Annonce
Vejle

Nostalgi for computerfolket: Se pc-spil fra da far var dreng

Sasha Lyck er en rigtig pinball-wizzard, der kan trylle flere point ud af flippermaskinen end de fleste. Ved hendes side verdensrekordholderen for kvinder i langtids arkadespil, Mette Zachariassen. De er begge på landsholdet i retro e-sport. Foto: Mads Dalegaard
Elektroniske spil har en op mod 60 år lang historie. Nu nærmer tiden sig, hvor generationerne kan være sammen om computeren. Det kan man se på Retro Game Days i Spinderihallerne.

Vejle: - Det er sjovt at se, hvad vores forældre spillede. Vi spiller fortnite. Det er et godt spil, fordi det kan en masse ting. Ikke kun skyde men også bygge og ændre på bygningerne.

Magnus Birch Larsen og Marcus Elkjær Vernegren, begge 13 år og fra Vejle, er dukket op i Spinderihallerne, hvor der er rendyrket nostalgi for computerfans. Retro Game Days tirsdag og onsdag. Historien om computere og spil er trods alt ved at være voksen. Udstillingen trækker drenge og deres fædre til, også nogle der ikke plejer at reagere, når Kulturmuseet, Vejle Bibliotekerne og Spinderihallerne kalder. De unge synes, det er sjovt, at deres fædre pludselig har tjek på noget med elektronik.

- Vi har helt klart nået nogle grupper, vi ikke plejer at se. Skal biblioteket engagere sig i sådan noget? Ja, for spil er Danmarks mest udbredte fritidsbeskæftigelse, som 80-90 procent af befolkningen dyrker, siger museumsinspektør Rasmus Jakobsen.

Annonce

Piet Hein gik forrest

Her kan man møde historien om et af de første spil og den tilhørende snydekode, som danske Piet Hein skabte i 1960. Det var den gang, hvor kontrolpanelet var på størrelse med et skrivebord, og harddisken fyldte en mellemstor flok køleskabe. Her er arkadespil, Pacman, commodore 64 og playstation 1. Måske en og anden har været for hurtig til at smide det gamle ud, da der kom nye spil?

Retro Game Days giver deltagerne chance for at møde gamle computerspil som arkadespil, Pac-Man og spillekonsoller. Det har tiltrukket publikum, som er nyt for Vejle Kulturmuseum, Spinderihallerne og Vejle Bibliotekerne, der er arrangører. Foto: Mads Dalegaard

Retrodagene giver også mulighed for at møde et par rigtige spillehajer fra landsholdet, nemlig Mette Zachariassen og Sasha Lyck, begge fra København. De er 33 og 28 år.


De gamle spil er gode, for det er let at se, hvordan de er lavet. Og så har de gamle spil den fordel, at man kan sidde flere sammen om dem. De er et fællesskab, som kan være modvægt til den dårlige tone på nettet.

Jørgen Tietze, digital formidler, Vejle Bibliotekerne


Annonce

Fra bagrum til virksomhed

- Jeg har altid interesseret mig for videospil, og så blev der åbnet et lille lokale bag en vinylpladebutik med arkadespil. Det har nu udviklet sig til Bip Bip Bar på Nørrebro, fortæller Mette om sin indgang til spillet. Hun har verdensrekorden for kvinder i arkadespil uden at blive game over. Hun klarede sig i 29 timer. Men det er kun en hobby, for hun lever af at være rengøringsdame.

En lagerhistorie

På Retro Game Days i Spinderihallerne kan man se denne beretning:

  • Verdens første datalager kom i – 1892, for 118 år siden. Det var hulkortet, der havde plads til 82 tegn.
  • I 1980’erne brugte man disketter som lagermedie. En diskette kunne rumme lige så mange informationer for en stabel af hulkort, der var 2, 73 meter høj.
  • I 1982 kom cd-rommen frem. Den kunne rumme lige så meget information som en stabel af hulkort, der svarede til seks eiffeltårne stablet oven på hinanden.
  • En mobiltelefon fra 2017 har 128 GB data. Det svarer til en 298 kilometer høj stabel af hulkort.
  • 1 terabyte svarer til, at tårnet af hulkort når en højde på 2384 kilometer.
  • Al datakan være på en 342,37 lysår høj stak hulkort. Så er vi ude forbi Karlsvognen, og det må være langt nok.

Sasha havde altid spillet bordtennis, og da så et af de første spil, Pong, nærmest var bordtennis på skærm, var hun solgt. Hun er frisør. Hendes chef ejer et spillehold, så Sasha blev i butikken og spillede pinball (flippermaskine).

- Man har set ned på tegneserier og rockmusik og computerspil. Måske skal man til at se på kvaliteterne i det. Men man kan udtrykke kreativitet med dem, og der er arbejdspladser i det. De gamle spil er gode, for det er let at se, hvordan de er lavet. Og så har de gamle spil den fordel, at man kan sidde flere sammen om dem. De er et fællesskab, som kan være modvægt til den dårlige tone på nettet, forklarer digital formidler Jørgen Tietze fra Vejle Bibliotekerne.

Annonce

Drenge læser nødig bøger

Retro Games har også besøg af Søren Jønsson. Han er 50 år og har skabt mange af pixelinespillene, der er læringsspil for børn.

Så er vi igang. Old school computerspil på Retro Game Days i Spinderihallerne. Foto: Mads Dalegaard

- Drenge læser ikke bøger for sjov. Den tid har skærm og spil taget. Jeg prøver på at få dem til at læse lidt mere ved at lade bøgerne spille sammen med apps, hvor der er opgaver, der skal løses ved at scanne tegninger i bogen. Det handler om at motivere børnene til at læse via spil-elementer og dermed gøre bøger spændende for drengene, siger han.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vejles vigtigste lyskryds slukkes: Her går lyset i sort onsdag aften

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Kultur

Blæksprutten er blevet hjemløs: Uden et nyt hjem er fremtiden uvis

Vejle Boldklub

Dom gjorde comeback for VB; reserverne vandt med 4-0, da talentfuld offensiv-spiller scorede hattrick

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Børkop

Efter årelangt og til tider gnidningsfyldt tilløb: Nyt idrætscenter skal indvies, og det vil samle området

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Annonce