Annonce
Sydjylland

Niels Flemming Hansen: Vi har et sundt demokrati, som trives

- Måske netop fordi politik er omskifteligt og ofte præget af konflikt – også unødvendig konflikt – skal vi holde fast i traditionerne og sådan en dag som i dag; Grundlovsdag. Lad os dyrke fællesskabet, historien og enigheden, skriver det konservative folketingsmedlem Niels Flemming Hansen i sin grundlovstale. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce

Grundloven fyldte sidste år 170 år, og grundloven er den eneste, der stort set har stået last og brast med os danskere de sidste 171 år.

Dagen vi fejrer i dag er jo dagen, hvor vi fejrer vores demokrati og minder os selv om hvilke dybe rødder, det har slået og hvilket stærkt fundament vi står på i vores skønne land.

Grundloven har gennem alle årene bevist sit værd og ikke mindst sin eviggyldighed. Heldigvis spiller den stadig en afgørende rolle i Danmark i dag, fordi den garanterer os ytringsfrihed, ejendomsret og direkte, hemmelige valg. Det kan vi være stolte af.

På de år er der sket meget i vores skønne land, og igennem alt dette har grundloven stået som mejslet i sten, og vi har et ansvar for at kende vores historie, vores kultur, vi skal som danskere, og i en tid hvor vi bliver og mere digitaliseret, er det vigtigt, at vi ved, hvad vi er rundet af. Så vi kan lære, hvordan vi begår os, og hvilke historiske sejre vi står på skuldrene af. Så vi ved, hvilke værdier vi er forpligtet til at give videre. Derfor er det så fint, at vi med corona får udbredt vores grundlovstaler på denne fine måde.

Annonce

Talerne fra dronningen

Igennem coronatiden har vi jo oplevet nye sider af demokratiet, sider hvor vi har kunne samles om meget, og igen i år har vi jo i høj grad kunne samles omkring vores kongehus, vores kongehus som i den grad har stået, sammen med os danskere, har lidt under corona sammen med os danskere, og vi husker ved alle talerne fra dronningen og hendes udmeldinger som:

I stort og småt hjælper danskerne hinanden fra hvert vores sted i samfundet.

Gåpåmod og nye ideer spirer frem, og vi ser nye måder at arbejde på og være sammen på.

Vi har vist, at vi kærer os om hinanden, og at egoismen har trange kår.

Fantastiske ord fra en majestæt, som gør mig stolt, og jeg må erkende, at jeg har nydt vores fantastiske kongehus ekstra meget på seneste. Tænk, at vi bor i et land, hvor vi har så fremragende en regent. Og en regent som trods sin let fremskredne alder, er en katalysator for danskheden, fornuftens stemme og ikke mindst samfundssind

Senere på dagen skal jeg holde hele min grundlovstale som et drive in arrangement, i Grejs, et eller andet sted er det jo også rart at få nye oplevelser og nye måder at gøre tingene op. Og ligegyldigt hvordan vi gør det, så ændrer det ikke ved, at vi skal fejre vores demokrati. Det minder os om hvilke dybe rødder, vi kommer fra og det stærke fundament, vi står på i vores skønne land.

Siden 1849 er der sket meget i Danmark, og igennem alt dette har grundloven stået som mejslet i sten, og vi har et ansvar for at kende vores historie, vores værdier og vores kultur.

Efter præcist et år i dansk politik kan jeg sige, at jeg er glad for og stolt af, at I valgte, blandt andet mig til at varetage jeres interesser. I politik kan vi ikke altid prale af at være enige, og vi kan heller ikke altid prale af at vide alt, men vi kan prale af, at vi har et sundt demokrati, som trives.

Annonce

Bedst for borgerne

Jeg oplever, at vi debatterer, og diskuterer - ofte til meget langt ud på aftenen og natten, og vi kæmper alle for, hvad vi har kært. Som nyankommet på Christiansborg vil jeg dog minde om, at vi skal huske på, at vi er valgt af folk til at repræsentere dem, lytte til dem og indgå aftaler, som forbedrer deres liv – og som forbedrer Danmark. Og indimellem er vi så ret uenige om, hvad der forbedrer Danmark.

Jeg husker fra min tid som selvstændig, hvor vi tog beslutninger, som betød alverden for vores medarbejdere, vores kunder og vores auktionere. I politik er det i virkeligheden lidt det samme - her handler det bare om værdier, om holdninger og ikke mindst, hvad der er bedst for jer borgere.

Jeg er meget taknemmelig for at have fået opgaven som folkevalgt. Jeg er stolt af at sidde med de ordførerskaber, jeg sidder med, Transport og forsvaret er områder, hvor jeg vil gerne opfordre alle i dansk politik til at vælge samarbejdet til. Det er ikke, når vi dyrker konflikten eller råber højest, at vi er vores løn værd. Det er, når vi skaber resultater. Det er derfor, at politik bliver kaldt det muliges kunst.

Annonce

Sådan skal politik være

Heldigvis ser vi igen, at folk er begyndt at melde sig ind i politiske partier igen, Uanset om I melder jer ind i mit parti eller ej, vil jeg gerne love jer én ting. Jeg vil sige det samme, som Poul Schlüter sagde i sin grundlovstale i Tolne i Vendsyssel i 1974, mit fødselsår:

”[…] Det Konservative Folkeparti vil arbejde energisk med på at løse problemerne. Det eneste, som kan genskabe respekten for det danske folkestyre, er, at folkestyrets lovlige organer effektivt løser de problemer, der er på dagsordenen.”

Sådan mener jeg, at politik skal være. Når jeg ser en af jer i øjnene skal jeg med god samvittighed kunne sige:

”Jeg arbejder for dig og for Danmark, og for Sydjylland. Får jeg lyst til at tilføje.

Der er mange facetter i livet. Og vi lovgiver om mangt og meget på Christiansborg. Men grundlaget er Grundloven. Grundlaget er os alle sammen. Også selvom vi ikke altid deler syn på, hvad der skal gøres politisk.

Måske netop fordi politik er omskifteligt og ofte præget af konflikt – også unødvendig konflikt – skal vi holde fast i traditionerne og sådan en dag som i dag; Grundlovsdag. Lad os dyrke fællesskabet, historien og enigheden.

Livet skal mærkes. Demokratiet skal mærkes. Og det kan det kun, hvis vi er sammen om det. Hvis vi holder traditionerne og historien i live, finder vi ikke bare forklaringer. Vi finder også mening. Lad os endelig bruge de anledninger, vi har, til at finde sammen i stedet for at finde konflikter. Lad os i dag glædes over det, vi kunne dengang i 1849 og alt det, vi stadig kan.

Rigtig glædelig grundlovsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce