Annonce
Børkop

Naturbyen kan med små tiltag bliver endnu mere naturby: Mere styret vildskab er bedre end ingenting

Bionetværk Børkop. Her er det Christian Treullé til venstre og Poul Mortensen til højre. Her ses de i Klimaparken, hvor der er sået vilde blomster langs de nye vandbassiner. Og det er tiltag, som insekterne og fuglene har taget godt imod. Foto: Jørgen Flindt
Hen over sommeren vil vi sætte fokus på de tiltag, som finder sted i Børkop og omegn med hensyn til at styrke biodiversiteten. Her er Bionetværk Børkop naturens medspiller.

Børkop: Egentligt er det ret simpelt i naturens verden. Skjul, rede, vand og føde. Er disse fire ting til stede, skal naturen nok blomstre i al sin mangfoldighed.

Her minder Børkop om så mange andre danske byer, så lige de fire basale ting er der ikke nødvendigvis meget af inde i byen. Børkop har en byvision om at være en naturby, men naturen har ikke altid lige gode kår inde i byen.

Men hos Bionetværk Børkop arbejder man på at ændre på det. Med små skridt. Med vigtige skridt.

Annonce

- Børkop kan og skal jo ikke ændres til Rold Skov, hvilket nu i øvrigt også vil tage mange generationer at nå, men kan vi få en mere styret vildskab, så er det klart bedre end ingenting, siger Poul Mortensen fra Bionetværk Børkop.

Små ændringer gør stor forskel

Bionetværket består af en gruppe mennesker med samme interesse, nemlig at arbejde mere på naturens præmisser, forstået på den måde, at man med små ændringer kan gavne fauna og flora.

- Vi er ikke en forening. Vi er, hvad vi er, nogle mennesker, der har samlet et netværk på Facebook, og vi brænder for at arbejde med biodiversitet. Vi har til formål at dele erfaringer og formidle og inspirere. Der er plads til mange flere, så man skal ikke holde sig tilbage, siger Christian Treullé, der også er med i gruppen.


Vi er, hvad vi er, nogle mennesker, der har samlet et netværk på Facebook, og vi brænder for at arbejde med biodiversitet.

Christian Treullé, Bionetværk Børkop


Både han og Poul Mortensen har selv villahaver i Børkop, hvor naturen tænkes ind. Og så er de medlemmer af grundejerforeninger, hvor man ligeledes er begyndt at tænke naturen mere ind. Det er med områder, hvor områderne bare får ro til at insekter, pindsvin, fugle os så videre kan hygge sig og finde plads til få opfyldt deres fire behov.

- Og det virker. Der kommer flere dyr og en meget bredere fauna. For mig personligt har det givet et mere åbent sind over for naturen. Der er kommet klart mere liv, og det giver mere og mere lyst til at finde ud af, hvad det forskellige er og hedder. Jeg er blevet klart mere naturnysgerrig, siger Christian Treullé.

Annonce

Sætter fokus på løsninger

De to mænd håber, at flere i Børkop - og ja, i hele området - får øjnene op for at arbejde for biodiversiteten. Det vil kunne gøre en stor forskel.

- Byerne, men også landskabet omkring vores byer, er jo først og fremmest kulturlandskab. Det er på ingen måde natur, som det var engang. Det kan man ikke ændre med et snuptag. Men alt der ikke bare er en græsplæne eller en have med kun sten og fliser, er bedre for naturen, og det er da et godt sted at starte, siger Poul Mortensen.

Hvad skal man så gøre, hvis man gerne vil gerne vil hjælpe til med at skabe mere naturlige forhold for dyr og fauna?

Det er der ikke et endegyldigt svar på, men hen over sommeren sætter vi her i Vejle Amts Folkeblad, samt lidt i Trekantens Folkeblad, fokus på de - til stadighed flere og flere - tiltag om forøger biodiversitet, som allerede er i søen i Børkop og omegn, samt tanker og idéer om, hvad vi alle kan gøre for at hjælpe naturen bedre på vej.

Bionetværk Børkop vil skabe mere viden og formidling om Naturbyen. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: Sådan fik VB et enkelt point mod de danske mestre

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB overkom chokstart og hentede fortjent point mod mestrene i vild kamp

Vejle For abonnenter

Stopper i politik: Den squaredansende tømrer takker af

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB's brasilianske troldmand var den bedste mod Brøndby - flere gjorde det godt

Erhverv For abonnenter

Efter deltagelse i Løvens Hule: Mutebox trodser 2020-rutchebanetur og runder millionen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Paul tager bandet med til møllen: Spiller et utal af jazzens rytmiske stilarter

Erhverv

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Hedensted For abonnenter

To haveejere går hver sin vej til biodiversitet: Det værste er haver kun med græs

Sport

Johanne Svendsen vandt Vejles turnering

Annonce