Annonce
Hedensted

Naturstyrelsen slipper fredet ejendom: Tønballegård bliver sat til salg

Tønballegård blev fredet i 1987. Naturstyrelsen har anvendt ejendommen som naturcenter fra 1996 og frem til juli i år. Arkivfoto: Martin Ravn
Tønballegård skal ikke bruges som naturcenter længere. Bygningerne bliver overdraget til statens ejendomsselskab senere i år.
Annonce

Snaptun: Naturstyrelsens tid som ejer af Tønballegård er snart forbi.

Den fredede ejendom med bygninger fra 1870’erne og 1880’erne skal sælges.

Derfor overdrages den i løbet af efteråret til Freja Ejendomme, der har til opgave at udvikle og sælge statens ejendomme.

- Freja kan gå i dialog med Hedensted Kommune om lokalplanen, og hvad man kan forestille sig, at en køber kan bruge ejendommen til, siger skovrider Inken Breum Larsen, Naturstyrelsen Trekantsområdet.

Baggrund

  • Tønballegårds længer og hovedbygning er opført i henholdsvis 1870’erne og 1887 af Gustav Glud. Ejendommen har hørt under familien Gluds besiddelser til 1981, da staten overtog stedet. 
  • Det blev i 1996 omdannet til naturcenter og har siden fungeret som undervisningssted og udlugtsmål for skoler fra Hedensted, Vejle og Billund kommuner.
  • Aftalen er ophørt, fordi Naturstyrelsen i forbindelse med fornyelse af den gamle kontrakt hævede prisen. Hedensted Kommune bruger nu mere de enkelte skolers omgivelser som afsæt for læren om natur.
Annonce

Naturcenter er ophørt

Tønballegård har i mange år været brugt som naturcenter for folkeskolelever i tre kommuner, herunder Hedensted Kommune.

Ordningen er ophørt, fordi den stod til at blive for dyr for kommunerne.

Da Tønballegård koster tid og penge at drive og vedligeholde, har Naturstyrelsen været på udkig efter et nyt indtægtsgrundlag, men uden held.

Derfor bliver bygningerne solgt.

- Vi kan ikke finde nogen anvendelse til dem. Vi kan ikke finde partnere, som vil putte mening ind i bygningerne med den økonomi, der er tilknyttet. Man kan have alle mulige ideer, men det hjælper ikke, hvis økonomien ikke hænger sammen, siger Inken Breum Larsen.


Vi kan jo håbe, at de ikke kan slippe af med den, fordi der er så mange restriktioner. Men på den anden side er det godt nok, at der kommer liv derude. Uden naturskoler eller andet var der nok kommet til at virke dødt.

Peter Altenborg, næstformand, Snaptun Lokalråd


Annonce

Ærgrer lokalråd

I Snaptun havde man gerne set, at Tønballegård havde bevaret sin status som naturcenter.

En lokal arbejdsgruppe forsøgte sidste år at skabe et økonomisk grundlag for at leje bygningerne, men lykkedes ikke med det.

- Vi ærgrer os over, at det er kommet hertil, men der er ikke andre muligheder. Kommunen vil ikke lægge aktiviteter på stedet, så vi kan som samfund heller ikke få noget til at løbe rundt der, siger Peter Altenborg, næstformand i Snaptun Lokalråd, og fortsætter:

- Vi må bare håbe, at vi får et godt forhold til den nye ejer, og at det kun er bygningerne, der bliver solgt. For hvis skoven kommer med, kan det begrænse, hvor meget man kan færdes der.

Annonce

Beholder skoven

Adgangen til skoven tegner til at forblive uændret.

- Det er kun bygningerne og haven med grillhytten, der kommer til at høre med. Vi sælger ikke skoven, siger skovrider Inken Breum Larsen.

Indtil bygningerne overgår til Freja Ejendomme, er det muligt at leje dem til kurser og lignende aktiviteter som hidtil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Tre nye corona-smittede på et døgn: Borgmester forventer at se flere syge i Vejle

Annonce