Annonce
Børkop

Naturbyen kan med små tiltag bliver endnu mere naturby: Mere styret vildskab er bedre end ingenting

Bionetværk Børkop. Her er det Christian Treullé til venstre og Poul Mortensen til højre. Her ses de i Klimaparken, hvor der er sået vilde blomster langs de nye vandbassiner. Og det er tiltag, som insekterne og fuglene har taget godt imod. Foto: Jørgen Flindt
Hen over sommeren vil vi sætte fokus på de tiltag, som finder sted i Børkop og omegn med hensyn til at styrke biodiversiteten. Her er Bionetværk Børkop naturens medspiller.

Børkop: Egentligt er det ret simpelt i naturens verden. Skjul, rede, vand og føde. Er disse fire ting til stede, skal naturen nok blomstre i al sin mangfoldighed.

Her minder Børkop om så mange andre danske byer, så lige de fire basale ting er der ikke nødvendigvis meget af inde i byen. Børkop har en byvision om at være en naturby, men naturen har ikke altid lige gode kår inde i byen.

Men hos Bionetværk Børkop arbejder man på at ændre på det. Med små skridt. Med vigtige skridt.

Annonce

- Børkop kan og skal jo ikke ændres til Rold Skov, hvilket nu i øvrigt også vil tage mange generationer at nå, men kan vi få en mere styret vildskab, så er det klart bedre end ingenting, siger Poul Mortensen fra Bionetværk Børkop.

Små ændringer gør stor forskel

Bionetværket består af en gruppe mennesker med samme interesse, nemlig at arbejde mere på naturens præmisser, forstået på den måde, at man med små ændringer kan gavne fauna og flora.

- Vi er ikke en forening. Vi er, hvad vi er, nogle mennesker, der har samlet et netværk på Facebook, og vi brænder for at arbejde med biodiversitet. Vi har til formål at dele erfaringer og formidle og inspirere. Der er plads til mange flere, så man skal ikke holde sig tilbage, siger Christian Treullé, der også er med i gruppen.


Vi er, hvad vi er, nogle mennesker, der har samlet et netværk på Facebook, og vi brænder for at arbejde med biodiversitet.

Christian Treullé, Bionetværk Børkop


Både han og Poul Mortensen har selv villahaver i Børkop, hvor naturen tænkes ind. Og så er de medlemmer af grundejerforeninger, hvor man ligeledes er begyndt at tænke naturen mere ind. Det er med områder, hvor områderne bare får ro til at insekter, pindsvin, fugle os så videre kan hygge sig og finde plads til få opfyldt deres fire behov.

- Og det virker. Der kommer flere dyr og en meget bredere fauna. For mig personligt har det givet et mere åbent sind over for naturen. Der er kommet klart mere liv, og det giver mere og mere lyst til at finde ud af, hvad det forskellige er og hedder. Jeg er blevet klart mere naturnysgerrig, siger Christian Treullé.

Annonce

Sætter fokus på løsninger

De to mænd håber, at flere i Børkop - og ja, i hele området - får øjnene op for at arbejde for biodiversiteten. Det vil kunne gøre en stor forskel.

- Byerne, men også landskabet omkring vores byer, er jo først og fremmest kulturlandskab. Det er på ingen måde natur, som det var engang. Det kan man ikke ændre med et snuptag. Men alt der ikke bare er en græsplæne eller en have med kun sten og fliser, er bedre for naturen, og det er da et godt sted at starte, siger Poul Mortensen.

Hvad skal man så gøre, hvis man gerne vil gerne vil hjælpe til med at skabe mere naturlige forhold for dyr og fauna?

Det er der ikke et endegyldigt svar på, men hen over sommeren sætter vi her i Vejle Amts Folkeblad, samt lidt i Trekantens Folkeblad, fokus på de - til stadighed flere og flere - tiltag om forøger biodiversitet, som allerede er i søen i Børkop og omegn, samt tanker og idéer om, hvad vi alle kan gøre for at hjælpe naturen bedre på vej.

Bionetværk Børkop vil skabe mere viden og formidling om Naturbyen. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Godt nyt til vores egern, fugle og skovelskere: Vejle er suverænt det område i Danmark, hvor flest vil rejse ny skov - 70 millioner er på spil

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Vejle Boldklub

VB-træner Peter Sørensen er fortsat uden sejr; vi har spillet til mere, end vi fik

Hedensted

Anders Bent gik fra 20 forskellige hjemmehjælpere om måneden til fem-seks: De kender mig bedre

Jelling

Butikkerne med positiv melding: Borgere husker stadig at spritte

Vejle For abonnenter

Når det står ned i stænger, og Skovgade svømmer over: Så meget vand kan din bil tåle, før du får problemer

VEJLE For abonnenter

Træerne bliver væltet langs Fredericiavej - samtidig fortæller kommunen stolt, at 'vi skaber grønnere byrum': Læs hvordan det hænger sammen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Vejle For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Alarm 112 For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Vejle For abonnenter

Vejlenserne bider til: Burgeren er vigtigere end klimaet i en uge, hvor højvandsvagten sover med gummistøvlerne på

Annonce