Annonce
Vejle

Nu er det alvor for Hansen, Melson og Vind

Valget grundlovsdag blev historisk - det blev til hele tre nye folketingsmedlemmer fra Vejle. Niels Flemming Hansen (K), Birgitte Vind (S) og Christoffer Aagaard Melson (V) skrev under på grundloven fredag. Foto: Yilmaz Polat
Fredag klokken 13.15 skrev de tre nyvalgte folketingsmedlemmer fra Vejle - og 38 andre debutanter - under på, at de vil overholde grundloven.

Christiansborg: Temperaturen i Fællessalen på Christiansborg afspejlede, at tre folkevalgte fra Vejle nu for alvor er kommet ind i den politiske varme.

Sammen med andre 38 folketingsdebutanter stod de fredag først på eftermiddagen i kø for at sætte deres signatur på et højtideligt dokument. Som alle andre nye folketingsmedlemmer skrev de en efter en under på, at de vil overholde grundloven.

I underskriftsceremonien var partibogstavet skubbet til side til fordel for et andet bogstav - nemlig det, der står forrest i hvert nyt medlems efternavn.

Derfor var det den konservative Niels Flemming Hansen, der først kom til bordet - dernæst Christoffer Aagaard Melson (V) og til sidst Birgitte Vind (S).

Annonce

Jeg har også nået at kigge i de mange papirer, der følger med et ordførerskab. Det bliver en travl sommer.

Niels Flemming Hansen (K)

Haarder styrede afstemningen

Selvom de nye endnu ikke havde forpligtet sig på grundloven, havde de allerede været med til deres første afstemning i folketingssalen. Inden var det nemlig nødvendigt at sikre, at alles valg var godkendt af Udvalget til Prøvelse af Valgene.

Det var de, konstaterede et samlet folketing under ledelse af Bertel Haarder. Med 38 års folketingserfaring er den 74-årige tingets tjenesteældste politiker.

Ved afstemningen var det tydeligt, at ikke alle har samme erfaring. Det kneb med at finde "ja-knappen", da det blev tid til at stemme. Men alle fremmødte 141 medlemmer fandt den rigtige knap - og så var det tid til at få skrevet under.

- Vi havde ikke fået nogen instruktion i afstemningssystemet, fortalte Christoffer Melson på vej ned ad den store trappe.

Familierne var med

De nye medlemmer var langt fra alene i den smukke fællessal en etage under folketingssalen. Mange havde taget familien med. Det gjaldt også for repræsentanterne for Vejle.

Birgitte Vinds underskrift blev således bevidnet af fire voksne børn, svigerdøtre og husbonden Jens Christian Lorenz. Niels Flemming Hansen havde følgeskab af hustruen Annemette og sine svigerforældre, mens Christoffer Melson havde sin bror, svigerinde, deres to børn og sin far ved sin side:

- Det er da et højtideligt øjeblik. Nu er det alvor, som Christoffer Melsons far konstaterede.

Og ja - nu er det alvor. Niels Flemming Hansen har allerede fået sine ordførerskaber i den konservative gruppe. Og inden underskriften havde han nået at læse den grundlov, han skrev under på.

- Jeg har også nået at kigge i de mange papirer, der følger med et ordførerskab. Det bliver en travl sommer, konstaterede han.

Mens Konservative er på plads, venter Venstre med at fordele poster til efter sommerferien. Og Birgitte Vind fra det regeringsdannende parti ved slet ikke, hvor hun ender i den store politiske kabale.

- Vi må bare vente og se, hvem der bliver ministre, og hvilke ordførerskaber der så er til os, lød det fra Birgitte Vind, inden hun skrev under og dermed for alvor kunne kaste sig over det arbejde, over 7000 vælgere har bedt hende om at udføre.

Vejles nye folketingsmedlemmer havde første dag i Folketinget fredag. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

Annonce