Annonce
Vejle

Nu må apotekeren give dig p-piller: Ny ordning skaber misforståelser

Thomas Croft Buck og de andre apotekere i Vejle-området oplever, at en ny behandlerordning skaber misforståelser. Kunderne tror, at ordningen er mere omfattende, end den reelt er. Arkivfoto: Mette Mørk
Apotekerne har siden 1. juli måtte genordinere recepter på visse former for medicin. Men ordningen skaber forvirring, for mange kunder tror, at apotekerne må mere, end de faktisk må.

Vejle: Hvis man lige skal have genordineret eksempelvis sine p-piller eller sin insulin, kan det nu ske på apoteket. Det betyder, at man ikke længere skal en tur forbi lægen eller vagtlægen.

Men så simpelt er det ikke helt, og den nye ordning har skabt misforståelser hos apotekerne.

- Med den nye ordning kan vi kalde os "behandlerfarmaceuter", men det er ordet behandler, der forvirrer folk. For vi må nu altså ikke behandle, det må kun læger. Men vi må genordinere visse recepter, så vi skulle nærmere hedde fornyelsesfarmaceuter, siger Thomas Croft Buck, der er apoteker hos St. Thomas Apotek i Vejle og Børkop Apotek.

Og der er bestemt ikke tale om, at det er alle former for recepter, som apotekerne nu må forny, uden at lægen skal med ind over.

- Det er kun inden for visse former, og der er mange krav, der skal være opfyldt, før vi må genordinere. Men det ved folk ikke, så de tror, vi må mere, end vi egentligt må, og det skaber selvfølgelig forvirring, siger Thomas Croft Buck.

. Det er overraskende så mange kunder, der kender til de nye ændringer, så folk har helt sikkert hørt om det nye tilbud. Men de færreste ved helt præcist, hvad de går ud på, så vi må skuffe en del af dem, tilføjer Thomas Croft Buck.

Han forklarer, at han har snakket med de andre apotekere i Vejle, og at de alle kan nikke genkendende til samme udfordringer.

Annonce

Det må apoteket - og det må det ikke

Man kan ikke få skrevet en ny recept på apoteket. Det er kun en læge, der kan gøre det.

Men man kan få fornyet en eksisterende recept på apoteket uden at kontakte lægen først. Dog kun inden for få områder som insulin, p-piller, astma- og KOL-medicin og blodtrykssænkende medicin.

Der er en lang række krav, der skal opfyldes, før apotekeren kan forny recepten:

  • Man skal være i en stabil behandling. Det vil sige, at der i mindst et halvt år (et år for p-piller) ikke er opstået komplikationer af nogen art.
  • Apotekeren skal spørge til bivirkninger og tage en vurdering derfra.
  • Apotekeren kan kun forny en recept én gang. Næste gang skal lægen atter gøre det. Derefter kan apotekeren gøre det én gang igen og så videre.
  • Apotekeren fører journal og skal skrive til lægen, når en recept fornyes.

Mange ting skal opfyldes

Den nye lov er tænkt som en mulighed, der dels kan mindske presset på lægerne, dels kan være en hjælp til borgerne.

- Det er med til at gøre det nemmere at få fornyet recepten, og samtidig slipper man for at ringe til lægen. Det giver god mening, at vi farmaceuter kan hjælpe til i sundhedsvæsenet, for vi er her jo i forvejen, og vi har en stor viden på vores område, siger Thomas Croft Buck.

Men det er ikke lig med at alt kan lade sig gøre på apoteket.

- Tag nu p-piller. Vi kan på ingen måde lave en ny recept. Det er og bliver lægens job. Men vi kan forny recepten. Det kan dog kun ske, når en række ting er opfyldt. Man skal eksempelvis have været i en såkaldt stabil periode i et år (andre former for recepter er det et halvt år, red.), man skal være fyldt 16 år, og man kan kun gøre det en gang. Næste gang skal lægen igen forny recepten. Så kan man derefter en gang få den fornyet hos os. Så der er mange ting, vi skal forholde os til, inden vi kan forny en recept, forklarer han.

Som i andre lande

Thomas Croft Buck er dog ikke i tvivl om, at den nye ordning nok skal blive rigtigt god hen ad vejen.

- Det er ikke en ny opfindelse, for sådan fungerer det i mange lande omkring Danmark, hvor det kører stille og roligt og virker rigtigt fint. Det kommer det også til her, siger han.

Farmaceuterne på apotekerne skal efteruddannes til at være behandlerfarmeceut. Alle apoteker i Vejle-området er med i ordningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Længe ventet rapport er landet: Motorvej øst om Billund giver bedst aflastning for E45

Annonce