Annonce
Jelling

Nu er Jelling endnu mere synlig i det danske pas: - Vi er meget stolte

Jellingstenene er også i det nye pas det gennemgående tema. Designet er dog lidt anderledes end i det tidligere pas, da man på side to nu kan se både Jellingsten og Kristusfigur. Foto: Rigspolitiet
Det danske pas har fået nyt design, og Jellingstenene er blevet det gennemgående tema på alle passets sider. Det glæder museumschef på Kongernes Jelling, Morten Teilmann-Jørgensen.

Jelling: Næste gang du bestiller og modtager et nyt pas, vil det ved første øjekast ligne det gamle. Men hvis man kigger godt efter, vil man kunne se flere ændringer, og især Jelling har fået en mere fremtrædende rolle i det rødbedefarvede pas.

Rigspolitiet skriver i en pressemeddelelse, at det danske pas fik en ny producent 1. oktober. Det er konsortiet idpeople-Veridos, som skal stå for al dansk pasproduktion de kommende syv år.

- Det nye pas er designet med respekt for de sidste 20 års historiske tema og velkendte designmotiver. Passets omslagsfarve vil således fortsat være den velkendte rødbedefarve, ligesom det igen vil være Jellingstenene, der er passets gennemgående tema. Den primære forskel består i en opgradering af design- og sikkerhedselementerne, som gør det lettere at kontrollere passet og sværere at misbruge det, skriver Rigspolitiet.

Annonce

Ændringer i det nye pas

I det nye pas er Jelling kommet til syne på følgende måde:

  • På indersiden af passets forside kan hele Jellingstenen nu ses, hvor det i det nu gamle pas kun er kristusfiguren, der ses
  • På passets sidste side er tekstsiden fra Jellingstenen
  • Jellingstenen er også kommet ind i vandmærket, der findes på alle passets sider
  • Runer er at finde gennem hele passet

Rigspolitiet oplyser, at design- og sikkerhedsændringerne i passet gør det lettere at kontrollere passet og dermed sværere at misbruge det.

Morten Teilmann-Jørgensen, som er museumschef på Kongernes Jelling, er meget stolt over, at byen endnu engang er repræsenteret i passet.

- Som en der arbejder eller bor i Jelling, bliver man jo enormt stolt over, at de har valgt at bruge Jellings historie i et så vigtigt dokument, som det danske pas jo er. Vi har ikke haft noget med det nye design at gøre, men de har givet den hele armen, og det er rigtig dejligt at se, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Rigspolitiet oplyser, at den nu gamle udgave af passet stadig er fuldt ud gyldigt, og fortsat er et godt og sikkert rejsedokument. Der er således ingen grund til at udskifte passet før tid.

Gratis reklame for Jelling

Tidligere var der på indersiden af passets forside en billede af det motiv af Kristus, der også er at finde på den ene side af den store Jellingsten.

Som en der arbejder eller bor i Jelling, bliver man jo enormt stolt over, at de har valgt at bruge Jellings historie i et så vigtigt dokument, som det danske pas jo er.

Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef

Men i det nye pas kan hele Jellingstenen nu ses, og man kan endda ane Jelling Kirke i baggrunden.

- Jeg synes faktisk, at det er oplagt at have Jelling med i passet, da der er rigtig meget historie forbundet med kirken, højene og stenene. Det er jo Danmarks dåbsattest, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Han sørger derfor altid for at have et dansk pas med, når han viser rundt på museet eller ved Jellingstenene.

- Det er ikke alle danskere, som ved, at der i forvejen var et motiv af Kristus fra Jellingstenene i deres pas, men de bliver altid meget overraskede, når vi fortæller dem det, fortæller han.

Ifølge Morten Teilmann-Jørgensen er Jellings markering i det danske pas en god, gratis reklame for museet.

- Man kan jo nok ikke kalde det for en reel annonce for museet, men når folk åbner deres pas og ser Jellingstenene, er vores håb jo, at de vil tænke på os og måske planlægge en tur forbi Jelling og museet næste gang de skal på tur, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's farvel til anfører kan mærkes: Derfor er VB tvunget til at reagere

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce