Annonce
Vejle

Nu er fem af Vejles stor-institutioner hårdt ramt af smitte: To forhold gør situationen langt sværere end tidligere

Børnehuset Ved Banen i Danmarksgade er en af de fem integrerede institutioner i Vejle, som lige nu oplever et stort fravær blandt personalet. Foto: Google Streetview
I fem store daginstitutioner i Vejle er op mod hver anden ansatte fraværende. De fleste på grund af coronasmitte, mens andre er nærkontakt. Det giver store udfordringer.

Vejle: Mandag slår Vejle sin egen smitterekord - igen, og det er fortsat børnene i pasningsalderen, der er med til at trække smittetallene op.

Det efterlader pædagoger og medhjælpere i frontlinjen, hvor de midlertidige tab fortsat er høje på fraværskontoen. Det gælder ikke mindst i nogle af Vejle bys helt store daginstitutioner.

Det fortæller dagtilbudschef i Vejle Kommune Rune Asmund Sørensen.

Annonce

- Vi er særligt hårdt ramt i Havnely, Børnehuset ved Banen, Mælkevejen-Helgesvej (alle i midtbyen, red.), Galaksen (på Nørremarken, red.),  og Grønnedalen-Solsikkegård (på Søndermarken, red.). Det er alle pænt store institutioner i Vejle by, og nogle af stederne er halvdelen af medarbejderne fraværende, fortæller dagtilbudschefen.

Fraværet er stigende

De fleste af de fraværende ansatte er testet positive, mens andre er hjemme, fordi de er nære kontakter i husstanden.

Rune Asmund Sørensen har opgjort fraværsprocenten i sidste uge, og den fortsætter med at stige. Forrige uge var 11,7 procent fraværende, mens tallet i sidste uge nåede op på 13,1 procent.

- Jeg tror dog, at det reelle tal er højere, men det kan ikke ses i systemet endnu, fortæller han.

Annonce

De smitter hinanden

Udover de fem nævnte storinstitutioner er smitten spredt rundt på andre institutioner, hvor cirka en tredjedel af medarbejderne nogle steder er fraværende.

Oplevelsen er generelt, at medarbejderne i høj grad smitter hinanden. Det er meget svært at undgå.

Rune Asmund Sørensen, dagtilbudschef, Vejle Kommune

-  Vi har andre institutioner med flere smittetilfælde hos personalet, også uden for Vejle by, og oplevelsen er generelt, at medarbejderne i høj grad smitter hinanden. Det er meget svært at undgå, da vi bliver nødt til at slå børnegrupper sammen, når der mangler folk, siger dagtilbudschefen.

I de integrerede institutioner er det i pænt omfang lykkedes at holde vuggestue- og børnehavebørn adskilt fra hinanden, sådan som Havnely har været et eksempel på. Men også mellem afdelingerne sker der smittespredning rundt i institutionerne.

Annonce

Holder alle tilbud åbne

- Vi er stadig lykkedes med at holde alle institutioner åbne takket være en stor indsats fra ledelse og personale, herunder en del vikarer. Samtidig viser forældrene stor forståelse og hjælper personalet og hinanden med at holde børnene hjemme, hvis de har mulighed for det, fortæller han.

Han vurderer, at situationen i dag adskiller sig fra tidligere faser af pandemien, og det skyldes to forhold:

Det ene er selvfølgelig den mere smitsomme omikron-variant, som ifølge dagtilbudschefen reelt gør det umuligt at undgå smittespredning i institutionerne.

En anden forklaring er, at daginstitutionerne ikke som tidligere skal sende de nære kontakter hjem i isolation.

Annonce

Svært at hænge sammen

- Udfordringen i institutionerne er derfor i højere grad at få hverdagen til at hænge sammen med det høje fravær end at foretage smitteopsporing. Det er selvfølgelig hverken sjovt for personalet eller familierne, når coronaen rammer en institution i stor omfang. Personalet bliver enten syge eller skal løbe stærkt, og familierne bliver også enten syge eller oplever et dagtilbud, hvor hverdagen ikke er, som den plejer, siger Rune Asmund Sørensen.

Han understreger, at der rundt i dagtilbuddene stadig er høj fokus på hygiejne og på opdeling af grupperne, hvilket er med til at forebygge, at alle bliver smittet på én gang.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce