Annonce
Kultur

Nu lysner det for museet - kommunale kroner på vej

Kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen vil hellere end gerne sende flere penge i retning af Give-Egnens Museum. Hvis museets medlemmer og sponsorere samler eksempelvis en million kroner, mener han, kommunen bød doble op. Foto: Leif Baun
Kommunens økonomiudvalg sikrer Give-Egnens Museums mulighed for statsanerkendelse med en bevilling på to gange én million kroner og et driftstilskud på 200.000 kroner. Står det til kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen er der flere penge på vej.

Give: Lang tids usikkerhed om fremtiden for Give-Egnens Museum er blevet afløst af stor lettelse.

Mandag nikkede kommunens økonomiudvalg ja til, at der skal findes to millioner kroner til at sikre, at Give-Egnens Museum kan bevare sin statsanerkendelse. Den har ellers hængt i en tynd tråd, fordi Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) ikke mener, GEM helt lever op til de forpligtelser, der følger med statsanerkendelsen.

Text Preview

Baggrunden for problemet er, at Slots- og Kulturstyrelsens (SLKS) var på besøg på Give-Egnens Museum i 2018 og sidst i dette år afleverede en kvalitetsrapport med en række kritikpunkter og forslag til forbedringer. Disse forslag skulle gennemføres, hvis museet skulle bevare sin statsanerkendelse.

Min modstand mod museets statsanerkendelse går mest på, at det er alt for bureaukratisk. Et lille museum som GEM skal bruge forholdsvis mange ressourcer på at leve op til bureaukratiske regler og krav. De ressourcer burde kunne bruges på at gøre det, som museet er så god til: formidle og fortælle.

Dan Arnløv Jørgensen, formand for kultur- og idrætsudvalget.

Reddet af corona?

Museets bestyrelse og ansatte smøgede ærmerne op og afleverede en opfølgningsplan, der ville bringe forholdene i orden. Denne plan blev godkendt af SLKS i juni 2019.

Med planen fulgte også en finansieringsplan. Den indebar en kommunal bevilling på én million kroner i 2021 og i 2022 og derefter en øget kommunal driftstilskud på 200.000 kroner årligt.

SLKSs godkendelse af opfølgningsplanen skete under forudsætning af, at Vejle Kommune afsatte pengene i forbindelse med budgetlægningen for 2020. Det kom ikke til at ske, måske fordi bevillingerne først skulle udmøntes i 2021 og fremefter.

Men i løbet af dette år har SLKS skruet bissen på over for Give-Egnens Museum:

- Senest 18. marts skal museet fremsende en finansieringsplan, hvor der er garanti for de kommunale bevillinger, lød kravet.

Det krav var kommunen ikke umiddelbart indstillet på at indfri. Men inden det kom til den endelige prøve, holdt statsminister Mette Frederiksen det berømte pressemøde med stop for næsten al normal aktivitet i landet.

SLKS har derfor i flere omgange udskudt fristen for, hvornår museet skulle indsende finansieringsplanen.

Annonce

Så kom pengene

I coronaens tid har museet arbejdet ihærdigt med at opfylde den handlingsplan, der skal sikre statsanerkendelsen. Det har der været lidt bedre tid til, fordi museet har været lukket for publikum.

Samtidig har der været en række kontakter mellem museet og politikerne. Her har man blandt andet diskuteret mulighederne for at sikre finansieringen. Og museet har via udsættelserne af kravet til finansieringsplanen haft mulighed for at vise politikerne, at de mener det alvorligt med at gennemføre handlingsplanens kvalitetsforbedringer.

Den øgede gensidige tillid har været medvirkende til, at Give-Egens Museum både har haft medvind i kultur- og fritidsudvalget og nu altså også i økonomiudvalget. Begge steder har man godkendt de nødvendige bevillinger til Give-Egnens Museum: èn million kroner i 2021 og én million kroner i 2022 og dertil 200.000 kroner til driften fra 2022 og fremefter.

Dermed har Give-Egnens Museum fået alle muligheder for at leve op til og gennemføre handlingsplanen og på den måde bevare statsanerkendelsen. Men dermed stopper gaveregnen måske ikke.

Annonce

Fornyelse på museet

Står det til formanden for kommunens kultur og idrætsudvalg Dan Arnløv Jørgensen (K) skal Give-Egnens Museum have flere penge.

- Museet trænger blandt andet til at få sine udstillinger fornyet. Nogle af dem er fra 1990, så de er ved at være lidt udtjente, gode, men udtjente, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Han er derfor indstillet på at gå ind til sensommerens budgetforhandlinger med et forslag om, at kommunen yder en bevilling på yderligere én million kroner til udstillingerne på Give-Egnens Museum. Men pengene skal også fungere som en gulerod for museets medlemmer og sponsorer.

- Jeg forestiller mig, at det skal ske som en "noget for noget" bevilling. Hvis museet via medlemmer og sponsorer kan rejse en million kroner, så fordobler vi den fra kommunens side. Kan de rejsen en halv million kroner, lægger vi en halv million oven i og så fremdeles, dog med et loft på én million kroner, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Han håber, de øvrige politikere i byrådet vil være med på idéen.

Annonce
Navne For abonnenter

27-årige Michelle er uhelbredeligt syg af sjælden sygdom: 'Jeg har forliget mig med tanken om at dø med det. Jeg vil bare ikke dø af det'

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Egtved

Tusindvis af liter varmt vand forsvandt: Nu er årsag til varmeværks store vandspild fundet

Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Erhverv

Vejle-konditor bliver landskendt på TV 2: Optagelserne tog sin tid, fordi hun fik grineflip

Alarm 112

37-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke på landevej

Dødfødsler som følge af covid-19 stiger

Alarm 112 For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Kultur

Fire boggaver, der også er smukke, når de er pakket ud

Billund

Legoland søger medarbejdere: Du kan få løn for at lege med Legoklodser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Vejle

Der skal lægges rør i jorden: En af Vejles store indfaldsveje spærres i nogle timer

Leder For abonnenter

Forbud mod larm og støjende adfærd ved demonstrationer mod kriminelle: Politiet er snublende tæt på at krænke den grundlovssikrede rettighed i Sandvad

Alarm 112

Politiet efterlyste 56-årige Søren: Han er nu fundet i god behold

Annonce