Annonce
GAMLE DAGE

Niels Nielsen fra Bredal kæmpede med preusserne: Men da han kom hjem fra krigen, var hans lillefinger væk, og han var ’fuldkommen kassabel’

Billedtekst: Transport af sårede. På den måde blev Niels transporteret fra Frederiksstad til Flensborg. - Billede udført af bataljemaleren Niels Simonsen, her fra Poulsens bog, side 29

Da danske medier på det seneste er begyndt at skrive meget om enkeltpersoners historie tilsat islæt af sygdom og død, vil ”Gamle Dage” ikke holde sig tilbage i så henseende! Så her kommer beretningen om Niels Nielsen, hvis liv bestemt ikke blev nogen dans på roser.

Det gik sådan set skævt lige fra begyndelsen. Niels blev født 3. februar 1823, og han blev døbt samme dag. Moderen var en tjenestepige på Tirsbæk Slot, Mette Marie Rasmusdatter, og faderen var den 12 år ældre avlskarl (!) Niels Nielsen.

Det nyfødte barn blev af ukendte årsager adopteret af avlskarlens forældre, der havde en gård i Bredal, og på den måde kom lille Niels ind i livet uden at vide, hvem hans rigtige forældre var.

Annonce

Et par år efter kom Niels’ far hjem for at overtage den fædrene gård, hvorved Niels stiftede bekendtskab med sin biologiske far. Det var en solid og velfunderet selvejergård, så på den led var der ikke problemer.

Som 14-årig kom Niels ud at tjene, men allerede i 1844, da han var 21 år, måtte han hjem og overtage driften af gården, da faderens helbred gjorde, at han ikke kunne klare arbejdet længere.

Samme år søgte faderen at få fritaget Niels fra militærtjeneste, for uden Niels var der ingen til at passe den store gård. Det lykkedes ikke, og dermed var Niels’ liv sat ind på en kurs, som blev træls og tragisk.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Den 30. maj 1845 blev han indkaldt til fodfolket, og den syge fader måtte undvære ham helt frem til den 30. oktober 1846.

To år efter var den gal igen. Treårskrigen var brudt ud, og danske soldater drog i krig mod de slesvig-holstenske oprørere og deres støtter sydfra.

Den 28. marts 1848 drog Niels så fra Bredal. Han var genindkaldt til 7. Linjebataillons 4. Kompagni, som var en del af Det nørrejyske Armekorps.

Man skulle samles ved Aabenraa, og den tur blev et festoptog med jubel og vajende faner.

Men festen blev til blodig hverdag allerede den 9. april, hvor Niels kom i kamp i slaget ved Bov, hvor den danske hær mødte slesvig-holstenerne. Så fulgte deltagelse i flere slag, hvor Niels måtte have gjort det godt, for den 30. juli blev han forfremmet til underkorporal. Så blev der sluttet våbenhvile, og den 6. november kunne Niels vende hjem til Bredal i ét stykke.

Allerede den 9. marts 1849 måtte han dog afsted igen, hvor han drog til Kolding, til general Ryes styrker.

Kampen bølgede frem og tilbage, men slesvig-holstenerne nød godt af store kontingenter af tropper fra Preussen, så Ryes folk måtte i gang med et tilbagetog, der bragte dem til nord for Vejle.

To måneder efter, at Niels var draget i krig, kæmpede han og 7. Batallion i Bredal og nærmeste omegn, inden Rye trak hæren ud på Djursland, hvorfra den skulle sejles til Fyn og fragtes videre til fæstningen i Fredericia. Og den 6. juli kom så det berømte udfald fra fæstningsbyen, og her var Niels også med.

Hans bataljon deltog tillige i kampen om Trelde-skansen, hvor generalen faldt, men danskerne sejrede, og så blev der igen indgået en våbenhvile, så Niels kunne vende hjem den 8. september. Stadig hel og fysisk uskadt. Men mon ikke krigens rædsler havde givet ham ar på sjælen ?

Den 12. maj 1850 blev hæren igen sat på krigsfod, så den 20. maj måtte Niels igen i uniformen og forlade Bredal. Den 25. juli deltog han i det store slag ved Isted, hvor 40.000 danske soldater vandt over fjendens 34.000 mand. I det slag blev Niels’ halvbroder, Eskild, såret og fragtet nordpå i en åben ladvogn med halmbund. Han kom på lazaret i Augustenborg.

Nu nærmede krigen sig sin afslutning, men nu var Niels’ krigsheld sluppet op. Under en rekognoscering ved Dannevirke blev han ramt i højre lår og højre hånd. Efter en hurtig behandling blev han med skib sendt til København, hvor han blev indlagt på Garnisonshospitalet, hvortil han ankom den 13. september. Her var han i seks måneder, hvor lægerne først amputerede den knuste lillefinger. Derefter fjernede de kuglen fra låret, men først to måneder efter hans ankomst til hospitalet, hvad der kunne tyde på en del komplikationer i såret.

Nu nærmede krigen sig sin afslutning, men nu var Niels’ krigsheld sluppet op.

Lårknoglen er sandsynligvis blevet knust, og bensplinter gav efterfølgende livsvarige smerter, så Niels blev halt.

Da han blev udskrevet fra hospitalet, fik han en attest, ifølge hvilken han nu var ”fuldkommen kassabel”, så nu var hans militære karriere forbi for altid, men prisen var høj, om end han dog kom hjem i live.

Så vendte Niels hjem til gården i Bredal, men også til en svær tid.

Fortsættes.

Kilder: Christian Poulsen: Kanonkuglehuset. 2006.



Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Debat

Debat: Hvorfor ender vi altid med at snakke om robotter?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand, og Trefors hjemmeside gik ned

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Annonce