Annonce
Ikast-Brande

Naturen i kommunen vurderes højt

Der er meget natur af god kvalitet i Ikast-Brande Kommune, ikke mindst hede-områderne. Arkivfoto: Martin Ravn
Ikast-Brandes natur rangeres som den 20.-bedste i Danmark.

Ikast/Brande: En analyse fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Aarhus Universitet placerer Ikast-Brandes natur som nummer 20 blandt naturen i landets 98 kommuner. Placeringen er den samme, som da analysen senest blev lavet i 2017.

- Det viser, at Ikast-Brande Kommune har været god til at værne om naturen, siger projektleder i DN, Simon Leed Krøs.

Nogle af de naturområder, der kan fremhæves, er blandt andet Harrild Hede og Gludsted Plantage, nævner Simon Leed Krøs.

Et interessant aspekt ved Ikast-Brande Kommune er, at der er gode naturområder omkring flere af byerne, oplyser han.

Det er langtfra alle kommuner, der kan prale af det, og det kan være et godt argument at bruge i arbejdet med at skaffe flere indbyggere.

Hvis der skulle gøres en yderligere indsats for at øge naturkvaliteten, kunne man overveje at arbejde for, at nogle af de ekstensivt dyrkede landbrugsarealer kunne blive til natur, lyder det fra Simon Leed Krøs.

Annonce

Store forskelle

Værdien af naturen er langt fra den samme fra kommune til kommune. På baggrund af et nyt nationalt biodiversitetskort har forskere fra Aarhus Universitet udregnet det såkaldte Naturkapitalindeks for Danmark og hver af landets 98 kommuner.

Indekset viser blandt andet, at øerne Fanø og Læsø ligger helt i top sammen med mange af de nordsjællandske kommuner, mens Rødovre Kommune indtager sidstepladsen. Årsagen til en dårlig placering findes ofte i et stort by- eller landbrugsareal, som optager plads fra naturen, mens naturområder med levesteder for truede arter tæller positivt.

- Naturkapitalindekset bygger på kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som fortæller os, hvor den gode natur i Danmark findes. Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet, og derfor er det oplagt at værdisætte den kommunale natur og benchmarke dem over for hinanden, fortæller Seniorforsker fra Aarhus Universitet (DCE) Rasmus Ejrnæs, som er ansvarlig for analysen.

Annonce

Kræver handling

Det er anden gang, DN og Aarhus Universitet præsenterer Kommunernes Naturkapitalindeks. Sidst indekset udkom i 2017, blev det kritiseret af en række borgmestre for at ”straffe” by- og landkommuner unødvendigt hårdt. Derfor har forskerne denne gang også udregnet et NKI-point baseret udelukkende på kommunens naturarealer.

For Ikast-Brande Kommune er naturarealerne alene sat til 69 point ud af 100.

Den store Gludsted Plantage bidrager også til, at naturværdien i Ikast-Brande Kommune er ret høj. Arkivfoto: Torben Bøgeskov

Danmarks Naturfredningsforening peger på Naturkapitalindekset som et instrument, som kommunerne bør bruge aktivt til at måle, om deres indsats for biodiversiteten nu også virker.

- Analysen kalder på handling fra kommunerne og vores lokale politikere. Mere end halvdelen af landets kommuner har en score lavere end gennemsnittet for Danmarks Naturkapital, som i forvejen ikke er prangende med blot 25 point. Kommunerne skal i gang med redningsplaner for vores truede arter, og vi står som forening klar til at hjælpe med den opgave, siger Simon Leed Krøs.

Der findes overordnet fire måder at forbedre en kommunes naturkapital. Man kan forbedre levesteder for sårbare og truede arter, skabe ny natur, sørge for at kommunen får registreret naturen bedre og endelig sikre en bedre beskyttelse af kommunens værdifulde natur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce