Annonce
Kultur

Nu er det officielt: Guldskat er skrumpet men slår alligevel en verdensrekord

Nu er det officielt: Denne guldbrakteat fra Vindelevskatten er verdens største af sin art. Den slår dermed en 140 år gammel verdensrekord, som blev sat af et fund fra Skåne. Foto: Mette Mørk
Nu har Vejlemuseerne bekræftet, at en af guldpladerne fra oldtidsfundet i Vindelev er speciel. Den er simpelthen verdens største af sin slags.

Vejle: Nu er det officielt fastslået: Det største af de guldstykker, der dukkede frem på en mark efter 1600 år i jorden ved Vindelev, er verdens største.

Det fastslår Vejlemuseerne i en artikel på deres hjemmeside.

Brakteat betyder tynd plade. Men derfor kan den jo godt veje til, når vi lige husker, at der er tale om lødigt guld.

Annonce

Nu har en guldbrakteat fra oldtidskatten i Vindelev overgået alle tidligere fund. Den er præcisionsmålt og ditto vejet. Resultatet er, at den har en diameter på 138 millimeter, og den vejer 123,7 gram. En guldbrakteat fra Åsum i Skåne har siddet på verdensrekorden i størrelse i 140 år siden 1882, men nu er den altså overgået af Vindelevskatten - endda med afstand. Åsumbrakteaten er 123 millimeter i diameter og vejer 100 gram.

En guldbrakteat fra Åsum i Skåne har siddet på verdensrekorden i størrelse i 140 år siden 1882, men nu er den altså overgået af Vindelevskatten - endda med afstand.

Fra artiklen

Også et andet stykke fra Vindelevskatten udmærker sig ved at være "kingsize". Den måler 114 millimeter og vejer 74,83 gram.

Guldskat taber vægt

Til gengæld er oldtidsskattens 22 guldstykker, der blev fundet med metaldetektor af Ole Ginnerup Schytz og markens ejer, Jørgen Antonsen, skrumpet i vægt. Tidligere har museet meldt en totalvægt ud på cirka 945 gram. Nu har Konserveringscenter Vejle været rundt i alle krinkelkroge af det krøllede fund og renset alt jord og sandkorn væk, hvorefter der er sket finvejning af stykkerne. Dermed svinder guldskattens vægt til en total på mere beskedne 794 gram.

På hjemmesiden funderer arkæolog Kent Otte Laursen også lidt over, hvad billedet på brakteaterne viser. De to største har tilsyneladende et helt ens billede i midten, som er omgivet af cirkler af pyntestempler, der er forskellige mellem de to brakteater. Om billederne i midten skriver han:

Annonce

Kongetvillinger

"Hovedmotivet er to ens ansigter i profil med samme retning. I håret har de hver et diadem med en pandejuvel. Mellem hovederne svæver et symbol med tre ben, en såkaldt triskele. Figurerne er kappeklædte.

Selv med en grov måling så det ud til, at en af Vindelevbrakteaterne er verdens største, og det er nu bekræftet. En præcis måling viser, at den har en diameter på 138 millimeter. Det krøllede guldstykke vejer 123,7 gram. Arkivfoto: Mette Mørk

Motivet er kraftigt inspireret af romerske møntbilleder med portræt af kejseren iført hans værdighedstegn: diadem på hovedet og klædt i hans særlige kappe, der angiver hans rolle som øverste leder af legionerne. Kejserens kappe blev fæstnet med en luksuriøs cirkulær broche ved skulderen. På brakteaten er det blevet til ikke bare to – en til hver – men til hele tre kejser-brocher til deling.

Centermotivet med de to kongelignende tvillinger er faktisk ikke helt ukendt fra tidligere brakteatfund. Der er fundet to fra omegnen af Odense og tre i en stor guldskat fra Broholm ved Gudme-egnen på Sydøstfyn.

Motivet regnes som et af de tidligste brakteatbilleder overhovedet, hvor vi altså befinder os i tiden omkring midten af 400-tallet."

Fundet er af Slots- og Kulturstyrelsen udpeget til et af de 10 vigtigste fund i 2021.

Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce