Annonce
forside

Nu er det højtid for brandulykker i hjemmet: Vejles brandfolk har travlt i december

Der er ekstra travlt for landets brandfolk i december, hvor ikke mindst glemte juledekorationer er årsag til brandulykker i hjemmet. Arkivfoto

Levende lys i juledekorationen og andesteg i ovnen: December er typisk en travl måned for TrekantBrand, og alt for mange danskere har ikke en brandalarm.

TrekantBrand: Hvad giver man i julegave til manden, der har alt?

Et godt bud kunne være en røgalarm.

En undersøgelse, som Kantar Gallup gennemførte i oktober for Gjensidige Forsikring, viser nemlig, at hver fjerde dansker ikke har en røgalarm i sit hjem.

Og kombineret med det faktum, at december er højsæson for brandulykker i hjemmet, så ville det faktisk være en god ide at skaffe sig en røgalarm så hurtigt, som muligt.

Forsikringsselskabet Gjensidige oplever nemlig gang på gang, at der i forbindelse med røg- og ildudvikling i private hjem sker alt for mange skader, som kunne være undgået eller begrænset, hvis blot beboerne var blevet advaret om røgen noget tidligere.

Og traditionen tro har vi danskere det jo med at tænde mange levende lys og have gang i lidt flere gryder og pander i julemåneden, end ellers. Det øger risikoen for brand.

Annonce

Gode råd, så du undgår brand


  • Forlad aldrig dit hjem eller et lokale med tændte stearinlys.
  • Placer aldrig stearinlys tæt på brandfarlige ting, såsom gardiner, tæpper eller brandbare overflader.
  • Placer altid dine levende lys på en overflade, der ikke er brandbar.
  • Hav altid en fungerede røgalarm siddende, så den tydeligt kan høres i alle opholdsrum og soveværelser, selv hvis døren er lukket. Test regelmæssigt, at batteriet virker, og at røgalarmen er ren og fri for støv.
  • Hav slukningsudstyr klar tæt ved de levende lys i hjemmet. En pulverslukker er effektiv, men en fyldt vandkande til blomsterne kan også bruges.
  • Hold særligt øje med juletræet i dagene efter juleaften. Jo længere tid, træet har stået inde, jo tørrere er det blevet, og det øger risikoen for brand.

Kilde: Gjensidige og Biltema

December giver travlhed lokalt

Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen er der overordnet set en 40 procent større risiko for brande i december end resten af året.

I TrekantBrands område er december også den travleste. Det viser den samlede opgørelse, som er blevet lavet siden sammenlægningen af de seks kommunale brandvæsner i 2016.

Første år som fusioneret brandvæsen var TrekantBrand samlet set ude til 572 brande i beboelsesejendomme. 69 af disse brandhændelser skete i december, som dermed var den travleste måned i forhold til brandulykker i hjemmet. Juni tegnede sig for en andenplads med 54 hændelser.

Billedet så ikke ret meget anderledes ud i 2017.

Her var der ialt 472 kørsler til brande i beboelsesejendomme. 57 af hændelserne fandt sted i december, som dermed indtog den triste førsteplads. På andenpladsen kom juni med 50 hændelser.

Brandalarmen skal virke

- Julen er der, vi trækker ind i huset og tænder op i adventskranse og juletræer. Men mange er uforsigtig med de levende lys, og det er én af de primære årsager til brande i hjemmet i december, fortæller Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Han tilføjer, at mange har en høj tryghedsfølelse og lav risikoopfattelse i hjemmet, men at levende lys placeret op af tørt gran faktisk udgør en meget stor risiko.

Ikke mindst set i lyset af, at hver fjerde dansker altså ikke har en røgalarm i hjemmet, mens hver tredje af de personer, der har en røgalarm, ikke ved, om den fungerer.

En typisk røgalarm holder maksimalt i 10 år, og man skal huske at skifte batteriet ud løbende.

Hvordan ser det ud hjemme hos dig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce