Annonce
Vejle

Nu er det helt sikkert: Vejle får et parkeringshus med 1000 pladser tæt på banegården

Parkeringshuset tæt på Sjællandsgade bygges i fem etager og forbindes til vejen med en bro over Sønderåen (til venstre). Broen er inkluderet i regningen på 110 millioner kroner. Gang- og cykelbroen forrest i billedet - der fører over mod banegården - er til gengæld ikke finansieret endnu. Illustration fra lokalplanen
Kun SF kunne ikke stemme for projektet, der fik sat ekstra fart på via et ændringsforslag fra Dansk Folkeparti.

Vejle: Parkering på grus afløses af parkering i fem etager.

Det står klart efter, at et stort set enigt Vejle Byråd onsdag besluttede at bruge 110 millioner skattekroner på at opføre et 1000 pladser stort parkeringshus på en grund tæt på Vejle Banegård.

- Vi har brug for mere parkering i Vejle hurtigst muligt, lød det fra Dansk Folkepartis medlem af teknisk udvalg, Svend Erik Nielsen.

Annonce

Med udtalelsen begrundede han et ændringsforslag fra DF, som fik opbakning fra alle, bortset fra SF.

Dansk Folkeparti ønskede med forslaget at fremrykke anlægskroner til 2021, så der kan komme ekstra fart i byggeriet på den nuværende grusparkeringsplads.

Det er i princippet anden gang, byrådet siger ja. Allerede i januar godkendte politikerne projektet - men der har været tvivl om, hvorvidt der skulle bygges i etaper eller hele parkeringshuset på én gang.

Derfor blev entreprenørerne, der bød på projektet, bedt om at komme med priser på både 400 og 1000 pladser. Og det regnestykke viste, at kommunen får mest for pengene ved at gøre huset færdigt i ét hug.

SF: Kræver adfærds-ændring

Eneste skeptiske kommentar kom fra SF's gruppeformand, Lone Myrhøj. På sit partis vegne udtrykte hun tvivl om, hvorvidt der var behov for så stort et parkeringshus.

- Det kræver jo blandt andet, at vi får bilisterne til at ændre adfærd i forhold til parkering. Og det kan være svært, konstaterede gruppeformanden.


Et parkeringshus på den plads kan være med til at sikre, at der kommer færre biler i selve midtbyen, og måske, at flere vælger toget, når de kan parkere klos op ad banegården.

Torben Elsig-Pedersen (R)


Den bekymring stod hun alene med. Blandt andet mente hendes gruppeformandskollega fra Venstre, Lars Schmidt, at der er en umættelig efterspørgsel på parkeringspladser i Vejle.

Det kommende parkeringshus bygges lige på den anden side af tunnelen, der forbinder Gammelhavn med Sjællandsgade. Illustration fra lokalplanen

Sulten efter parkering var et enigt byråd klar til at stille. Kun SF kunne ikke bakke op og undlod at stemme for anlægget af det fem etager høje hus på pladsen mellem renseanlægget og skinnerne ind mod Vejle Banegård.

Annonce

Udgift på 79 millioner venter

Men politikerne er slet ikke færdige med at bruge penge. De 110 millioner kroner dækker ikke en vigtig del af planen - en stibro, der skal forbinde huset med banegårdens perroner.

Det projekt er beregnet til 79 millioner kroner for en hævet sti, der samtidig forbinder den rekreative sti langs Sønderåen ved p-huset med stisystemet på den anden side af jernbanen.

Regnestykket, der overbeviste politikerne

600 pladser til 60.000 kroner per styk. Det regnestykke overbeviste politikerne om at bygge hele parkeringshuset på en gang. I dagsordenen fik byrådet følgende forklaring: 

  • Licitationen viser, at pladsprisen i en variant med 400 pladser ligger på cirka 180.000 kroner per plads.
  • Vælges 1000 pladser, tilkøbes de 600 ekstra pladser for cirka 60.000 kroner per plads svarende til en tredjedel af prisen for pladser i en etape 1.
  • Ud over stordriftsfordele ligger forklaringen på den betydelige prisforskel på pladspriserne i de relativt store startomkostninger til vejbro, rotunder og arealerhvervelse.
  • Ændringen til 1000 p-pladser medfører en merudgift på 48,1 millioner kroner, hvoraf tre millioner kroner til arealerhvervelse foreslås finansieret af salgsindtægter/boligformål.
  • Restbeløbet på 45,1 millioner kroner foreslås finansieret af kassen som et udlån, der tilbagebetales via parkeringsfondsmidler og parkeringsindtægter.
  • Der etableres et lukket kredsløb omkring projektet, og projektet forventes over cirka 18 år at have skabt indtægter svarende til udgifterne.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) håber på en økonomisk håndsrækning fra fonde til den del af projektet, men om kommunens eget bidrag  kan findes, vil vise sig i de kommende års budgetforhandlinger:

- Parkeringshuset får først fuld effekt, når den forbindelse står klar, lød det fra den socialdemokratiske gruppeformand, Martin Sikær.

Pengene til parkeringshuset er fundet. De hentes via et lån i den bugnende kommunekasse, der så skal tilbagebetales via de parkeringsafgifter, bilisterne betaler i huset.

I dag er der gratis og ubegrænset parkering på grusarealet mellem banelegemet og renseanlægget. Arkivfoto: Kaare Johansen
Annonce

Udvalg skal drøfte p-afgifter

Hvordan det system skrues sammen, er et åbent spørgsmål. Ifølge teknisk udvalgs formand, Gerda Haastrup Jørgensen (V), er det et af de spørgsmål, der skal afklares, inden huset står klar i løbet af et par år:

- Vi skal blandt andet drøfte langtidsparkering for bilister, der skal med toget, og om vi skal tilbyde gratis parkering længere end de to timer, der nu gælder i kommunens p-huse, siger udvalgsformanden.

Her tænker hun ikke mindst på de ansatte i byens butikker. Mange af dem benytter i dag muligheden for gratis parkering på den nuværende grusparkeringsplads.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Alarm 112

Det lignede en knallert på motorvejen, men ...  Polsk motorcyklist fik stribe af sigtelser

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Alarm 112

Drengestreger kunne være gået grueligt galt: Bål i nåleskov udviklede sig til brand

Annonce