Annonce
Vejle

Bulldozerne truede: Nordre Kapel er reddet

Nordre Kapel bliver stående, hvor det har stået siden indvielsen i 1923. Det har kirkegårdsbestyrelsen for Vejle Kirker og Kirkegårde netop besluttet. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Bestyrelsen for Vejle Kirker og Kirkegårde har omstødt sin egen beslutning om at rive Nordre Kapel ned. Beslutningen skyldes den folkelige modstand, der kom frem på et borgermøde i januar.

Vejle: Nordre Kapel skal alligevel ikke rives ned.

Det har kirkegårdsbestyrelsen for Vejle Kirker og Kirkegårde netop besluttet, selvom beslutningen om at fjerne kapellet var taget og for længst var godkendt af alle instanser i det folkekirkelige system.

Men den folkelige modstand mod nedrivningsplanerne viste sig store, hvilket blandt andet kom til udtryk i læserbreve i avisen og på et borgermøde i januar. Her lød kravet fra de fremmødte: "Lad være med at rive vores kapel ned."

Kapellet, som ligger på Nordre Kirkegård på Nørremarken, har i nogle år været ude af drift, da bygningen i forbindelse med en analyse af kirkegårdenes driftsudgifter på Nordre, Søndre, Østre og Gamle kirkegårde blev udpeget som den mindst bevaringsværdige bygning, sammenlignet med Østre Kapel og Skovkapellet.

Annonce

Kapel er nu med i plan

I den forbindelse blev det vedtaget at nedrive kapellet, og der er siden udarbejdet en udviklingsplan for Nordre Kirkegård.

Den var i første omgang uden kapellet, men den rødmurede bygning er nu med i planen.

Oprindeligt var det tanken at rive bygningen ned for at give plads til en ny kirkegårdsplan for fremtidens begravelsesformer.

En plan, der ifølge kirkegårdsbestyrelsen, var baseret på nye syns- og planteakser, som understøtter en ny beplantningsstrategi til afløsning af kapellets nuværende centrale placering.

Kapellet var placeret midt på kirkegården, fordi bygningen oprindeligt blev brugt til kistebegravelser på Nordre Kirkegård, hvor der skulle være kortest mulig afstand til hele kirkegården.

Har lyttet til borgerne

Bygningen er fredet i klasse 2 i Vejle Kommunes bygningsbevaringsatlas, og teknisk udvalg skulle som myndighed sige god for nedrivningen.

De lokale politikere betingede sig en borgerhøring, inden udvalget kunne tage stilling til planen, og det er på baggrund af reaktionerne på borgermødet, at kirkegårdsbestyrelsen nu har omgjort sin egen beslutning.

Bestyrelsen har nu valgt at lade Nordre Kapel indgå i den fremtidige udvikling af kirkegården, og efterhånden som der skaffes midler til formålet, vil bestyrelsen udvikle kirkegården i overensstemmelse med landskabsarkitekt Preben Skaarups udarbejdede udviklingsplan. Derfor vil asfaltbelægningerne omkring kapellet som noget af det første blive erstattet af græs. De offentlige toiletter erstattes af nye moderne handicapvenlige toiletter ved siden af administrationsbygningen. Samtidig vil bestyrelsen spare sammen til et vandanlæg, hvor de naturlige vandkilder, kunst og begravelseskultur kommer til at indgå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Den gik ikke - spritmistanke holdt stik

Annonce