Annonce
Vejle

Nu kan du finde kunst i automater i Vejle

Kunstfotografen Britta Egebjerg (t.v.) og billedkunstneren Lene Juhler står sammen bag kunst-projektet Vejle Kunsthal, som viser international og dansk samtidskunst i en automat, som placeres centralt i Vejle på Banegårdspladsen. Foto: Søren Gylling

Kunsthal Vejle er et nyt projekt skabt af kunstfotografene Britta Egebjerg og billedkunstneren Lene Juhler, som viser dansk og international samtidskunst i gamle smørrebrødsautomater.

Vejle: Kunsthal Vejle er et nyt kunstnerstyret udstillingsrum, som har premiere i bymidten til september.

Kunsthallens unikke udstillingssted er to historiske automater fra 1950'erne, som blandt andet har været brugt til smørrebrød. Hver automat har 10 rum, hvor udvalgte kunstnere fra ind- og udland viser samtidskunst på en udstilling, der er offentlig tilgængelig og kan besøges gratis døgnet rundt.

Bag Kunsthal Vejle står billedkunstneren Lene Juhler og kunstfotografen Britta Egebjerg. De to har arbejdet sammen siden 2015 under navnet Egebjerg & Juhler. De har udstillet og skabt events ud fra "giv-og-modtag-princippet", som også er det centrale omdrejningspunkt for Kunsthal Vejle.

- Vi er simpelthen helt høje over den positive modtagelse, vores projekt har fået. Vi har begge et stort internationalt netværk via Instagram og har inviteret udvalgte danske og udenlandske kunstnere til at deltage. I løbet af to dage fik vi svar fra 40 kunstnere, som bare synes, det er alletiders gode idé. De vil gerne deltage, selv om vi ikke kan forsikre udstillingen og de de ikke får honorar. I stedet får de et værk fra en af de andre udstillere, fortæller Lene Juhler og Britta Egebjerg.

I min tid som smørrebrødsjomfru fyldte jeg dagligt sådan en automat med smørrebrød hos Delicia i Vestergade. Nu fylder Britta og jeg automaten med international kunst.

Lene Juhler, billedkunstner

Kunsthal Vejle

Lene Juhler og Britta Egebjergs fælles projekt hedder Kunsthal Vejle. Det er et kunstnerstyret udstillingsrum skabt med det formål: at højne det kunstneriske niveau i Vejle gennem præsentation af professionel national og international samtidskunst.

Kunsthal Vejles unikke udstillingssted er en automat fra 1950'erne, der vil være kendt som bager-, købmands-, vaskeri- og magasin-automat. Automaten har 20 udstillingsrum, og hvert rum er 18 centimeter i bredden, 20 centimer i dybden og otte centimeter i højden.

Automaten skal placeres centralt i Vejle på Banegårdspladsen. Det bliver formentlig ved VisitVejle.

Kunsthal Vejle åbner 1. september i forbindelse med Trekantområdets Festuge. Det har fået økonomisk støtte fra Billedkunstrådet i Vejle og Trekantområdets Festuge. Aksel Berg Kristensen fra ABK Rammer - Galleri Vejle er sponsor for nye glasruder til automaterne.

Til hver udstilling viser 10 nationale og 10 internationale kunstnere Foto: Søren Gylling

Kulturhistorisk status

De to kunstnere fandt for et par år siden automaterne i Randers via Gul & Gratis. Siden har de stået i Spinderihallerne, hvor Lene Juhler har værksted, og ventet på at komme i brug.

- Det er altså lidt sjovt, for i min tidlige ungdom som smørrebrødsjomfru fyldte jeg dagligt sådan en automat med smørrebrød hos Delicia i Vestergade. Nu fylder Britta og jeg automaten med dansk og international samtidskunst, siger Lene Juhler.

Automatens kulturhistoriske status bidrager således til at give den sin egen historieskabende værdi.

- Forbindelsen knyttes mellem fortid og nutid, at noget genopstår ud fra det eksisterende er i stærk sammenhængskraft netop med samtidskunsten, siger de to kunstnere.

De har taget kontakt til VisitVejle, hvor direktør Morten Damgaard er meget positiv overfor deres idé om at placere automaterne ved VisitVejle på Banegårdspladsen.

Kunstfotografen Britta Egebjerg (t.v.) og billedkunstneren Lene Juhler har fået enorm positiv respons på deres fælles projekt, Vejle Kunsthal. Alle kunstneriske genrer bliver repræsenteret på udstillingen., Foto: Søren Gylling
Annonce

Vejle - ambitiøs kunstby

Lene Juhler og Britta Egebjergs formål med Kunsthal Vejle er at højne det kunstneriske niveau i Vejle via udstillingen af professionel dansk og international kunst i alle genre.

- Vi vil udvikle et nyskabende og eksperimenterende minimalistisk brugerstyret udstillingsrum, der modsvarer samtidskunstens udviklingstendenser og udfordrer den gængse opfattelse af udstillingsrum. Vil vil også bringe kunsten ud i det offentlige rum, hvor det uventede møde er en ny tilgang til kunsten. Det skal medvirke til at øge interessen for kunst blandt Vejles borgere og profilere Vejle som ambitiøs kunstby, siger Lene Juhler og Britta Egebjerg.

Kunstnere fra Belgien, Ukraine, England, Schweiz, USA, Tyskland, Polen, Norge, Japan, Australien, Brasilien og Slovakiet har meldt sig til at udstille. Blandt de danske er Finn Have, Steen Rasmussen, Boletta Silis Høegh, Staffan Herrik, Søren Bjælde, claus ejner, Inka Sigel,Karen Kirstine Ballegaard og Lars Bang.

Billedkunstneren Lene Juhler ved automaten, hvor den danske og internationale kunst skal vises. Foto: Søren Gylling
Vejle Kunsthals udstillingssted er automaten, hvor dansk og international kunst bliver udstillet. Foto: Søren Gylling
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Panikken bredte sig i Sarah, da hun to måneder før sin rejse ikke kunne få fornyet sin datters pas: Flere tvunget på langfart for at sikre deres sommerferie

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce