Jelling: En weekend med høj sol og hede temperature er netop overstået. Og mange håber sikkert, at den kommende weekend bliver lige sådan, men det er ikke ønsket hos folkene bag det årlige vikingemarked i Jelling, der indtager byen på lørdag og søndag.
Her kan vejret faktisk blive for godt, når det kommer til antallet af besøgende.
- Vejret spiller meget ind. Er det alt for godt vejr, så søger folk mod stranden, og det er heller ikke for godt, hvis det regner. Et ønske fra vores side er let overskyet, og kan det lokke 3500 mennesker til, er vi godt tilfredse, men vi håber da, at vi kan overgå sidste år, siger Bjarne Madsen, der ud over at være indehaver af Jelling Kro også er formand for foreningen, der arrangerer vikingemarkedet.
Selve monumentområdet kan kun bære et bestemt antal boder med håndværk, så vi må afvise nogen, og vi har faktisk en venteliste. I en årrække havde vi nogen, der ville sælge smykker og lignende, som var fremstillet i Kina, men dem har vi stille og roligt fået sorteret fra, så Jelling nu er kendt for at have et meget autentisk vikingemarked.
Bjarne Madsen, formand for Foreningen Vikingemarkedet ved Højene
Professionel bueskydning
Sidste år gik 4600 gæster gennem portene til markedet, og det var faktisk i fremragende vejr. Men her påpeger Bjarne Madsen, at man allerede havde haft to måneder med sol og strandvejr, så det var folk blevet mættet af, og en tur på vikingemarked var derfor ret så tillokkende.
Så længe har det ikke været sommervejr i Danmark endnu i år, og derfor er det nok andre ting, der skal lokke gæster til. Måske en nyhed i år kan gøre det.
- Vi får professionelle bueskytter ind, så der også er mulighed som voksen for at prøve kræfter med noget, der bliver mere og mere populært som sportsgren. Tidligere år har det mest været for børn, hvor vi selv har stået for det, siger Bjarne Madsen.
Fokus på autentisk håndværk
Og professionel bueskydning er ikke det eneste, der tiltaler den voksne generation.
- De voksne kommer for at se de mange formidlende vikinger med deres mange forskellige håndværk. Der plejer at være stor interesse for at se, hvordan de arbejder, og de vikinger, der kommer her, bliver mere og mere autentiske, siger Bjarne Madsen, der desuden påpeger, at vikingemarkedet netop gør meget for at opretholde en vis standard.
- Selve monumentområdet kan kun bære et bestemt antal boder med håndværk, så vi må afvise nogen, og vi har faktisk en venteliste. I en årrække havde vi nogen, der ville sælge smykker og lignende, som var fremstillet i Kina, men dem har vi stille og roligt fået sorteret fra, så Jelling nu er kendt for at have et meget autentisk vikingemarked, siger han.
Kampshow og "Tinge" trækker folk
Kromanden fortæller, at det hos børnene er hestene, der tiltaler pigerne, og krigerskolen, som drengene går efter. For sidstnævnte aktivitet er det altid en vinder, at drengene kan få lov til at råbe "blod", mens de går til angreb som en ægte viking.
- Vores kampshow er også meget velbesøgt, for her stopper alle andre aktiviteter, når det er på. Det samme gælder det traditionsrige "Tinge", hvor stridigheder og uoverensstemmelser mellem vikingerne skal afgøres. Det er et skuespil, men de medvirkende gør meget for at gøre det så autentisk som muligt, og vi ved aldrig helt, hvad der kommer til at ske, siger Bjarne Madsen.
Han kan dog fortælle, at der som regel er nogen, der vil prøve at vælte høvdingen eller nogen, der vil forsøge at sælge sine børn.
Vikingemarkedet finder sted lørdag og søndag fra klokken 10 til 16, og der er entré for voksne samt børn fra og med 14 år.