Annonce
Fredericia

Nu begynder den store forandring på Fredericia Vold: Så mange træer overlever

Fredericia Kommune og vinderen af en stor arkitektkonkurrence i 2016 går nu for alvor i gang med at revitalisere Fredericia Vold for 35 millioner kroner doneret af A.P. Møller Fonden. Første skridt er omfattende træfældninger på to bastioner og en ravelin. Dog ikke her ved Danmarks Port, Prinsessens Bastion og Det Hvide Vandtårn. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
A.P. Møller Fonden har doneret 35 millioner kroner, så det enorme fæstningsværk kommer til at stå skarpere. Blandt andet med nye byporte. Første skridt er omfattende trærydning.

Fredericia: Til januar begynder entreprenører at rydde Kongens Bastion og Danmarks Bastion på Fredericia Vold for træer. Også ravelinen - forværket - nord for Kongens Bastion skæres ned.

Bastionerne ligger ved siden af hinanden længst oppe i nordre hjørne ved Kongens Port og ved monumentet over oberst Lunding.

Fældningen er første skridt mod den længe ventede revitalisering af Fredericia Vold, som A.P. Møller Fonden i 2015 gav Fredericia Kommune 35 millioner kroner til. I 2016 vandt den københavnske tegnestue Erik Brandt Dam arkitekter ApS en konkurrence om at få fæstningsanlægget til at træde bedre i karakter.

Begrænsninger i kommunernes anlægsudgifter aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening har indtil nu sat det projektet på pause.

Vores fokus er først og fremmest at skabe en samlet forbindelse, så du kan tage en tur på volden fra kyst til kyst. Blandt andet skal der bygges nye porte ved Prangervej og Kongens Port.

René Olesen, koncernchef, teknik og miljø, Fredericia Kommune

Her fældes der:

De træer, der fjernes nu, er såkaldt stangskov.

Det oplyser civilingeniør i kommunens vej- og parkafdeling, Tina Dinesen, til Fredericia Dagblad.

Altså træer, buske, krat og hække, der ikke kan stå selv og som skjuler for voldens udseende og dens markante former.

64 træer er derimod udpeget til at blive stående med albuerum, fordi de er høje, flotte, gamle eller har historisk baggrund. For eksempel skånes så mange hvidtjørn som muligt. I voldens tid som militært anlæg var tjørnen med sine torne en del af forsvaret mod en fjende.

Hvis nogle af de 64 træer skulle være syge, vil de også blive fældet. Af hensyn til sikkerheden.

Annonce

Her fældes der ikke:

- Volden skal stå skarpt, så du ikke er i tvivl om, at der er tale om en fæstning. Det kræver, at vi rydder udvalgte steder for beplantning og selvfølgelig med respekt for det liv, der er på volden i dag.

Sådan forklarer René Olesen, koncernchef for teknik og miljø i Fredericia Kommune, det kommende arbejde i en pressemeddelelse:

- For eksempel skal Dronningens Bastion fortsat være et vildt område.

På Kongens Bastion og Danmarks Bastion samt ravelinen nord for Kongens Bastion skal der fældes træer, buske og krat i januar 2020 og tre måneder frem. Museerne i Fredericia har dog udpeget 64 store, gamle og historiske træer, der ikke fjernes. De har fået numre. For eksempel nummer 11. Foto: Fredericia Kommune
Annonce

Tager tre måneder

Når træfældningen ikke bare overlades til Fredericia Kommunes entreprenørgård, skyldes det dens omfang. Der kræves udbud.

Vinderen må som sagt gå i gang til januar, hvis vejret tillader det. Der er afsat tre måneder, men igen kan klimaet spille ind.

Da Fredericia Vold er fredet, er Fredericia Kommune i løbende kontakt med statens slots- og kulturstyrelse, som skal sige god for stort set alt. Styrelsen er på besigtigelse i Fredericia fredag. Alle kan se voldplanerne på www.fredericia.dk/fæstningsbyenfredericia.

Beplantningen, der fjernes på volden, skal væk, så fæstningsanlæggets skarpe vinkler og andre former træder bedre frem. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Overdommere i arbejde

Træfældningen er fase ét af fire i etape ét af tre af revitaliseringen af Fredericia Vold.

Etape ét ventes afsluttet i 2022. De øvrige to etaper ligger længere ude. De er heller ikke finansierede endnu. Der er endnu ikke en tidsplan for fase to, tre og fire i etape ét.

Men når fældningen er overstået, arbejder arkitekter, ingeniører, kommunen og andre videre med faserne i etape ét. Det sker i 2020. Der skal måles op, beregnes og foretages jordbundsprøver. Meget er lettere, når træerne er væk.

Planen er, at denne projektering betyder, man kan sætte spaden i jorden til de næste faser i etape ét i 2021.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Føler sig urimeligt behandlet af kommunen: Boligselskab lagde billet ind på stor byggegrund for 15 måneder siden - nu bliver det pludselig overhalet indenom

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Krav før byggeri: Stuehus skal bevares - Nu er den sidste rest jævnet med jorden

Børkop For abonnenter

I et amerikansk hjørne af Børkop renoverer Benny en speciel del af bilen

Kultur

Video gik viralt: Hunden fra Palsgaard Sommerspil kunne ikke styre sine dyriske lyster på scenen

Sport

Give har det ene ben i Final Four om DM

Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fredericia

På forkant med fremtiden: Taxavognmand skifter hybridbilen ud med ren elbil

Erhverv

Forslag om ny, grøn uddannelse møder opbakning i byrådet: - Der kan næppe være to meninger om, at det er en god idé

Sport

Mens du sov: Dansk kajakroer vinder bronze og fordobler medaljehøst

Billund

Annie og Flemming holdt privat loppemarked: Så meget kan de sende videre til børn i coronaramt land

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Erhverv

Flytter fra Vejle til Fredericia: - Det er den rette beliggenhed

Annonce