Annonce
Børkop

Naturbyen skal have skov og flere stier - blandt andet

Vejle Kommune har lavet denne illustration, der blandt andet viser naturkorriodorer. Det er er de brede stiplede linjer samt støttepunkter, der er nålene, der sidder placeret i. Illustration: Vejle Kommune
Naturbyen - en byklynge ved Vejle Fjord. Sådan hedder Vejle Kommunes forslag til byvisionen for Børkopområdet. Den griber fat i fem greb, der skal gøre vision til virkelighed.
Annonce

Børkop: Fem grønne greb skal være med til sætte mere fokus på og handling bag byvisionen om Naturbyen.

Det er, hvad Vejle Kommune lægger op til i dens forslag til byvision over Børkopområdet. Helt konkret hedder forslaget 'Naturbyen - en byklynge ved Vejle Fjord'.

I forslaget er der fremhævet fem greb, der skal være med til at udvikle visionen fra netop en vision til virkelighed. Der er tale om punkterne: Mere natur, aktiv natur, fælles grøn identitet, vækst med omtanke og let adgang.

- Byvisionen er en platform, som man kan stille sig på. Det er en fortælling om, hvilken retning man vil gå i retning af i Børkopområdet, og nu skal de mange parter i arbejdstøjet, hvis visionen skal tage form. Det er værktøj, som alle lige fra politikere, forvaltning, borgere, foreninger og så videre kan gøre brug af, siger Lisbet Wolters, der er stadsarkitekt ved Vejle Kommune.

Vandreture i visionen

Byvisionen er nu i offentlig høring i otte uger, og Vejle Kommune planlægger at holde hørings-vandreture, hvor man komme med rundt i byerne og landskaberne og få fortalt mere om tankerne bag visionen.

Endnu er der ikke meldt datoer ud.

Annonce

Lokal pulje

Graver man et spadestik ned i de grønne greb, som skal gøre vision mere virkelig, kan man læse, at nogle af de greb, som kan gøres, er meget konkrete. Der kan skabes mere skov gennem opkøb af jord, og man kan omdanne de traditionelle græsplæner til biotoper med høj biodiversitet. Det kunne eksempelvis være sommerfuglehaver.

Det kan også være at skabe en lokal pulje, der fremmer ruter med oplevelser og pausesteder via kunst, historie- og naturformidling om lokalområdet. Det kan også være forskellige tiltag, og her nævner vision nogle forslag. Det kan være landart, treewalks, Danmarks længste svævebane, sauna til vinterbadere, shelters eller friluftsscene.

- På vores møder kom der mange gode idéer, som vi har prøvet på at koge sammen i en stor gryde, hvor vi også selv har hældt i undervejs. Det blev visionen om Naturbyen, som borgerne gav flest stemmer, men vi har også taget elementer med fra de andre visioner. Dog hele tiden med Naturbyen som øverste vision for øje. Men vi startede processen med ord som utopier og flyvehøjde, så nu har vi prøvet at få det gjort meget mere konkret, forklarer Lisbet Wolters.

Annonce

Stier og alternativer

En anden stor kæphest, som kom frem ved borgermøderne omkring byvisionen, er bedre og mere naturlige forbindelser mellem byerne. Og dette er tænkt ind. Endda i selve navnet, hvor ordet byklynge netop signalerer, at der er tale om Børkop og byerne omkring.

Det lægger forslaget også op til. Som der står "Forbind byerne med fantastisk stisystem til hest, til fods, til cykling og for skolebørn".

Et andet sted, hvor det også er oplagt at arbejde ud fra, er det faktum, at Børkopområdet er i kraftig vækst. Flere og flere flytter til, og der kan Naturbyen tænkes ind fra start.

"Skab alternativer til de store parcelhusområder med anderledes udlægning af friarealer, krav til natur i boligområder og forbindelse med det omgivende landskab", står der blandt andet under det fjerede greb; Vækst med omtanke.

Men der er mange flere punkter, og byvisionen kan findes på Vejle kommunes hjemmeside.

Økonomiudvalget har godkendt visionen, så der er politisk opbakning. Nu skal borgerne høres, så visionen er nu i en høringsfase.

Kan Ny Boder i Børkop se sådan ud? Ja, hvorfor ikke? Kun fantasien sætter grænser. Illustration: Vejle Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Ny meningsmåling ryster posen i byrådet: Hver tredje vælger vil forlade V

Billund For abonnenter

Hun røg ud af byrådet: Ruth vil stadig sidde for bordenden

Annonce