Annonce
Erhverv

Nej til miljøsvineri og løndumping: Restauratører skal skrive sig på liste, før de kan sælge mad til kommunen

Fremover må Vejle Kommune kun bestille med fra restauratører, der står på en særlig liste, hvor restauratørerne dokumenterer, at "virksomheden optræder ansvarligt i miljøforhold og i forhold om løn- og ansættelsesvilkår". Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/Ritzau Scanpix
Ankestyrelsen har givet grønt lys for, at Vejle Kommune udarbejder en positiv-liste over restauratører med ordnede arbejdsforhold.

Vejle: Vejle Kommune kan nu gå i gang med at lave en liste over, hvilke restauranter og madleverandører kommunen fremover må ringe til, når der skal spises ude eller bestilles forplejning til for eksempel seminarer, temadage og julefrokoster. Hvis regningen løber op i mindst 10.000 kroner.

Beslutningen blev stemt igennem af et snævert flertal i byrådet, bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og to medlemmer af Dansk Folkeparti byrådsgruppe, helt tilbage i april 2019. Men kommunen har først for nylig fået grønt lys af Ankestyrelsen til at sætte arbejdet i gang.

Sagen blev sendt til vurdering af Ankestyrelsen, fordi der var tvivl om lovligheden af at udarbejde en liste med godkendte mad-leverandører - en såkaldt restauratør-liste.

Annonce

Ankestyrelsen skriver i sit svar til Vejle Kommune, at sagen har trukket ud, fordi man har ventet på afgørelse i en sag, hvor Odense Kommune ville sikre "alle medarbejdere, der er omfattet af kontrakten, løn- og arbejdsvilkår på niveau med den offentlige overenskomst" ved kommunale udbud af rengøringsopgaver.

Det fik Odense Kommune ikke lov til, mens Vejle Kommune altså fik grønt lys til sin restauratør-liste.

Borgmester: Meget tungt

- Det er to vidt forskellige sager, så jeg forstår ikke, at Ankestyrelsen har trukket vores afgørelse ud til, men havde svar i sagen fra Odense. Det vi vil med restauratør-listen, er at sikre, at når kommunen bruger skattekroner på forplejning i forbindelse med kurser, konferencer og lignende, sker det på ordnede løn- og arbejds-vilkår, siger Martin Jensen (S) om afgørelsen fra Ankestyrelsen.

Det besluttede byrådet

Her er forslaget, som et snævert flertal i byrådet vedtog i april 2019, og som Ankestyrelsen nu har nikket godkendende til:

  • Vejle Kommune påtager sig et særligt ansvar for at vælge med omhu, når det drejer sig om valg af leverandører til mindre leverancer og ydelser, der ikke er omfattet af særlige udbudsregler m.v.
  • Når kommunen vælger leverandører af forplejning til arrangementer, døgnseminarer, temadage og julefrokoster, til en værdi af over 10.000 kroner, skal det ske ud fra en helhedsvurdering af virksomheden, herunder om virksomheden optræder ansvarligt i miljøforhold og forhold om løn- og ansættelsesvilkår, der forpligter leverandører til at sikre sine medarbejdere løn- og ansættelsesvilkår, som svarer til et overenskomstmæssigt niveau.
  • Forvaltningen vælger en model, der gør det enkelt og nemt for leverandørerne at påvise de ordnede løn- og ansættelsesforhold, og som er let for forvaltningen at kontrollere.

Knap så begejstret for afgørelsen er borgmester Jens Ejner Christensen (V).

- Det virker som en unødig administrativ opgave at pålægge kommunen og meget bureaukrati. Vi støtter selvfølgelig dansk lovgivning på arbejdsmarkedet, men vi har også tiltro til, at virksomhederne godt selv kan finde ud af at følge loven, siger borgmester Jens Ejner Christensen om udsigten til, at Vejle Kommune nu skal lave en restauratør-liste over godkendte leverandører.

Annonce

Pris for liste: 79.000 kroner

Ifølge Jacob Saxeskov, chef for Strategi & Udbud i Vejle Kommune, kan listen være klar i løbet af tre måneder.

- Vi opretter en side på Vejle Kommunes hjemmeside, hvor restauratører kan melde sig til. De skriver samtidig under på, at de lever op til klausulerne, og der vil blive ført kontrol af kommunens eget revisionsfirma. Det vil ske gennem tre årlige stikprøver. Hvis det viser sig, at et firma ikke lever op til klausulerne, vil vi henstille til, at firmaet får rettet op. Sker det ikke, ryger firmaet af listen, fortæller Jacob Saxeskov.

Det forventes, at det vil koste omkring 79.000 kroner årligt at finansiere ordningen.

Vejle Kommune har i forvejen en lignende liste over håndværkere.

Annonce
Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fjerde strejkeudvidelse på fire uger bliver næppe den sidste: - Det vil kunne mærkes i Vejle, det er der slet ingen tvivl om

Erhverv For abonnenter

Svejsevirksomhed har vokseværk: Har oprettet ny afdeling og leder stadig efter folk

Alarm 112

Efterlysningen virkede: Mistænkt for røveriforsøg har meldt sig selv

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Alarm 112 For abonnenter

Mobilhul forhindrer ambulancer i at sende hjertedata til hospitalet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Et helt elektrisk jubilæum: Midtjyllands Elektricitetsforsynings Selskab runder de 100 år

Erhverv

Rikkes iværksætter-succes er blevet for stor til byen: Nu rykker hele produktionen til ny adresse

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Vejle Boldklub

VB tester engelsk angriber med Premier League-kampe

Kultur For abonnenter

Præsten klar med det 11. bud: Du skal give din viden videre

Gamle dage

En mærkelig historie: Da oprøret brød ud på Bornholm, fik herregården ved Børkop ny ejer

Annonce