Annonce
Vejle

Nu kan kommunens ansatte slå alarm: Men hvad sker der, hvis borgmesteren slikker andres ører, ville et byrådsmedlem vide

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) blev ufrivilligt centrum for diskussionen, da politikerne onsdag diskuterede whisteblowerordningen: Hvad sker der, hvis Vejles borgmester vælger at kopiere sin forhenværende kollega i København og slikker ører under julefrokosten, spurgte det radikale byrådsmedlem Torben Elsig- Pedersen retorisk. Foto: Mette Mørk
Vejle Byråd tog onsdag en længere debat om kommunens nye whistleblowerordning, som ifølge flere ordførere ikke er god nok - men trods alt bedre end ingenting.

Vejle: Hvad sker der, hvis Vejles borgmester vælger at kopiere sin forhenværende kollega i København og slikker ører under julefrokosten?

Spørgsmålet om det helt tænkte eksempel kom fra det radikale byrådsmedlem Torben Elsig- Pedersen under onsdagens debat i Vejle Byråd.

Det skete med et lille smil, men der var et gran af alvor bag, og svaret fra borgmesteren kom først sent i debatten.

Annonce

Som flere andre kolleger i byrådet ser Torben Elsig-Pedersen huller i den whistleblower-ordning, som Vejle Kommune indfører efter krav fra staten.

Ordningen skal sikre, at ansatte anonymt kan rapportere om kritisable forhold - bedrag, forsømmelser, chikane og i disse MeToo-tider naturligvis også seksuelle krænkelser.

- Men der mangler svar på, hvordan en klage fra en medarbejder skal behandles, hvis det er en politiker, der klages over, konstaterede Torben Elsig-Pedersen på byrådsmødet.

K: Burde håndteres eksternt

Inden havde blandt andet den konservative viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen argumenteret for, at hele sagsbehandlingen burde ligge uden for kommunens regi.

En whistleblower defineres i loven (§ 3.7) som "en fysisk person, der foretager indberetning eller offentliggørelse af oplysninger om overtrædelser, som personen har skaffet sig adgang til i forbindelse med vedkommendes arbejdsrelaterede aktiviteter".

Definition fra retningslinjerne

I den løsning, kommunen har valgt, samarbejder Vejle Kommune med et eksternt advokatfirma. Her sker den indledende granskning af henvendelsen. Når den eksterne partner har vurderet, at der er grund til at gå videre, sendes henvendelsen til en ny-oprettet whistleblower-enhed.

Der mangler svar på, hvordan en klage fra en medarbejder skal behandles, hvis det er en politiker, der klages over.

Torben Elsig-Pedersen

Enheden udgøres af kommunaldirektøren, chefen for kommunens HR-afdeling og en kommunal jurist. Og i sidste ende bestemmer enheden, hvordan sagen skal behandles.

- Det gør efter min opfattelse de tre meget sårbare. De risikerer, at der stilles spørgsmålstegn ved deres upartiskhed, lød det fra Dan Arnløv Jørgensen.

Annonce

SF: Opret borgernes ombudsmand

Heller ikke SF's Lone Myrhøj er dybt forelsket i den model, Vejle Kommune har skruet sammen. Ordningen gælder ikke for "almindelige" borgere.

Systemet er målrettet til det kommunale system - ansatte, fratrådte ansatte inden for de seneste fem år og tætte samarbejdspartnere. Men ikke en borger, der vil klage over den behandling, vedkommende har været ude for:

- Derfor er der brug for en borgernes ombudsmand, som SF har foreslået flere gange, lød det fra Lone Myrhøj.

Det omfatter whistleblower-ordningen

I retningslinjerne oplistes de oplysninger, der er omfattet af ordningen: 

  • Strafbare forhold, f.eks. overtrædelse af tavshedspligten, misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri, bestikkelse mv.
  • Grove eller gentagne overtrædelser af lovgivningen, f.eks. lovgivning om magtanvendelse, forvaltningsloven, databeskyttelseslovgivningen, offentlighedsloven el. lign.
  • Grove eller gentagne overtrædelser af forvaltningsretlige principper, f.eks. undersøgelsesprincippet, krav om saglighed, magtfordrejningsgrundsætningen og proportionalitet el. lign.
  • Grove eller gentagne overtrædelser af væsentlige interne retningslinjer, f.eks. om tjenesterejser, gaver og regnskabsaflæggelse mv.
  • Grove personrelaterede konflikter på arbejdspladsen, f.eks. grov chikane.
  • Seksuel chikane, f.eks. enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.
  • Bevidst vildledning af borgere og samarbejdspartnere.

Undervejs i debatten oplevede hun opbakning til netop den idé. Derfor bebudede hun et forslag om en sådan ordning i nær fremtid.

Men her og nu er borgerne ikke en del af ordningen. Når SF alligevel sammen med resten af byrådet godkendte forslaget, skyldtes det - med Lone Myrhøjs ord - at man ikke her og nu kunne skrue en bedre løsning sammen.

Annonce

Ansat blev udelukket

Diskussionen om en whistleblowerordning har ulmet i længere tid - ikke mindst efter at Vejle Amts Folkeblad for snart et år siden kunne fortælle, at en medarbejder i hjemmeplejen blev nægtet genansættelse, fordi hun havde medvirket i den offentlige kritik af forholdene i hjemmeplejens Distrikt Vest 2.

Socialdemokraten Søren Peschardt gjorde på sit partis vegne klart, at der var opbakning til forslaget. Han havde følgende kommentar til kritikken:

- Når sådan en ordning ikke er nem at oprette, er det netop, fordi det er svært.

Annonce

Borgmester: Gå til pressen

Men hvad med Torben Elsig-Pedersens hypotetiske spørgsmål om klager over en løbsk borgmestertunge og den manglende klarhed over klager over politikere:

- Hvordan vil kommunaldirektøren håndtere en klage over sin øverste chef, gentog han sit spørgsmål?

Her blandede borgmester Jens Ejner Christensen (V) sig for en sjælden gangs skyld i debatten, mens han kiggede over på Vejle Amts Folkeblads udsendte:

- I den situation har vi pressen. Vi skal altid stå til ansvar for det, vi gør, over for offentligheden, konstaterede borgmesteren.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Kultur For abonnenter

Vejles udvikling har ramt markant skulptur i flere omgange: Derfor er dagdrømmeren nu hegnet ind

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce