaget indfører også flere såkaldte springernattevagter, der både løser opgaver på centre og assisterer den udekørende nattevagt, når der er behov for det. Den dobbelte rolle er ikke ny, men Hedensted Kommune ønsker at rulle den ud til samtlige plejecentre.

Der bliver 1,2 færre nattevagter over kommunens ni centre, men nogle af de timer, som de kørende nattevagter og springervagterne har brugt på landevejene vil de nu kunne komme ind og bruge på centrene, som de er tilknyttet, fordi de skal køre over kortere afstande.

Allan Petersen, formand udvalget, Hedensted Kommune.

To modeller

Forslaget, som politikerne i ad hoc-udvalget har sendt i høring, er en af to modeller, som forvaltningen i social omsorg har skitseret.Forslaget baner vej for en besparelse på 1,4 mio. kr. og nedsætter antallet af nattevagter på plejecentrene fra 16 til 14,8, men antallet af boliger, de skal dække, sættes op fra 21,3 til 23.

Den anden model, som altså ikke er valgt, giver en højere besparelse, men nedsætter antallet af nattevagter til 13 og antallet af boliger op til 26.

Responstiden på 60 minutter ved akutte tilfælde ændres ikke, fremgår det af et notat til forslaget. Det faglige og tryghedsmæssige niveau ændres heller ikke, vurderer distriktsledere ifølge notatet.

Færre nattevagter

Med den nye struktur reduceres de 16 nattevagter, der hidtil har været på arbejde per nat på plejecentrene, til 14,8 nattevagter. Det sker bl.a. ved, at Plejecenter Kirkedal i Rårup går fra en bemanding på to nattevagter til én fast og én springervagt, som har base på Kildevældet i Hornsyld. Plejecentrenes personale skal i snit dække 23 boliger i stedet for 21,3 boliger, men formand for udvalget, Allan Petersen (DF), mener ikke, at det rammer medarbejdere eller borgere.

- Der bliver 1,2 færre nattevagter over kommunens ni centre, men nogle af de timer, som de kørende nattevagter har brugt på landevejene, vil de nu kunne komme ind og bruge på centrene, som de er tilknyttet, fordi de skal køre over kortere afstande, siger han.

Byrådspolitikeren henviser desuden til, at Hedensted Kommune vil være på niveau med nabokommunerne Horsens, Vejle og Billund, hvor personalet har ansvaret for mellem 22,5 og 23,2 boliger i gennemsnit.

At flere nattevagter bliver "springere", ser Allan Petersen heller ikke problemer i.

- Der vil altid være en nattevagt tilbage på centrene, og hvis der opstår akutte problemer, så har man tilkaldevagter. Vi kører i forvejen med springervagter i distrikt vest, og det har fungeret udmærket, siger han.

Annonce

Bekymret næstformand

Heller ikke formand for Social Omsorg, Hans Jørgen Hansen (V), ser forringelser som følge af omstruktureringen.

Næstformand i Social Omsorg, Hanne Grangaard (S) er mindre sikker. Hun er ikke glad for at skulle skære i bemandingen.

- Det bekymrer mig, men vi er blevet lovet af forvaltningen, at der stadig vil være tryghed for borgerne. Hvis der opstår utryghed, så må vi kigge på det igen og rulle noget af det tilbage, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce