Annonce
Fredericia

Nina Maria spiller Sanne: Jeg kan mærke hende, når jeg kommer i cowboystøvlerne

Siden juni har musicalskuespiller Nina Maria Scjødt Lybæk-Hansen, uddannet fra Fredericia Musicalakademi, forberedt sig på rollen som Sanne Salomonsen i "Sanne - the musical", som er karrierens hidtil største rolle. Foto: Kasper Kristoffersen
Musicalskuespillerinden Nina Maria, uddannet i Fredericia, spiller hovedrollen i musicalen om Sanne Salomonsen, som havde premiere i Tivoli torsdag. I november kan 'Sanne - the musical' ses i Vejle og Odense.

Fredericia: - Pludselig var det, som om Sanne trådte ind i mig. Jeg performede, jeg sang, jeg tog teten på en anden måde, end jeg plejer. Det føltes, som om det ikke var mig - men Sanne. Det var en pudsig oplevelse, og jeg tænkte: "Nå okay, nu er det ved at være i min krop."

Sådan beskriver 30-årige Nina Maria Schjødt Lybæk-Hansen, uddannet fra musicalakademiet i Fredericia, tidspunktet, hvor hun første gang mærkede, at hun havde fundet helt ind i rollen som Sanne Salomonsen. Det skete, mens hun efter prøverne optrådte til en firmafest for et par uger siden.

- Nu kan jeg mærke Sanne, så snart jeg kommer i cowboystøvlerne og får paryk på, tilføjer musicalskuespillerinden, som ElboBladet fanger på telefonen en formiddag, inden endnu en lang dag med prøver i Tivoli i København.

Nina Maria spiller hovedrollen i musicalen "Sanne - the musical", som havde premiere i Tivoli torsdag. Senere på efteråret turnerer musicalen rundt i Danmark. Forestillingen har tre Sanner: Den unge, den voksne og den Sanne, der rammes af en blodprop i hjernen. Nina Maria landede i foråret rollen som den voksne Sanne og skal portrættere hende fra perioden 1981 til 1993.

Prøverne til forestillingen gik i gang 6. august, men Nina Maria har forberedt sig på karrierens første hovedrolle siden juni.

At spille Sanne har fået mig til at stå stærkere end nogensinde. Jeg er blevet bedre til at tro på mig selv.

Nina Maria Scjødt Lybæk-Hansen,

Sanne kan se sig selv

For at komme i god form til den fysisk krævende opgave at være forestillingens gennemgående rolle begyndte Nina Maria at træne. Hun har desuden læst bøger og artikler samt set dokumentarer og tv-programmer om Sanne. Og så valgte Nina Maria at tage sang- og taleundervisning.

- Jeg bruger sang- og talelære til at skrælle mit jyske væk for at finde Sannes tone. Det er her, jeg begynder karakterarbejdet. Jeg har selv taget initiativ til det, for jeg vil gøre mit arbejde så grundigt som muligt, fortæller Nina Maria uden antydningen af at have mistet sin jyske tone.

Det var derfor kulminationen af mange måneders arbejde, da Nina Maria under koncerten mærkede Sanne-karakteren tage over. Et par uger senere - cirka to uger før premieren - fik Nina Maria lov at teste, om hun lever op til Sanne Salomonsens forventninger. Salomonsen, der har været med til at caste de tre Sanner, kiggede nemlig forbi til en gennemspilning af forestillingen.

- Det er mega fedt, at Sanne har valgt mig til at spille hende, men det er også sådan lidt "shit mand – kan jeg leve op til det, hun ser i mig". Efter stykket sagde hun, at det var skide godt, og at hun sagtens kan genkende sig selv i mig, fortæller Nina Maria, der spillede Karen Seebach i Fredericia Teaters forestilling "Seebach".

Annonce

Bedre til at tro på mig selv

Har det ændret dig at spille rollen som Sanne?

- Ja, det har det bestemt. At dykke ned i hende og hendes person har været et skridt i min personlige udvikling. Rollen har været med til at få mig til at vokse og udfylde mine egne sko, siger Nina Maria og uddyber:

- Jeg er vokset op i Jylland, hvor der hersker en del jantelov. Jeg har mærket, at der var noget, jeg skulle have udfoldet, men jeg har holdt mig i baggrunden. Det er en rejse, der har stået på i flere år, men at spille Sanne har fået mig til at stå stærkere end nogensinde. Jeg er blevet bedre til at tro på mig selv, og til at lytte til min indre stemme.

Hvad har været den største udfordring? Hvad har været den mest uventede udfordring?

- Jeg tror i virkeligheden, at det har været at tro på mig selv. Det har overrasket mig, hvor meget min rolle fylder i forestillingen, siger Nina Maria, som er den af de tre Sanner, der er mest på scenen.

- Det er et maraton at lave sådan en forestilling, og jeg kan kun gøre det, fordi vi løfter i flok. Jeg har ofte været en del af ensemblet i andre forestillinger. Nu har jeg mærket på min egen krop, hvor stor betydning det har, at alle i castet - uanset størrelse af rolle - giver sig 100 procent - jeg mærker det tydeligt, om der er fokus og energi eller ej, hvilket gør en kæmpe forskel, når man bærer en stor del ansvaret som hovedrolleindehaver, tilføjer Nina Maria, mens hun presser juice og ingefær for at bekæmpe og forebygge, at en virus sniger sig ind på stemmebåndet lige inden premieren og den efterfølgende Danmarks-turne.

I november kan "Sanne - the musical" opleves i Vejle og Odense.

Nina Maria (i midten) er den ene af de tre kvinder, der spiller Sanne Salomonsen i "Sanne - the musical". Gry Trampedach (tv) spiller den ældste Sanne, mens Andrea Heick Gadeberg spiller den yngste Sanne. Pressefoto: Kasper Kristoffersen
Gry Trampedach portrætterer den ældste Sanne, mens Nina Maria Schjødt Lybæk-Hansen spiller Sanne i årene 1981-1993, og Andrea Heick Gadeberg spiller den yngste Sanne i musicalen om sangerinden Sanne Salomonsen. Arkivfoto: Flemming Krogh.
Nina Maria Schjødt Lybæk-Hansen har haft godt gang i karrieren, siden hun blev færdig på Fredericia Musicalakademi. Hovedrollen som Sanne Salomonsen er karrierens hidtil højdepunkt. En rolle der allerede nu har betydet meget for hendes udvikling både personligt og professionelt. Pressefoto: Kasper Kristoffersen
Nina Maria Schjødt Lybæk-Hansen har haft godt gang i karrieren, siden hun blev færdig på Fredericia Musicalakademi. Hovedrollen som Sanne Salomonsen er karrierens hidtil højdepunkt. En rolle der allerede nu har betydet meget for hendes udvikling både personligt og professionelt. Pressefoto: Kasper Kristoffersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce