Vejle/Vindelev: En af danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte bliver nu udstillet på Vejle Kunstmuseum, som en del af udstillingen "Magt og Guld - vikinger i øst".
Oldtidsskattens 22 guldstykker, der blev fundet med metaldetektor af Ole Ginnerup Schytz og markens ejer, Jørgen Antonsen, vejer i alt 794 gram.
Det største af de guldstykker, der dukkede frem på en mark efter 1600 år i jorden ved Vindelev, er verdens største. Denne 'guldbrakteat' (tynd plade, red.) fra oldtidskatten overgår alle tidligere fund. Den er målt og vejet. Resultatet: En diameter på 138 millimeter, og en vægt på 123,7 gram.
En guldbrakteat fra Åsum i Skåne har siddet på verdensrekorden i størrelse i 140 år siden 1882, men for nylig blev den altså overgået af Vindelev-skatten.
En stormand
Det var i begyndelsen af de urolige og kaotiske 500-år, at der sad en stormand i Vindelev. Måske var han en af de småkonger, der på den tid delte Jylland mellem sig.
- Vi ved, han var rig og må have tilhørt samfundets absolutte top, for han ejede enorme mængder guld.
VejlemuseerneVi ved, han var rig og må have tilhørt samfundets absolutte top, for han ejede enorme mængder guld.
- Det var en urolig tid – præget af store forandringer i samfundet og en serie voldsomme globale naturkatastrofer. Måske som et sidste håb om forsoning med guderne, nedgravede han sin skat og ofrede den til de højere magter, lyder det fra Vejlemuseerne.
Vindelevskatten indeholder en imponerende samling af guldfund. Og pragtfundet - med fantasifulde afbildninger og runer - bliver sammen med guldets fascinerende historie fortalt i udstillingen på Vejle Kunstmuseum.
Udstillingsperioden er fra 7. april til 18. december.
Meget mere end krigere
"Magt og Guld - vikinger i øst" hedder udstillingen. Vikingernes østlige forbindelser bliver sjældent fremhævet.
Vi kender selvfølgelig til vikingernes plyndringstogter i England, for de er fortalt utallige gange. Men hvor mange ved, at Jelling-kongerne var indgifte i de tidlige polske kongeslægter?
- Vi vil meget mere i dybden og fortælle om de fascinerende kulturmøder og alliancer, der skaber de danske vikingekongers magtbase.
- I udstillingen vil man opdage, at vikingerne var meget mere end krigere, de var også rejsende, diplomater, kosmopolitter og tilflyttere, lyder det fra museet.
Harald Blåtands magt var i høj grad baseret på tætte alliancer med herskerne i det nuværende Polen, og Jelling-dynastiet stod på skuldrene af en række tidlige konger, som vi kun kender fra sagn, sparsomme kilder og arkæologiske fund.
Det er netop denne samlede fortælling om Harald Blåtands magt, der fortælles i den kommende udstilling i Vejle, der viser den allernyeste viden om både optakten til vikingetiden og Harald Blåtands østlige forbindelser. Forbindelser, som ses tydeligt i udstillingens mange fantastiske fund fra både Danmark og Polen, skriver Vejlemuseerne på sin hjemmeside.
Krævede sejlads
De mange kulturmøder og rejser i vikingetiden krævede sejlads. Ikke kun selve skibene var afgørende, det var også for eksempel sejl og kompas. Udstillingen viser blandt andet et meget sjældent solkompas, brugt til at navigere med i vikingetiden. Kompasset er fundet på handelspladsen Truso i Polen, og er lavet af hvalben.
Ikke langt fra Kongsgården ved Erritsø er der fundet en stor sølvskat fra vikingetiden. Og i de mange vævehytter i tilknytning til gården, er der blevet vævet uld til sejl.
I udstillingen kan du træde ind i kongsgården og hallen, hvor de vigtige beslutninger blev taget.