Annonce
Billund

Niels beroliger Omme Centret: De psykisk syge og misbrugere er mennesker, som låner mit dankort

Måske kan det være "mødet" med psykisk syge og misbrugere som voldelige overfaldstyper i tv og film, der får folk til at blive så bange for de nye akutpladser på Omme Centret, mener Niels Christensen. Men minder om, at mange blot er helt almindelige mennesker med problemer, og at mange desuden er i behandling. Arkivfoto: Kristina V. Skjoldborg
Som leder af Jydepotten møder Niels Christensen mange fra den målgruppe, som de nye sengepladser på Omme Centret er tiltænkt. Han mener ikke, der er noget at frygte, og er beskæmmet over debattens retorik.

Sdr. Omme: Protester. Politiske udmeldinger om streng adskillelse. Et læserbrev, hvor det beskrives, hvor let en ældre kvinde nu kan blive bestjålet, når først en misbruger ser pungen ligge på hylden.

Det er ikke gået stille for sig, siden nyheden om de nye akutpladser på Omme Centret er kommet ud. Byrådet vil bruge seks-otte sengepladser, der står tomme på plejehjemmet til at huse udsatte borgere, som har brug for en nat i en god seng.

Der er tale om psykisk syge borgere, borgere med et misbrug og borgere, som er hjemløse. Flere af disse mennesker kommer allerede på den sociale café Jydepotten i Grindsted, og her er leder Niels Christensen både overrasket og ærgerlig over det stempel, akutpladsernes målgruppe har fået i panden i den offentlige debat.

Annonce

- Jeg bliver beskæmmet over retorikken i den måde, målgruppen bliver omtalt på. Uanset om man er enig eller uenig, kan vi godt tale pænt og ordentligt om hinanden. Ingen fra den her målgruppe er kommet i deres situation for at genere andre, siger Niels Christensen.

Adskillelse ikke nødvendig

Han mener ikke, der er noget at frygte ved at lade mennesker med et misbrug eller en psykisk sygdom benytte sengepladserne på Omme Centret, og han tænker heller ikke, at de behøver blive adskilt fra centrets øvrige beboere, men godt kan være sammen med dem i et fællesområde.

- Folk skulle komme ned på Jydepotten og se, hvordan alle typer mennesker hygger sig på kryds og tværs. Udsatte mennesker og ikke-udsatte. Vi kan lære meget af at snakke sammen, og det her er altså bare mennesker som du og jeg. Nogle, som måske bare er lidt anderledes, og som har et her-og-nu behov for at få et tag over hovedet, noget at sove i og mad i munden i trygge rammer, siger Niels Christensen.

- Desuden er tilbuddet målrettet personer med misbrug eller psykisk sygdom af den mildere slags. Det er ikke de hårde stiknarkomaner eller dybt psykotiske, der vil bruge pladserne.

Men det kan man vel i grunden ikke vide? Om der også kommer de mere hårdt ramte?

- Jeg er ikke inde i, hvordan kommunen vil styre målgruppen, men det skal nok blive for dem, som det er tiltænkt. Man skal også huske på, at de her mennesker ofte selv er fuldt ud klar over, hvad deres udfordringer er, og hvilke tilbud de hører hjemme i, siger Niels Christensen.

Annonce

På høje tid

I det hele taget hilser Jydepottens leder det mere end velkommen, at de nye sengepladser nu bliver oprettet. Behovet for et sted at overnatte, som ikke er et herberg eller et psykiatrisk sygehus, er der. På herberg er der strenge krav til, at beboerne ikke må have et aktivt misbrug, de kommer typisk ind i et afsmittende miljø med andre misbrugere, og endelig er det meget dyrt.


Det er på absolut høje tid, at vi stiller sådan en mulighed til rådighed for nogle af vores hårdest ramte borgere.

Niels Christensen


- Her kan sådan en sengeplads noget helt andet. Og når vi nu ligefrem har ubenyttede pladser stående, er det da bare fornuftig skatteyder-politik at bruge dem til det her. Desuden er det på absolut høje tid, at vi stiller sådan en mulighed til rådighed for nogle af vores hårdest ramte borgere. Behovet er endnu større end de seks-otte pladser, som jeg med lidt god vilje godt kunne fylde op med det samme, men det er en virkelig god start, siger han.

Annonce

Frygt ej

Og de ældre skal ikke frygte at blive bestjålet af deres kommende nye naboer:

- Jeg kan kun sige: Prøv nu at lige at kigge på hinanden som de mennesker, vi er. Der er nødt til at være noget tillid. Jeg sender da også mine folk afsted med mit dankort, hvis de kan tage noget med til mig fra købmanden, og er der nogensinde nogen, der har misbrugt det? Bare fordi de har en psykisk sygdom eller er misbrugere, begynder de da ikke at stjæle fra mig. Lad os tage imod hinanden ligesom derude på landet, hvor jeg bor: Med et varmt velkommen og måske endda en blomst.

Omme Centret er plejecentret i Sdr. Omme. Nu ønsker politikerne også at huse psykisk syge og misbrugere på stedet i midlertidige perioder. Emnet har givet stor debat. Arkivfoto: Jan Kronvold
Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne fra kronprinsparrets besøg i Jelling: Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Billund

Kun tre foreninger har fået ekstra coronastøtte: Én forening har fået markant mere end de andre

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce