Annonce
Erhverv

Naturformidler søges: Er du 'mand', 'kvinde' eller 'andet'?

Opfattelser af traditionelle køn er i opløsning. Miljø- og Fødevareministeriet tilføjede ved en fejl "andet" som en tredje køn ud over mand og kvinde i dets elektroniske system til jobansøgninger. Forklaringen lyder, at ministeriet overvejer at signalere, at det er en arbejdsplads, hvor der er plads til alle uanset køn og kønsidentitet - og at man blot testede, om it-systemet kan indeholde en tredje kønskategori. Arkivfoto: Chresten Bøgh
Miljø- og Fødevareministeriet forklarer, at det er en fejl, at ansøgere kan anføre sig selv som et andet køn end mand og kvinde i jobansøgninger til ministeriet. Men samfundet udvikler sig.
Annonce

Randbøl/Danmark: Til en stilling som naturformidler ved Naturstyrelsen i Randbøl kunne ansøgere angive et andet køn end "mand" eller "kvinde" i deres elektroniske jobansøgning.

Nemlig med kønsbeskrivelsen "andet".

Vejle Amts Folkeblad tjekkede andre stillingsopslag i Miljø- og Fødevareministeriet, som Naturstyrelsen hører under. Også her kan ansøgere tilføje "andet" som et tredje køn.

Avisen tog kontakt til ministeriet for at høre, hvorfor denne valgmulighed er blevet indført, og hvad den information skal bruges til. Det var ikke muligt at få et interview med miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S), men ministeriet svarer i en mail, at der er tale om en fejl:

"Den 25. november 2019 lavede vi en test i vores e-rekrutteringssystem for at se, om det er muligt at tilføje flere kønskategorier udover mand og kvinde. Ved en administrativ fejl, blev testen gemt i e-rekrutteringssystemet. Denne administrative fejl bliver nu korrigeret."

Bag begreberne

Trans-person eller transkønnet er en fællesbetegnelse om personer, hvis kønsidentitet eller kønsudtryk i større eller mindre grad ikke stemmer overens med det køn, de blev tildelt ved fødslen. At være transkønnet har ikke noget med seksuel orientering at gøre.

Interkøn betyder, man er født med både mandelige og kvindelige kønstegn.

Non-binær er at definere sig som andet end mand og kvinde.

Kilder: LGBT og dr.dk

Annonce

Favne bredt

Hvis ansøgere har beskrevet sig som andet køn til jobbet i Naturstyrelsen, betyder det ikke noget for deres muligheder for at komme i betragtning til jobbet. Data om køn anvendes udelukkende til statistisk brug, lyder svaret fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Ministeriet forklarer, at den arbejder på at signalere frihed til forskellighed uanset køn og kønsidentitet:

"Ministeriet er fortsat i overvejelser om, hvordan vi på den bedste måde får signaleret, at vi ønsker at favne så bredt som muligt i forhold til køn og kønsidentitet mv. , samt om dette skal føre til initiativer i forbindelse med rekrutteringer."

Forperson for LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner) Susanne Branner Jespersen kalder det for et lille skridt på vejen, hvis Miljø- og Fødevareministeriet alligevel beslutter sig for at indføre flere køn end de to, de fleste kender bedst.

Annonce

Mere end mand og kvinde

- Det giver god mening at signalere, at der findes andre køn end mand og kvinde. Alle dem, som ikke kan identificere sig med de traditionelle kønsopfattelser, vil føle sig mere rummet, siger Susanne Branner Jespersen.

Men genetisk set findes der vel kun mand og kvinde. Hvorfor så et "andet" som køn?

- Det er faktuelt forkert. Ja, mennesker har hyppigst to XX-kromosomer eller ét X og et Y-kromosom, men hvis du ser genetisk på det, findes der over 40 variationer inden for spektret interkøn. Men genetikken er ikke den eneste virkelighed, vi bevæger os i. Det er et samspil mellem krop, psyke og identitet, og så er der mange flere kønsopfattelser, siger hun.

Susanne Branner Jespersen mener dog ikke, at man behøver at remse mere end 40 variationer op i jobansøgninger eller andre steder, hvor der kan tilføjes køn. Med "non-binær", "transperson" og "interkøn", mener hun, at man er godt dækket ind.

Det er ikke kun i Danmark, at kønsopfattelser er til debat. Canada og flere stater i USA har valgt at indføre en officiel kønskategori ud over mand og kvinde. Facebooks engelske og amerikanske brugere kan vælge mellem over 50 forskellige slags køn, når de opretter en Facebook-profil. I Sverige er pronomet "hen" optaget i ordbogen som et køns-neutralt ord om personer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce