Annonce
Erhverv

Nej til tivoliland: Politikere forbyder flimrende film på gågaden

Teknisk udvalg har taget fat i reguleringen af LED-skærme i butiksvinduerne i Vejles midtby. Det skyldes, at Sydbank ønsker at benytte den nye skærmteknologi i sine buede vinduer ud mod Kirkegade og Kirketorvet. Vejle Kommune har i første omgang givet banken mulighed for at sætte en demomodel i et vindue mod Kirketorvet for at give politikerne en mulighed for at besigtige og sammenligne med tilsvarende analoge plakater. Foto: Torben Juhler
Teknisk udvalg vil gerne tillade LED-skærme i butikkernes vinduer i midtbyen. Men de må ikke bruges til at vise levende billeder, ligesom butikkerne skal efterleve 10 andre regler.
Annonce

Vejle: Vi er stadig mange, der husker de sort-hvide billeder af store og små, der stod og kiggede ind på det store, buttede fjernsynsapparat i udstillingsvinduet hos den lokale radio- og tv-forhandler.

Det var længe før, fjernsynet blev allemandseje og endnu længere, før tv blev så tynde, at de kunne hænges op på væggen - eller i vinduesudstillingerne hos de lokale butikker.

Flere og flere butikker i Vejles midtby ønsker at placere LED-skærme i deres store vinduespartier, men praksis hos Vejle Kommune har hidtil været, at butikkerne har fået afslag på ansøgningen.

LED-skærme er i strid med lokalplan 1000, der regulerer al skiltning på Vejles gågade og i den øvrige bymidte. Men nu har byrådspolitikerne besluttet at tillade skærmene.

LED-skærme er i orden, men ...

Et enigt teknisk udvalg tillader midtbyens butikker at placere LED-skærme i deres udstillingsvinduer, selvom det ifølge forvaltningens opfattelse er i strid med lokalplan 1000, der regulerer skiltningen i midtbyen.

Men dispensationerne fra lokalplanen gives kun, hvis en række krav er opfyldt, blandt andet:

  • Må butikker ikke afblænde hele vinduer med folie, plakater, reoler, LED-skærme eller andet.
  • Skiltning, plakater eller LED-skærme skal tilpasses vinduets størrelse og følge vinduets sprosseopdeling.
  • Lys fra spots, skilte eller LED-skærme må ikke være til gene for omgivelserne.
  • LED-skærme skal fremstå som en del af den øvrige udstilling.
  • LED-skærme skal være monteret lyssensor, der måler det omgivende lys og justerer lysstyrken derefter.
  • LED-skærme skal fremstå som faste plakater med minimum 30 sekunders mellemrum mellem billedeskift.
  • På LED-skærme må der ikke reklameres med andet end egne produkter.
  • Ved billedeskift skal der ske en langsom op- og nedblænding af lysstyrken til næste billede.
  • Der må ikke vises film eller andre levende billeder på LED-skærme.
Annonce

Blinkende tivoliland

Med tilladelserne følger dog en række restriktioner, som butiksindehaverne eller bestyrerne skal overholde, inden de hænger skærmene op.

Teknisk forvaltning har opstillet ikke færre end 11 kriterier, skærmene og vinduesindretningen skal opfylde, og retningslinjerne har et enigt teknisk udvalg nikket til.

Beslutningen betyder blandt andet, at skærmene ikke må vise film eller levende billeder, og skærmene må ikke vise reklamer for andet end butikkens egne produkter.

- Vi vil gerne, at vores handelsstrøg virker levende med butikker, som gerne vil trække kunderne indenfor. Men det skal ikke være et blinkende tivoliland. Derfor havde vi i udvalget en god snak om, hvordan man oplever gågaden med LED-skærme i vinduerne. Hvis vi kun tillader stillestående billeder, bliver det ikke tivoliland, men en roligere gågade, siger formanden for teknisk udvalg, Gerda Haastrup Jørgensern (V).

Annonce

Et uroligt gadebillede

De nye regler kræver samtidig, at LED-skærmene får lyssensorer monteret. De skal måle det omgivende lys og justere lysstyrken derefter. Samme krav er der typisk til skærme, der lyser ud mod den kørende trafik, men som bekendt er Vejles strøg kun for gående.

- Vi ser de reklameskærme rundt omkring, og jeg synes ikke, at byen bliver pænere af det. Jeg ved godt, at skærmene på gågaden ikke er forstyrrende for trafikken, men de skaber et uroligt gadebillede, og lyset må ikke virke generende for forbipasserende, siger Gerda Haastrup Jørgensen.

Som nævnt er det et enigt udvalg, der bakker op om de nye regler. Men da teknisk udvalg behandlede sagen første gang i juni, var politikerne splittede.

Den gang fik udvalget tre valgmuligheder, nemlig enten at forbyde LED-skærme, at tillade alle størrelser og typer af digitale skærme eller at opstille en række kriterier for at give dispensation.

Annonce

Det er ikke noget problem

Et flertal af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte for det sidste, mens SF's medlem og de to socialdemokrater stemte imod.

- For vores vedkommende (socialdemokraterne, red.) handler det om, at vi ikke ser det store problem i skærmene, og hvorfor lave lovgivning for noget, der ikke er et problem? Det er vel en moderne måde at have en plakat på, og folk betaler rimeligt mange penge for at leje et butikslokale ud mod strøget, siger Martin Sikær (S).

Selvom S og SF stemte imod, at kommunen skulle opstille retningslinjer for brugen af LED-skærme, bakker de op om indholdet af reglerne.

- Personligt synes jeg, det er en dårlig idé med LED som reklame, men hvis nogle synes, det er den bedste måde at gøre reklame for sin butik, er det helt fint for mig. Når vi som kommune kan tillade os at have egne pyloner med LED-skærme stående på indfaldsvejene, er det dobbeltmoralsk at sige, at andre ikke må bruge dem i deres butikker, tilføjer socialdemokraten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce