Annonce
Vejle

Nu skal Vejle have sit skovtårn: Tre udenbys arkitekter kæmper

Effekt Arkitekter, der har tegnet det nu indviede udsigtstårn til Camp Adventure ved Gisselfeld Kloster nær Haslev, skal også give sit bud på et udsigtspunkt i og omkring Vejle. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
De første tre udsigtspunkter i og omkring Vejle skal udstyres med arkitekttegnede platforme, tårne eller lignende. Løsningen skal tre arkitektfirmaer i konkurrence give deres bud på.
Annonce

Vejle: Skovtårnet i Camp Adventure Park har sat midtsjællandske Haslev på det arkitektoniske verdenskort.

Det cylinderformede udsigtstårn, som blev indviet i marts, er blevet omtalt i en stribe udenlandske medier, og Time Magazine har den nye attraktion med på sin liste "World’s Greatest Places". Den tæller 100 oplevelser, attraktioner, restauranter, barer og hoteller fra 48 lande, som alle er vurderet til at være en særlig rejse værd.

Nu er det Vejles tur til at få et skovtårn, en udsigtsplatform eller noget helt tredje.

For efter et længere forspil, der i første omgang mundede ud i byrådets bevilling på en halv million kroner til "forprojektering" og udpegningen af 15 egnede udsigtspunkter, har Vejle Kommune nu udpeget tre arkitektfirmaer, der skal komme med hver deres bud på en løsning til de første tre steder.

Det ene af de tre arkitektfirmaer er netop arkitekterne bag det 45 meter høje skovtårn i Gisselfeld Klosters Skove ved Haslev, Effekt Arkitekter, der har base i København.

De tre første udsigtspunkter

Vejle Kommune satte fredag gang i en arkitektkonkurrence, der skal skabe nye attraktioner i kommunen. Det gælder bud på tre udsigtspunkter, som skal etableres på de første tre udpegede lokationer:
  • Hvidbjerg er kendt for sin store klit, der knejser sig 25 meter over Vejle Fjord, og som blev dannet for 22 millioner år siden. Klitten er ret beset ikke en klit, men i stedet en særlig geologisk formation, der er sjælden på den østjyske kyst.
  • På den nordlige side af Vejle Fjord ligger Nørreskoven, som har de ældste skovbevoksninger i kommunen. Skoven, der stammer fra begyndelsen af 1700-tallet, er en del af de karakteristiske bøgeskove langs Vejle Fjord og er en væsentlig del af Vejle bys identitet.
  • Den tidligere grusgrav i Tørskind er i dag berømt for sin landskabskunst af kunstnerne Jean Clareboudt og Robert Jacobsen. På kanten af grusgraven åbner sig en fantastisk udsigt over Vejle Ådal.

For at de tre udsigtspunkter i sidste ende kan realiseres, forudsættes det, at der er opbakning blandt kommunens borgere og organisationer, samt at projektet kan godkendes af en række myndigheder. Endelig afhænger realiseringen af, at der kan rejses fondsmidler til at finansiere anlæg af de enkelte udsigtspunkter.

Annonce

Oslo mod Aarhus og København

Effekt skal kæmpe om opgaven i selskab med landskabsarkitektfirmaet Schønherr, der har kontorer i Aarhus og København, og som blandt andet har tegnet det nye pandaanlæg i Københavns Zoo sammen med verdenskendte Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG.

Det tredje inviterede arkitektfirma er Reiulf Ramstad Architects, der har hjemme i norske Oslo, og som i Danmark blandt andet har givet sit bud til et fremtidigt velkomstcenter i Nationalpark Mols Bjerge.

Med udvælgelsen får ingen lokale arkitektfirmaer mulighed for at komme med bud på de tre lokale udsigtsplatforme.

Annonce

Skal være af høj kvalitet

De tre arkitektfirmaer er valgt ud fra deres evner til at aflæse landskaber og skabe smukke og funktionelle arkitektoniske løsninger, og de skal arbejde ud fra opstillede krav og give deres bud på "Tilgængelige udsigtspunkter for flere, i en arkitektur af høj kvalitet, som indpasser sig smukt i de storslåede landskaber," som det er formuleret i konkurrencen.

De tre udvalgte udsigtspunkter, der først tages fat på, er Store Klit i Hvidbjerg, Nørreskoven i Vejle og Tørskind Grusgrav. Alle tre steder er der udsigt til helt særlige landskaber, og kommunen ser dem som oplagte steder at fortælle om, hvordan istiden og senere menneskene har formet landskabet.

Annonce

De må ikke larme

- Landskaberne omkring Vejle Fjord og Vejle Ådal har virkelig format, og de tre steder, vi har valgt, er jo attraktioner i sig selv. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi får skabt nogle udsigtspunkter, der falder naturligt ind i omgivelserne og understreger den særlige oplevelse på det enkelte sted. Kravet til arkitekterne er, at de får skabt noget af høj kvalitet, der ikke larmer i landskabet, siger Vejle Kommunes stadsarkitekt Lisbet Wolters, i en pressemeddelelse.

Konkurrencen gik officielt i gang fredag og løber frem til sidst i november, hvor de tre arkitektfirmaer hver især skal præsentere deres forslag for en dommerkomité, der består af repræsentanter for byrådets natur- og miljøudvalg, afdelingen for Teknik & Miljø, Vejle Kunstmuseum, Naturstyrelsen og bestyrelsen for Vejle Ådal - Vejle Fjord.

De tre arkitektfirmaer får et honorar for deres arbejde, men der er også en præmiesum på 120.000 kroner på højkant. Dommerkomiteen kan præmiere én eller flere vindere, så der for eksempel udpeges forskellige vindere af de forskellige udsigtspunkter, og det forventes, at vinderen - eller vinderne - bliver offentliggjort senest 13. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle For abonnenter

Journalist går med vilje imod alle sædvanlige regler: Kaare jagter sandheden med anonyme kilder

Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce