Annonce
Sydjylland

Nu er der styr på talkaos: Afgørende rapport om Hærvejsmotorvejen kan færdiggøres

En ny midtjysk motorvej skal aflaste E45, der især er belastet af tæt trafik omkring Kolding. Foto: Claus Thorsted
Regnefejl har forsinket den længe ventede VVM-undersøgelse af Hærvejsmotorvejen, der skulle have været færdig i sommers. Nu melder Vejdirektoratet, at der er styr på tallene, og at politikere, borgere og erhvervsliv formentlig får en afklaring inden nytår.
Annonce

Regnefejl: Borgmestre tripper for at få en ny motorvej i deres kommune. Erhvervslivet satser stort på tidsbesparelser. Borgere frygter at få en larmende nabo.

Men alle har de måtte vente på svar på deres spørgsmål, for den såkaldte VVM-undersøgelse af en ny midtjysk motorvej - også kendt som Hærvejsmotorvejen - har været forsinket på grund af fejl i en central regnemodel. Men nu er der godt nyt, meddeler Vejdirektoratet.

- Der har pågået et stort arbejde siden sommerferien og frem til nu, og nu har vi en løsning på problemet, siger afdelingsleder Andreas Egense, der forventer at kunne igangsætte beregningerne i uge 46.

Vejdirektoratet forventer nu at kunne fremlægge VVM-undersøgelsen inden årets udgang.

Hærvejsmotorvejen

  • Etableringen af en motorvej fra nord til syd i det centrale Jylland har med mellemrum været til debat de seneste 50-60 år.
  • I 2009 begyndte man for alvor at tale om Hærvejsmotorvejen.
  • I dag bakker 31 borgmestre på tværs af partier op om en motorvej parallelt med E45 fra Hobro til Haderslev.
  • Før valget præsenterede den tidligere VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti en infrastrukturplan, der satte penge af til at bygge den sydlige strækning fra Give til Haderslev.
  • Intet er dog sikkert, for den nye transportminister Benny Engelbrecht (S) har visket tavlen ren og vil forhandle fremtidig infrastruktur fra bunden.
  • Vejdirektoratets VVM-undersøgelse skal danne grundlag for en politisk beslutning.
Annonce

Kan påvirke Als-Fyn broen

VVM-undersøgelsen er en redegørelse for, hvordan motorvejen vil påvirke det omgivende miljø. Den skal danne grundlag for en politisk beslutning om, hvorvidt motorvejen skal bygges og om hvilken linjeføring, der i så fald skal anlægges.

I juli kunne JydskeVestkysten fortælle, at VVM-undersøgelsen, der skulle have været offentliggjort inden sommerferien, var forsinket på grund af problemer med den såkaldte landstrafikmodel, der eksempelvis regner på de samfundsøkonomiske gevinster ved forskellige linjeføringerne. Komplikationerne betød, at man ikke kunne sammenligne fordele og ulemper ved forskellige løsninger.

Problemerne med landstrafikmodellen har fået Vejdirektoratet til også at mistænke fejl i den screeningsrapport om Als-Fyn broen, som blev fremlagt i marts. Andreas Egense understreger dog, at førsteprioriteten er at færddiggøre VVM-undersøgelsen for Hærvejsmotorvejen.

- Når det er på plads, må vi vurdere, om problemet også har påvirket Als-Fyn broen. Hvis det er tilfældet, skal vi overveje, om der skal laves genberegninger af screeningsrapporten, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce