Annonce
Vejle

Nu er den her næsten: Stor bog om Grejsdalen venter på sine læsere

To af hovedkræfterne bag den nye bag, Britta Egebjerg, der har taget de fleste fotos, og Anders Grosen, der har bidraget. Her ved Grejs Klippe. Foto: Leif Baun
Har man interesse i flotte bøger, alsidig lokalhistorie og et brag af naturværdier, så er datoen 11. september et must. Da præsenteres den tredje bog om dalene omkring Vejle i Grejsdalens Kirke.

Grejsdalen: Hvor begynder Grejsdalen? På et gammelt kort fra 1868-69 står "Grejsdal" i det nordvestlige hjørne af Jelling Skov ud for det boligområde, der i dag hedder Ved Slugten. Det er nok længere fra Vejle, end de fleste tænker sig, når de hører om det stednavn. Grejs By ligger dermed ved den østlige og meget stejle del af dalen, der hvor den knækker vinkelret, sigter mod syd og Vejles gamle centrum.

Græsdalens (grejs er et andet for græs) startsted skal med som en del af forklaringen på den kilotunge, storbladede bog, som bogelskere kan glæde sig til. Den ligger færdigtrykt og venter på sit publikum. Den præsenteres ved et coronarigtigt arrangement i Grejsdalens Kirke fredag den 11. september klokken 15.

- Det har været min tanke fra starten, at der skulle komme tre bøger. Men det tog sin tid at overtale Poul Porskær Poulsen til det. Han ville nøjes med et skridt ad gangen og se om de kunne sælge.

Annonce
Selv om vi er i Vejle, har nogen haft omtanke til at bevare dette smukke byggeri og omdanne det til en ny tids brug - fra tæppefabrik til boliger. Foto fra bogen: Britta Egebjerg

Det siger tidligere gymnasielærer Anders Grosen, der er en af forfatterne bag den nye bog, der har titlen "Grejsdalen - historie, natur, mennesker, kultur".


Hvor er Grejsdalen, kan man spørge. Man må cykle meget rundt længe, for man ser den kun i små stykker og ikke andet. Det er et problem, at det er svært at se den.

Anders Grosen, forfatter


Grejsdalen har en lang historie - helt bogstaveligt. En ting er afstanden fra Jelling til Vejle Havn. En anden dimension er tiden. Dér er historien endnu længere og rækker et rummeligt antal millioner af år tilbage til fjerne tider, som man skal være geolog for at kunne håndtere.

De bidrager til bogen

Ifølge en af forfatterne, Anders Grosen, er gruppen ved de tidligere udgivelser blevet mødt med spørgsmålet: ”Hvem er I?” Men vi er altså både lokale, har den nødvendige faglige baggrund og interesse, siger han. Så som et tegn på tidens formalisme er der i denne bog oprustet på informationen om de akademiske titler og erhvervserfaring, som om det har betydning for vurderingen af bogens indhold og troværdighed. Bidragyderne er:

  • Nina Damsgaard
  • Britta Egebjerg
  • Anders Grosen
  • Steen Hedrup
  • Gert Hougaard Rasmussen
  • Poul Ulrich Jensen
  • Vibeke Kruse
  • Poul Porskør Poulsen
  • Vigand Rasmussen
  • Tore Teglbjærg

Grejsdalen som en skuffelse

Som turistmål har den store kløft en noget kortere, men dog anselig historie gennem halvandet århundrede. Selv har jeg et kortere tidsspand i selskab med dalen. Jeg husker den som en skuffelse! I 1986 cyklede jeg gennem dalen på den forkerte led - det vil sige på langs. Ikke særligt imponerende, men fint at den var fladere, end cyklisten troede. Jeg boede ikke i denne del af landet men skulle naturligvis til Jelling. Jeg cyklede opad ét, for jeg ville se de stærkt hypede Grejs Klipper. Endnu en skuffelse! Det ligner jo bare noget, der er rendt ud fra en væltet betonkanon. Faktisk ser det så menneskeskabt ud, at jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet havde fundet klipperne.

Historien om Grejlsdalen i et foto: Natur, kultur og transport. Foto fra bogen: Britta Egebjerg

Disse for lokale måske kætterske tanker er Anders Grosen ikke helt fremmed overfor.

- Hvor er Grejsdalen, kan man spørge. Man må cykle meget rundt længe, for man ser den kun i små stykker og ikke andet. Det er et problem, at det er svært at se den, siger han.

Den store historie om Grejsdalen er ikke kun sjældne dyr og planter, eller isens og smeltevandets hærgen, som skabte dette landskab.

- Det er mødet mellem en voldsom natur og en kultur, hvor Grejsdalen er landets største eller næststørste kompleks af vandmøller, der har skabt grundlag for en industri, siger han.

Annonce

Brittas kunstneriske linse

Der er mange fotos i bogen. Nogle gamle fra arkiverne og en del nye, som flere har bidraget med. Flittigst har Britta Egebjerg været med sin kunstneriske linse. En del billeder er bestillingsopgaver fra bestemte steder, men:

Mange fotos i bogen er dokumenterende, men der er også plads til en del mere kunstneriske motiver som dette, hvor solen står op fra et træ. Foto fra bogen: Britta Egebjerg

- Så er der også de fotos, hvor jeg både er kunstnerisk og dokumentarisk. Jeg har været optaget af det sindrum, naturen viser - både genkendeligheden i naturen og det med, hvordan vi selv har det i det. Der skal også være sanselighed i billederne i tåge eller støvregn, siger hun.

Bogen er delt ind i en række hovedafsnit. Der er et om Jellings oldtidsmonumenter. Dernæst følger afsnit om området fra Jelling til Fårup Sø, Øvre Grejsdal mellem Fårup Sø og Højgård, området omkring Grejs, selve dalen og dens sidste del ind mod Vejle.

Åen i bunden af Grejsdalen, der også fungerer som afløb fra Fårup Sø, har trukket mere end 15 vandmøller gennem århundrederne og leveret grøn energi, længe før nogen kaldte det sådan. Foto fra bogen: Britta Egebjerg

Emnemæssigt kommer man omkring voldsomhederne i istiden, da en stor udskylning skar dalen ned i datidens overflade. Der er afsnit om det særlige udvalg dyr og planter, der har specialiseret sig i at være Grejsdalsbeboere. Desuden går der en del sider med fortællingen om industri og infrastruktur i Grejsdalen. Det lyder måske lidt kedeligt, men er det ikke, for det handler om anlæg af vejen og banen samt om at trække energi ud af åen.

Annonce

Fare for udsolgt

Bogen er i samme format og udstyr som bøgerne om Vejle Fjord og Vejle Ådal. Der er 360 sider, redaktør er Poul Porskær Poulsen udgiver er Byhistorisk Forlag, Vejle. Bogen er udgivet med støtte fra Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, Bagger-Sørensen & Co. samt Jelling Sparekasses Fond. Den sættes til salg for 350 kroner pr. styk. De to første udgivelsers førsteoplag blev udsolgt. Den er trykt i 1100 eksemplarer.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Kultur For abonnenter

Vejles udvikling har ramt markant skulptur i flere omgange: Derfor er dagdrømmeren nu hegnet ind

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce