Annonce
Vejle

Kraftig beskæring: Posthusgrunden-projekt dropper mange butikker

Årstiderne Arkitekter i Silkeborg har slået helt nye streger til NPV's butiks- og boligprojekt på Posthusgrunden. Færre butikker mindsker behovet for parkering. Derfor sløjfes parkeringsdækket i centrum af bebyggelsen, hvilket gør, at projektets grønne park kan rykke ned i terræn. Illustration: Årstiderne Arkitekter/NPV
Nethandel og konkurrence fra Bryggen får NPV til at skære 63 procent af den oprindelige plans butikslejemål. Grøn park rykker ned i terræn, og der kommer flere boliger.
Annonce

Vejle: Det omstridte butiks- og boligbyggeri på Posthusgrunden ved Gammelhavn midt i Vejle skifter karakter.

Det sjællandske udviklingsselskab NPV har tilsyneladende lyttet til kritikken fra et flertal af vejlensiske politikere og et bekymret handelsliv og skærer kraftigt i antallet af butikskvadratmeter.

- Vi er ikke tonedøve, som direktør i NPV Jens Schaumann formulerer det overfor Vejle Amts Folkeblad.

NPV lægger ikke skjul på, at det har været sværere end forventet at få udlejet de 27.000 detail-kvadratmeter, den oprindelige plan rummer.

Det forklarer selskabet med en øget nethandel, der blandt andet har ført butiksdød med sig, ligesom konkurrencen fra Bryggen som nabo til Gammelhavn spiller en væsentlig rolle i de langstrakte udlejningsbestræbelser.

Det bliver en mere end to tønder land stor, grøn oase og en væsentlig forbedring af parken, der bliver midtbyens lunger. Parken bliver en gevinst ikke blot for de mange nye beboere, men for hele bymidten.

Jens Schaumann, administrerende direktør i NPV

Annonce

Beskærer butikker med 63 procent

Derfor vælger NPV nu at skære butikslejemålene ned til 10.000 kvadratmeter, hvoraf cirka 4000 kvadratmeter allerede er udlejet til Kvickly.

De tilbageværende 6000 kvadratmeter repræsenterer, ifølge NPV, en relativt beskeden forøgelse af butiksudbuddet i bymidten, som der allerede er lejer-emner til.

Reduktionen af det oprindelige projekts butiksareal og parkeringsareal levner plads til, at projektets boligareal kan øges med cirka 15.000 kvadratmeter til nu omkring 51.000 kvadratmeter.

- De mange nye boliger spænder lige fra ungdomsboliger over alment og privat udlejningsbyggeri til ejerlejligheder. Projektets boligudbud bliver dermed meget bredt og rummer noget for enhver smag og pengepung. Projektet åbner med andre ord op for, at alle Vejle-borgere uanset indkomstgrundlag får mulighed for at bo helt centralt i en grøn oase med samtidig umiddelbar adgang til bymidtens pulserende liv og kulturudbud, siger Jens Schaumann.

Annonce

Park kommer ned i terræn

Reduktionen i butikslejemålene betyder samtidig, at selskabet fjerner parkeringsdækket, som i den gamle plan optog hele stueetagen i karrébebyggelsens store gårdrum.

På de nye tegninger er der placeret et parkeringshus oven på det lejemål, som Kvickly har sat sig på, og det baner vej for, at den planlagte bypark på 1. sal flyttes ned i stueetagen - i terrænniveau, hvor det grønne, offentlige areal bliver mere end 10.000 kvadratmeter stort.

- Der kan nu plantes træer uden størrelsesbegrænsning, hvilket betyder et markant løft i parkens funktion som rekreativt frirum i midtbyen. Det bliver en mere end to tønder land stor, grøn oase og en væsentlig forbedring af parken, der bliver midtbyens lunger. Parken bliver en gevinst ikke blot for de mange nye beboere, men for hele bymidten, siger Jens Schaumann.

Ændringerne i projektet ændrer ikke på, at NPV fortsat vil opføre et karrébyggeri på den centraltplacerede grund. Af samme grund kan det tilpassede projekt rummes inden for lokalplan nummer 1225, som Planklagenævnet midlertidig har kendt ugyldig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce