Annonce
Vejle

Naturen skal ind i byen: Vejle får en helt ny slags haver

De første frø skal som et forsøg sås i den nye bydel Ny Rosborg. I de kommende måneder vil kommunen og borgere plante skovhaver omkring de områder, hvor bydelen vil skyde op. Skovhaverne vil være åbne for alle og skal fungere som en inspirationsudstilling, der viser, hvordan natur og by kan vokse sammen. Illustration: Vejle Kommune

Der skal mere natur ind i byen, og den skal kunne spises. Et nyt projekt skal få vejlenserne til at stifte bekendtskab med de såkaldte skovhaver.

Vejle: Pluk bær og mynteblade direkte mellem byens tage.

Når Vejles nye bydel Ny Rosborg for alvor skyder op, skal grønne områder tænkes ind i byplanlægningen. Et nyt projekt kaldet "Spis din skovhave" skal rumme spiselige planter, som beboerne i området kan høste frugterne af.

Det forklarer Dana Laura Cernat, som koordinator for skovhaveprojekterne i Vejle Kommune. Hun regner med, at man vil begynde at plante den første demonstrationsskovhave i december.

- Skovhaver designes på en måde, så de efterligner en naturlig skov og er derfor langt mere modstandsdygtige end eksempelvis traditionelle køkkenhaver, fortæller Dana Laura Cernat.

En skovhave kan bestå adskillige lag. Den kan bestå af en bund med planter, et mellemlag med buske og et sidste lag med træer. Alt kan spises.

Planterne indgår i en symbiose, hvor de giver næring til hinanden.

Ifølge projektlederen kræver en skovhave meget mindre vedligeholdelse end en køkkenhave. For eksempel skal der hverken vendes jord eller bruges meget gødning for at få haven til at trives.

- Desuden er en skovhave i stand til at klare oversvømmelser og mere ekstremt vejr, fordi planterne formerer sig i flere etager, forklarer Dana Laura Cernat.

Annonce

Hvad er en skovhave?

En skovhave baserer sig på skovens økosystem og kan bestå af frugt- og nøddetræer, buske, urter, slyngplanter og grøntsager. Skovhaver er faktisk en forhistorisk dyrkningsmetode til at sikre føde i tropiske områder.

Haverne indgår også i byplanlægningen i England, Australien og flere lande i Afrika. De er modstandsdygtige over for ekstremt vejr og kræver kun lidt vedligeholdelse.

Frivillige ambassadører

I projektet er almindelige borgere blevet udpeget til at være frivillige skovhaveambassadører, og de skal stå for at oplyse om den nye type have i Vejle.

- Der vil være mynte og frugtræer som æbler, men også nogle spiselige planter, som folk ikke har hørt om, så vi skal også gøre noget for at oplyse om det, siger Dana Laura Cernat.

Skovhaven ligger ved supercykelstien, hvor der er opført en pavillon. Her findes også en solcelledrevet ladestander til el-cykler, mobiltelefoner, cykelstativer og en cykelpumpe.

Friluftsrådet har støttet projektet "Spis din skovhave" med 150.000 kroner, og det sideløbende projekt "Skovhave i Vejle" har modtaget 50.000 euro fra EU's klimaprogram Climate KIC.

Ifølge Dana Laura Cernat skal pengene blandt andet bruges til kursus- og uddannelsesforløb for medarbejdere i Teknik & Miljø og de frivillige skovhaveambassadører. Herudover skal pengene bruges til at anlægge skovhaven i Ny Rosborg og integrering af fremtidige skovhaver i byplanlægningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling

2000 burgere fra Brugsen til Hjemlig Musikfestival: Det er helt vildt

Annonce