Annonce
Børkop

Nu kan vandet atter drikkes i Gårslev og Mørkholt

Vandet i Gårslev og Mørkholtområdet kan atter drikkes uden det er kogt først. Arkivfoto

Vandet fra vandværkerne i Gårslev og Mørkholt må atter drikkes direkte fra hanen.

Gårslev/Mørkholt: Tingene er tilbage ved normalen for de lidt over 1500 brugere af Gårslev og Mørkholt vandværker.

- Man kan atter roligt drikke af vandet. Mørkholt og Gårslev vandværker har nu fået resultatet af flere analyser, som viser, at alle krav til drikkevand igen er overholdt. Du skal derfor ikke længere koge vandet, før du bruger det i husholdningen, siger Jørgen Jørgensen, der er formand for Gårslev Vandværk.

Meldingen om forbud mod at drikke vand fra hanen kom i torsdags, hvor der kom svar på en prøve, hvor det viste sig, at der var spor efter enterokokker, som er en bakterie, der findes i tarmen hos mennesker og mange dyr, og som i værste fald kan give en betændelsestilstand. Det betød, at alt drikkevand skulle koges først.

- Nu er der taget nye prøver, deriblandt fra selv samme sted, hvor der blev taget prøve med spor af bakterien. Den nye prøve viste, at vandet er helt rent, siger han videre.

Annonce

Anden gang

Vandværkene i Mørkholt og Gårslev har været hårdt ramt med hensyn til lukninger af boringer. Først måtte Mørkholt Vandværk lukke sine to boringer, da der blev fundet spor af pesticidrester.

Vandværket fik derefter vand fra Gårslev, som så nogle måneder senere måtte lukke to ud af tre boringer, fordi der blev fundet persticidsrester. Dog ikke samme type som i Mørkholt.

Begge steder er der tale om rester af pesticider, som blev brugt i blandt andet landbruget for mange år siden.

Hvorfor vides ikke

Hvorfor der blev fundet spor af forurening af vandet, er der til gengæld ikke fundet et svar på.

- Vi ved simpelthen ikke, hvad der sket, og det kan kun være gisninger. Målingen viste, at der var så lidt forurening, at det kun lige kunne måles. Og derfor kan det være i mange led, at noget er gået galt. Det er helt ganske enkelt for usikkert at give et konkret bud, og det er nok en ting, vi aldrig nogensinde finder svaret på, siger Jørgen Jørgensen.

Uanset hvad, så må vandet dog atter drikkes, og det glæder selvfølgelig vandværksformanden.

- Det har været nogle hektiske dage, som vi jo logisk nok helst vil have været foruden. Men det vigtigste lige nu er, at vandet atter kan drikkes, og det skal vi have fortalt alle vores brugere, siger Jørgen Jørgensen.

Gårslev og Mørkholt vandværker er forbundet. Det er derfor, at vandet har skulle koges begge steder.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce