Annonce
Vejle

Genlæs livebloggen fra Michelin-uddelingen: Stjerner til Vejle, Aarhus, Sønderborg og København

I 2019 foregik den nordiske Michelin-uddeling i Aarhus. Arkivfoto: Flemming Krogh
Er der stjerneregn på vej til de danske restauranter? Det vil vise sig fra klokken 20, hvor uddelingen af de nordiske Michelin-stjerner begynder. Du kan se showet live herover eller følge med i livebloggen nederst i artiklen.

Mad: Det var meningen, at årets nordiske Michelin-stjerner skulle uddeles den 8. februar. Det satte coronasituationen dog en stopper for.

Men mandag aften vil de berømte stjerner blive uddelt til restauranter i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island. Uddelingen finder sted i koncerthuset i den norske by Stavanger.

TV-transmissionen fra årets arrangement, som du kan se øverst i artiklen, har den norske skuespiller Line Verndal som vært, og hun vil præsentere alle de nye stjernerestauranter, ligesom branchens indsats på bæredygtighed hyldes med uddelingen af Michelins grønne stjerner.

Annonce

Endelig uddeles den særlige Michelin Award til nye, lysende kokketalenter og personer, der formår at præge den gastronomiske udvikling i Norden.

Sådan bliver restauranterne bedømt

Gourmetrestauranter i flere lande venter mandag i spænding på klokken 20.00, hvor michelinstjernerne uddeles.

Den seneste tid har inspektører både i hemmelighed og ved at bekende identitet i restauranten besøgt restauranter for at bedømme, om de skulle have en eller flere stjerner - eller forsvare stjerner fra tidligere.

Læs her, hvordan restauranterne bliver bedømt:

  • Ifølge Michelinguiden får maden - og kun maden - karakterer ved hjælp af stjerner.
  • Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).
  • Siden 2020 kan restauranter også modtage en grøn stjerne, der hylder restauranter med en bæredygtig tilgang til gastronomi.
  • En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
  • To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
  • Tre stjerner i Michelinguiden betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter". 

Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:

  1. Kvaliteten på råvarerne.
  2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen.
  3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.
  4. Noget for pengene.
  5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

International direktør for Michelin-guiden Gwendal Poullennec har tidligere udtalt, at man med udskydelsen har fået længere tid til at vurdere restauranterne.

I 2020 mistede Danmark tre stjerner, men fik samtidig tre nye, og dermed er der i øjeblikket uddelt 35 stjerner til restauranter i Danmark.

Restauranten Geranium i København, der ledes af kokken Rasmus Kofoed, er den eneste restaurant i landet, der har hele tre stjerner. Syv restauranter, herunder Noma, har to stjerner, mens 18 restauranter har én stjerne.

I år vil Michelin-guiden også uddele såkaldte grønne stjerner. De gives til restauranter, som er engagerede i bæredygtig gastronomi.

De danske michelinstjerner i 2020

Mandag bliver de eftertragtede michelinstjerner uddelt. 26 danske restauranter deles lige nu om 35 stjerner. Der kan dog komme nye spillere på banen, ligesom tidligere modtagere kan miste stjerner.

Se her de restauranter, der fik stjerner ved uddelingen i 2020:

Tre stjerner:

  • Geranium, København

To stjerner:

  • Alchemist, København (ny)
  • Jordnær, Gentofte (før en stjerne)
  • AOC, København
  • Henne Kirkeby Kro, Henne
  • Kadeau, København
  • Noma, København
  • Koks, Færøerne

En stjerne:

  • 108, København
  • Kong Hans Kælder, København
  • Clou, København
  • Formel B, København
  • Kiin Kiin, København
  • Kokkeriet, København
  • Marchal, København
  • Relæ, København
  • Søllerød Kro, Holte
  • Alouette, København
  • MeMu, Vejle
  • Cadeau, Bornholm
  • Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve
  • Ti Trin Ned, Fredericia
  • Domestic, Aarhus
  • Restaurant Frederikshøj, Aarhus
  • Gastromé, Aarhus
  • Frederiksminde, Præstø

Guiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin i 1900. Den rummede i begyndelsen oplysninger om, hvor man som bilist kunne få benzin på bilen eller skifte dæk. De rejsende fik dog også råd til, hvor de kunne spise eller overnatte.

Dengang var der cirka 3000 biler på de franske veje, og bagtanken med Michelin-guiden var efter sigende, at få bilisterne ud på vejene. I 1920 kom stjernerne til guiden.

Du kan følge uddelingen på skrift i livebloggen herunder.

Annonce
Vejle For abonnenter

Per må ikke se sin afdøde mors journaler efter kaotisk hjemmeplejeforløb: - Det er simpelthen ubegribeligt

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Det begynder at se mørkt ud for VB efter nederlaget til Silkeborg

Billund For abonnenter

Underlige buler på benene blev begyndelsen til halvandet år med medicin, angst og læger, der ikke taler sammen: 38-årige Trine savner sammenhæng i sundhedsvæsenet

Vejle Boldklub

Dybt skuffet Peter Sørensen efter nyt VB-nederlag: Vores forsvarsspil var for ringe

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Forsvaret var ikke eksisterende, da VB tabte til Silkeborg

Vejle Boldklub

Se højdepunkterne: Det gik atter galt i Nørreskoven - VB tabte efter målrigt opgør

Vejle For abonnenter

Lokalt motorkontor blev solgt for en krone: Et halvt år senere gik det konkurs med ubetalt skatteregning på ti millioner

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: En sort aften i Nørreskoven - sådan tabte VB til Silkeborg

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Hedensted

Video: Kandidater bød ind med løsninger på skrald, biodiversitet og drikkevand

Vejle For abonnenter

Søren var sømanden på den synkende skude: Han var glad for livet, men jeg var også lettet, da han døde

Debat For abonnenter

'Noget værre ledningspis'

Annonce