Annonce
VEJLE

Nu viser de den kæmpestore guldskat frem: 'Vi ved, han var rig. Han ejede enorme mængder guld'

Jørgen Antonsen til venstre og Ole Ginnerup Schytz på den særlige dag kort før jul i 2020, hvor de fandt de første stykker af Vindelevskatte. Arkivfoto: Søren Aarøe Martinussen
Udstilling i Vejle sætter fokus på det store fund i Vindelev. Udstillingen viser også den allernyeste viden om både optakten til vikingetiden og Harald Blåtands østlige forbindelser.

Vejle/Vindelev: En af danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte bliver nu udstillet på Vejle Kunstmuseum, som en del af udstillingen "Magt og Guld - vikinger i øst".

Oldtidsskattens 22 guldstykker, der blev fundet med metaldetektor af Ole Ginnerup Schytz og markens ejer, Jørgen Antonsen, vejer i alt 794 gram.

Det største af de guldstykker, der dukkede frem på en mark efter 1600 år i jorden ved Vindelev, er verdens største. Denne 'guldbrakteat' (tynd plade, red.) fra oldtidskatten overgår alle tidligere fund. Den er målt og vejet. Resultatet: En diameter på 138 millimeter, og en vægt på 123,7 gram.

Annonce

En guldbrakteat fra Åsum i Skåne har siddet på verdensrekorden i størrelse i 140 år siden 1882, men for nylig blev den altså overgået af Vindelev-skatten.

En stormand

Det var i begyndelsen af de urolige og kaotiske 500-år, at der sad en stormand i Vindelev. Måske var han en af de småkonger, der på den tid delte Jylland mellem sig.

Det største fund i Vindelevskatten. Skatten beskrives som et af Danmarkshistoriens største guldfund. Foto: Mette Mørk

- Vi ved, han var rig og må have tilhørt samfundets absolutte top, for han ejede enorme mængder guld.

Vi ved, han var rig og må have tilhørt samfundets absolutte top, for han ejede enorme mængder guld.

Vejlemuseerne

- Det var en urolig tid – præget af store forandringer i samfundet og en serie voldsomme globale naturkatastrofer. Måske som et sidste håb om forsoning med guderne, nedgravede han sin skat og ofrede den til de højere magter, lyder det fra Vejlemuseerne.

Vindelevskatten indeholder en imponerende samling af guldfund. Og pragtfundet - med fantasifulde afbildninger og runer - bliver sammen med guldets fascinerende historie fortalt i udstillingen på Vejle Kunstmuseum.

Udstillingsperioden er fra 7. april til 18. december.

Annonce

Meget mere end krigere

"Magt og Guld - vikinger i øst" hedder udstillingen. Vikingernes østlige forbindelser bliver sjældent fremhævet.

Vi kender selvfølgelig til vikingernes plyndringstogter i England, for de er fortalt utallige gange. Men hvor mange ved, at Jelling-kongerne var indgifte i de tidlige polske kongeslægter?

- Vi vil meget mere i dybden og fortælle om de fascinerende kulturmøder og alliancer, der skaber de danske vikingekongers magtbase.

- I udstillingen vil man opdage, at vikingerne var meget mere end krigere, de var også rejsende, diplomater, kosmopolitter og tilflyttere, lyder det fra museet.

Vindelevskatten er blevet gjort klar til udstilling af folkene på Konserveringscenter Vejle. Arkivfoto: Mette Mørk

Harald Blåtands magt var i høj grad baseret på tætte alliancer med herskerne i det nuværende Polen, og Jelling-dynastiet stod på skuldrene af en række tidlige konger, som vi kun kender fra sagn, sparsomme kilder og arkæologiske fund.

Det er netop denne samlede fortælling om Harald Blåtands magt, der fortælles i den kommende udstilling i Vejle, der viser den allernyeste viden om både optakten til vikingetiden og Harald Blåtands østlige forbindelser. Forbindelser, som ses tydeligt i udstillingens mange fantastiske fund fra både Danmark og Polen, skriver Vejlemuseerne på sin hjemmeside.

Annonce

Krævede sejlads

De mange kulturmøder og rejser i vikingetiden krævede sejlads. Ikke kun selve skibene var afgørende, det var også for eksempel sejl og kompas. Udstillingen viser blandt andet et meget sjældent solkompas, brugt til at navigere med i vikingetiden. Kompasset er fundet på handelspladsen Truso i Polen, og er lavet af hvalben.

Ikke langt fra Kongsgården ved Erritsø er der fundet en stor sølvskat fra vikingetiden. Og i de mange vævehytter i tilknytning til gården, er der blevet vævet uld til sejl.

I udstillingen kan du træde ind i kongsgården og hallen, hvor de vigtige beslutninger blev taget.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Alarm 112

Det startede med en sms bag rattet: Nu bliver 48-årig fremstillet i grundlovsforhør for dødstrusler mod betjente

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

VEJLE

Første varsel om muligt trafikmareridt: Om tre uger spærres vital bro en hel weekend - senere skal den rives ned og genopbygges

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Hvilken er din favorit? Efter 1600 festivalkoncerter: Her er den bedste og den værste set og hørt af anmelderen

Annonce